Aportul saşilor şi al ungurilor la culturalizarea plaiurilor românești
– Prima şcoală elementară laică menţionată documentar : 1334 la Orăştie.
– sasul Johannes Sommer înființează la Cotnari (1561) Colegiul Academic din Moldova, în care se preda şi matematică (în latină)
– Prima biserică ortodoxă de pe teritoriul actual al României, în care se introduce limba română, ca limbă de cult, în locul slavonei, sub influenţa reformei luterane la saşi şi a celei calvine la unguri şi prin intervenţia Sfatului Săsesc al Cetăţii Braşovului: Biserica Sf. Nicolae din Şcheii Braşovului.
– Drept manuale şcolare la Prima Şcoala Românească, de lângă aceeaşi biserică, erau folosite catehisme luterane tipărite de saşi în limba română, la Sibiu (1544) şi Braşov (1559).
– Valentin Frank von Frankenstein încearcă prima traducere în limba română a unor poezii de Ovidiu, în 1679, la Sibiu.
– În sec 13 saşii fondează întâiul oraş din Valahia, Câmpulung Muscel. Nu întâmplător acest oraş este ales ca primă capitală a Valahiei Transalpine.
– saşii şi ungurii ardeleni pun temeliile oraşului moldav Baia, cel mai vechi oraş din Moldova, menţionat documentar la 1352.
– În secolul 12-13 sașii fondează importante burguri transilvănene şi alte aşezări urbane din Moldova: Suceava, atestat la 1388, Tg. Neamţ,1408, Piatra Neamţ.
Corolar: Saşii aveau cea mai densă reţea şcolară din SE Europei, raportată la nr. populaţiei. În 1500, 85% din localităţile săseşti aveau şcoli! În 1763 existau 5 gimnazii, 16 şcoli elementare superioare şi 236 şcoli elementare, la o populaţie de doar 125.000 locuitori saşi. În 1884, 98% din băieţi şi 99% din fete frecventau şcolile. Comparativ, în Vechiul Regat al României, puţin după Primul Război Mondial, alfabetizarea era de maxim 20% din populaţie.
Surse:
http://art-historia.blogspot.ro/2013/08/sasii-si-performantele-lor-culturale-si.html
Titus Măzgăreanu – Prezenţe prioritare ale saşilor ardeleni în Istoria generală a Rom.; Ed. Lux Libris.
Din categoria:Voci de pe Someș Tagged: Colegiul Academic din Moldova, Șcheii Brașovului, Johannes Sommer, Sfatul Săsesc, Titus Măzgăreanu, Tudor Duicå, Valentin Frank von Frankenstein