Iubirea părintească se caracterizează prin afecțiune, grijă, confort, îngrijire, susținere, acceptare. Iubirea părinților poate fi simțită atunci când aceștia îmbrățișează, laudă, complimentează sau spun lucruri frumoase copiilor lor. Iubirea necondiționată este unul dintre cele mai importante cadouri pe care le putem primi în copilărie. Mai mult, este cel mai bun cadou pe care îl putem oferi propriilor noștri copii dacă devenim părinți.
Iubirea necondiționată este ceea ce avem cu toții nevoie!
De ce este atât de importantă iubirea necondiționată? Pentru că afectează atât de multe aspecte ale sănătății mintale și fizice. Studii multiple au relevat efectele pozitive ale iubirii necondiționate. Printre acestea:
- Dezvoltarea mai sănătoasă a creierului în copilărie;
- Capacitatea sporită de a crea relații pozitive;
- Rezistență mai mare la stres;
- Sistem imunitar mai puternic.
Iubirea necondiționată este unul dintre cei mai puternici factori în dezvoltarea sănătoasă a copiilor.
Multe studii au concluzionat că atașamentele traumatice părinte-copil au un impact negativ semnificativ asupra dezvoltării creierului.
Acei copii care au părinți autoritari - părinți care se concentrează prea mult pe realizări și rareori manifestă afecțiune - sunt mai predispuși să fie obezi decât copiii ai căror părinți manifestă adesea afecțiune.
S-a constatat că cei cu mame afectuoase au un hipocamp mai mare decât cei care au fost neglijați emoțional. Hipocampul este partea creierului care controlează memoria, capacitățile de învățare și răspunsurile la stres.
Neglijarea emoțională are implicații biologice negative chiar și la vârsta adultă. Adulții care au experimentat o lipsă de afecțiune în copilărie sunt mai stresați și au un risc mai mare de boală.
Iubirea necondiționată are un impact puternic asupra atașamentului părinte-copil. Această legătură determină capacitatea de a avea relații autentice ca adolescent și adult.
Copiii sau adolescenții cu un atașament sigur știu că părinții lor sunt disponibili din punct de vedere emoțional. Ei învață să aibă încredere și să se bazeze pe ceilalți. În plus, sunt mai capabili să-și regleze emoțiile. În caz contrar, tind să fie nesiguri, anxioși și temători. Acest lucru duce la comportamente care variază de la agresivitate și exigență la dependență.
Este ușor să spunem că ne iubim copiii când sunt buni. A descoperi cum să iubim necondiționat atunci când copiii sunt dificili este cu totul altceva.
Iubirea necondiționată a unui părinte întotdeauna:
- Hrănește copilul și îl încurajează să se simtă în siguranță în orice mediu;
- Oferă copilului suficient spațiu pentru a învăța din eșecuri;
- Încurajează încrederea în sine a copilului;
- Îndrumă copilul către experiențe și percepții pozitive, indiferent de situație;
- Oferă copilului ample oportunități de a fi conștient de punctele sale forte și slabe;
- Favorizează un mediu în care copilul se poate întoarce în ciuda comiterii unor greșeli, ajutându-l să le îndrepte sub îndrumarea părinților.
S-ar putea să-ți iubești copilul. S-ar putea chiar să faci tot posibilul pentru a-i arăta dragostea, dar se simte copilul tău cu adevărat iubit?
”Pentru ca un copil să se simtă iubit trebuie să învăţăm să vorbim limbajul său unic de iubire. Fiecare copil are un fel special de a percepe iubirea. Există, de fapt, cinci modalităţi în care copiii (oamenii în general) exprimă și înţeleg iubirea. Acestea sunt: mângâierile fizice, cuvintele de încurajare, timpul acordat, darurile și serviciile.”
”Unii se tem că iubirea necondiționată ar putea duce la răsfățarea copilului, dar este o idee greșită. Nici un copil nu poate primi prea multă iubire necondiţionată. Copilul poate fi ”răsfățat exagerat” prin lipsa formării sau printr-o iubire inadecvată, care duce la o personalitate incorectă. Adevărata iubire necondiţionată nu va ”strica” niciodată un copil, pentru că este imposibil ca părinţii să ofere vreodată prea multă iubire”- ”Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”, de Gary Chapman, Ross Campbell, editura Curtea Veche.
Copilul nu va fi mereu excepțional, el va mai și dezamăgi. Iubirea necondiționată înseamnă să îl accepți și să îl susții chiar dacă nu e mereu excepțional.Copilul care are parte de o iubire necondiționață simte cu adevărat că părinții sunt acolo pentru el și îl acceptă.
Sursa foto: parentalrights.org/