”Viaţa de familie este prima şcoală a emoţiilor”. – Daniel Goleman
Familia ne influențează comportamentul într-un mod extraordinar. În familie învățăm cum să interacționăm cu lumea și cu noi înșine. Relațiile de familie intră foarte adânc în psihicul nostru. Copiii mici sunt ca niște bureți, învață foarte mult de la părinții și/sau îngrijitorii lor și există diverse moduri în care acest lucru îi afectează pe măsură ce cresc:
Sănătate fizică - Multe studii au arătat că relațiile pozitive cu rudele duc la obiceiuri bune mai târziu în viață, cum ar fi să ai mai multă grijă de tine și să faci alegeri alimentare sănătoase. În schimb, relațiile negative, care provoacă stres, pot duce la obiceiuri alimentare nesănătoase și la o îngrijire fizică deficitară.
Sănătate mintală - Un sistem de sprijin familial puternic și pozitiv de la o vârstă fragedă poate duce la o sănătate mintală bună atunci când devenim adulți. În calitate de copii, trebuie să ne simțim iubiți și sprijiniți, ceea ce ne poate oferi sentimentul unui scop în viață pe măsură ce creștem și ajungem la maturitate. Fără aceasta, noi, oamenii, avem tendința de a fi vulnerabili la dezvoltarea tulburărilor de sănătate mintală.
Sănătate emoțională - Relațiile pozitive între frați ne pot învăța cum să interacționăm și să construim prietenii cu alți copii de diferite vârste. De asemenea, ne învață cum să împărtășim și să construim empatie. Pe de altă parte, relațiile fraterne care se confruntă cu rivalitate sau competiție pentru dragostea unui părinte, pot avea un impact negativ asupra noastră în viața de adulți.