BACĂU-PERSONALITĂŢI ALE LOCULUI, Ediţia a IV-a, 20 noiembrie, 2024

  • Postat în Personal
  • la 22-11-2024 05:28
  • 61 vizualizări
BACĂU-PERSONALITĂŢI ALE LOCULUI,   Ediţia a IV-a, 20 noiembrie, 2024
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Mihaela Băbuşanu Amalanci

































BACĂU-PERSONALITĂŢI ALE LOCULUI
Ediţia a IV-a, 20 noiembrie, 2024
Nicolae Iorga a fost de-a lungul timpului, şi rămâne în continuare, un adevărat far luminos pentru descifrarea tainelor trecutului neamului, precum si pentru ierarhizarea valorilor sale. Poate niciunul dintre cărturarii români nu a făcut atât de mult pentru aşezarea marilor personalităţi pe o scară valorică menită
a le păstra vie amintirea în ochii istoriei. Ne amintim cu toţii de "Oameni cari au fost", apărută de-a-lungul timpului în numeroase ediţii. În acelasi registru, plecând poate de la îndemnul marelui istoric, evenimentul, “Bacău-personalităti ale locului”, aşa cum spunea şi colegul meu de proiect, Romulus Dan Busnea, a fost gândit cu scopul promovării valorilor
autentice ale Bacăului. „Cum să respecţi valorile dacă nu le cunoşti?” spunea Nicolae Manolescu – şi iată că noi, la Bacău, încercăm să facem cunoscute sau şi mai cunoscute valorile, prin care, de fapt, ne recunoaştem adevărata noastră identitate.
"Cine uită, nu merită!" spunea acelaşi Nicolae Iorga . Şi iată că noi astăzi, aici, vrem nu doar să afirmăm că nu am uitat, că nu uităm, ci şi să dovedim acest lucru.
Adevărat, pentru evenimentul de miercuri mi-am dedicat mult timp, dar am făcut-o din toată inima, mai ales pentru faptul că, pentru personalităţile omagiate în cadrul acestei ediţii, nu doar că am un respect deosebit dar îmi sunt şi foarte dragi sufletului: Ioan DĂNILĂ, Ioan NEACŞU şi Gheorghe IORGA.
Cu acest prilej aşadar, au fost omagiate trei dintre personalitățile băcăuane: Conf. univ. dr. Ioan DĂNILĂ (75 de ani) - memorialist, lingvist, istoric literar, publicist și animator cultural, membru Filialei Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și președintele Societății Cultural-Științifice ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, Prof. Ioan NEACŞU (85 de ani) - estetician, critic literar și ziarist și Prof. dr. Gheorghe IORGA (70 de ani) - scriitor, traducător, critic și istoric literar, membru al Filialei Bacău Uniunii Scriitorilor din România (USR).
Cuvintele de laudatio au fost rostite de alte trei personalităţi ale locului, repectiv de Prof. Marius MANTA, scriitor și critic literar ( pentru Ioan DĂNILĂ), jurnalistul, scriitorul, memorialistul, criticul, istoricul literar şi promotorul cultural Cornel GALBEN (pentru Ioan NEACŞU) şi Lect. univ. dr. Adrian-Gelu JICU, directorul Bibliotecii Județene ,,Costache Sturdza” Bacău, scriitor, critic și istoric literar (pentru Gheorghe IORGA).
Tot cu acest prilej au mai fost amintiți și omagiați Ovidiu GENARU (90 de ani) , poet, prozator, dramaturg și traducător şi Petre ISACHI (85 de ani), scriitor, critic și istoric literar, editor și director şi fondator al revistei de cultură ,,13 Plus”, care din motive obiective, nu au putut fi prezenţi la eveniment.
Simpozionul a debutat cu salutul instituției gazdă, Universitatea “Vasile Alecsandri”, transmis de Prof. univ. dr. Vasile SPIRIDON, urmat de alocuțiunile rostite de președinta Consiliului Județean Bacău, Ionela - Cristina BREAHNĂ-PRAVĂŢ și de directorul Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, Romil BOTEZATU.
După omagierea celor trei personalităţi a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor, diplomelor de excelență, de onoare și de merit din partea inițiatorilor, a organizatorilor evenimentului și a instituțiilor partenere.
În cadrul evenimentului, au susținut recitaluri muzicale violonista Daria-Maria POPESCU, profesor îndrumător Lenuţa POTOP, profesor corepetitor Elvis CONDREA și cvartetul ,,ADAGIO, alcătuit din elevii Ştefana BUDĂEŞ-TÂNĂRU, Serafim, GORA-GIOACĂŞ, Diana ALUPEI, Iustina IACOB, de la Colegiul Național ,,George Apostu” din Bacău, profesor îndrumător, Codrin-Emanuel STAN.
Tot acum a fost lansată și broșura ,,BACĂU-PERSONALITĂŢI ALE LOCULUI-EDIŢIA A IV-A 2024”, în care găsim o retrospectivă a primelor trei ediții şi un preambul al ediţiei a IV-a.
Reamintim că în primele trei ediţii au fost omagiaţi pictorul băcăuan Dimitrie Berea, arhitectul George Sterian, generalul și istoricul Radu R. Rosetti și dramaturgul, prozatorul, poetul și publicistul băcăuan Viorel Savin.
Aducem mulţumiri colaboratorilor, partenerilor şi celor prezenţi la eveniment: preşedinta Consiliului Județean, Ionela-Cristina Breahnă-Pravăț, Colegiul Naţional de Artă "George Apostu" Bacău, familia Popescu pentru efortul de a aduce pianul în locaţia evenimentului, prof. Lenuţa Potop, Elvis Condrea şi Codrin Stan, președintele Filialei Bacău a UZPR, Cornel Cepariu, membri ai Biroului Executiv al filialei, președinta Fundației Naționale „G. Călinescu”, din Onești, prof. dr. Emilia Boghiu, președintele Filialei Bacău-Neamț a Uniunii Arhitecților din România – Gelu Tudorache, directorul revistei de cultură şi atitudine “Plumb”, Ioan Prăjişteanu, membri ai Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, muzeografi, scriitori și ziariști băcăuani, artişti, scriitori, profesori și studenți ai Universității „Vasile Alecsandri”, reprezentanți ai Inspectoratului Şcolar Bacău, ai Colegiului “Mihai Eminescu” Bacău precum şi a altor organizații și instituții din județ.
Mulţumiri şi dnei Liliana Atomulusei pentru prăjiturile absolut delicioase, dnei Roxana Onuţu şi Maua Flowers pentru frumoasele buchete oferite celor omagiaţi, Mihaelei Cîrecei de la MB Studio pentru un plus de culoare dus înfăţişării mele (totuşi colegul meu de proiect m-a recunoscut deci nu a fost prea mult ?
Iniţiatori, coordonatori şi moderatori eveniment:
Mihaela BĂBUŞANU expert patrimoniu, Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” Bacău și inspector de specialitate Romulus-Dan BUSNEA, Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău.
Vă aşteptăm alături de noi şi la ediţiile viitoare!

























De același autor

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente