Amintirea lui Miron Costin, dăinuie la Trifeşti

  • Postat în Personal
  • la 28-05-2017 06:26
  • 554 vizualizări
Amintirea lui Miron Costin, dăinuie la Trifeşti
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Mihaela Băbuşanu Amalanci
La Şcoala Gimnazială din comuna Trifeşti, Structura Școala Gimnazială Miron Costin a avut loc Vineri, 26 mai 2017, cea de a IV-a ediţie a , Simpozionului-concurs interjudeţean, „ Miron Costin, file de cronică”, ediţia a IV-a.
Activităţile acestui simpozion sunt structurate astfel încât să aibe o arie lărgită de adresabilitate, atât elevilor cât şi profesorilor, cercetătorilor şi se desfăşoară pe două secţiuni:
- Referatele/eseurile cadrelor didactice - cu participare directă sau indirectă- să se încadreze în tema Miron Costin, file de cronică sau Evenimente istorice care au marcat istoria comunității locale. Participanții direcți își vor prezenta lucrările în cadrul simpozionului desfășurat la Scoala Gimnazială Miron Costin în data de 26 mai 2017.
-Pentru elevii din clasele III-XII -Referate/desene/colaje, îndrumaţi de un cadru didactic, cu tema Comemorări și aniversări în anul 2017: 140 de ani de la începutul războiului de independență, 160 de ani de la lucrările divanurilor ad-hoc, 100 de ani de la primul război mondial.
Programul ediţiei a IV-a, a început cu un cuvânt introductiv al directorului, prof. Carmen Lupu, directorul Şcolii Gimnaziale Trifeşti şi salutul oficialităţilor adresat de primarul comunei Trifeşti, Lupu Dan Marian şi a continuat cu prezentarea lucrărilor din cadrul simpozionului „Miron Costin, file de cronică“. Au susţinut comunicări: Conf.univ.dr. Dumitru Boghian, titularul Catedrei de istorie veche de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Prof.dr. Ovidiu Trifan, , Prof. Violeta Lacatusu, Muzeograf Agafiţei Aurica, localnică, Pr.dr. Ţuscanu Florin Aurel, Prof. Petrea Pavel,prof. Cosmina Ghimpu, Expert patrimoniu, Mihaela Băbuşanu, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău.
A urmat apoi un program artistic susţinut de elevii Şcolii „Miron Costin“ coordonaţi de dna prof. Terinte Ana Maria şi o piesă de teatru rescrisă şi regizată de prof Pavel Petrea, pusă în scenă de aceiaşi elevi. A urmat vizita şi parastasul la mormântul lui Miron Costin aflat la biserica cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor” din apropiere.
La manifestare, au participat alături de invitaţi, autorități locale, foști și actuali profesori ai şcolilor din comună, elevi.
În organizarea simpozionului, au fost implicate următoarele instituţii: Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Muzeul de Istorie Roman, Consiliul Local Trifeşti, Parohia Trifeşti, Parohia Miron Costin, Parohia Brănişteni, Şcoala Gimnazială Trifeşti, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” şi Asociația Mitropolit Visarion Puiu.
Plecând de la cuvintele cronicarului Miron Costin care spunea „Cunoscând istoria, eroii, tradiţia, ne facem mai sociabili, mai altruişti, mai iubitori de om şi viaţă”, putem spune că acest proiect a luat naştere ca o necesitate de a cultiva elevilor mândria apartenenţei spirituale la poporul român prin valorificarea istoriei locale şi naţionale. Prin urmare, cercetarea personalităţilor locale conduce elevii pe drumul descoperirii istoriei locurilor natale într-o altă lumină, deosebită de prezentarea didactică de la catedră. Pe de altă parte, se pot realiza şi schimburi de experienţă între şcoli şi alte instituţii participante prin promovarea bunelor practici în educaţie sau între profesorii şcolii şi cadrele didactice sau oamenii de cultură particanţi sau implicaţi în proiect.
Felicitări pentru implicare, organizare şi reuşită tuturor celor implicaţi, în mod special dedicatului şi polivalentului coleg prof Pavel Petrea şi doamnei director Carmen Lupu.
(Mihaela Băbuşanu)








Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente