Biserica Colt a cnezilor Candea

  • Postat în Life
  • la 14-08-2018 08:56
  • 264 vizualizări

Biserica Colt este situata in satul Suseni al comunei Raul de Mori din judetul Hunedoara, la intrarea pe valea Rausorului si la 3 km distanta de satul Rau de Mori. Biserica functioneaza ca schit cu obste de calugari si poarta hramul „Duminica Tuturor Sfintilor”.
Cativa sihastri s-au asezat aici in a doua jumatate a secolului al XV-lea si au intemeiat o mica pustniceasca, cunoscuta sub numele de "Raul de Mori". Mica asezare sihastra de aici tinea aceeasi randuiala de viata duhovniceasca ca la Manastirea Prislop, sub a carei influenta se afla.















Constructia e in stilul bisericilor din Tara Hategului si a fost construita la inceputul secolului al XIV-lea, intre anii 1310-1315 si se remarca din doua elemente deosebite: in primul rand prin amplasarea unui turn peste altar si apoi prin resturile de pictura murala din interior. Pe peretii bisericii se mai pastreaza inca mici portiuni ale picturii originale. Inca de la inceput, biserica de aici a fost ortodoxa. O parte din pictura realizata in anul 1350 de catre acelasi pictor care a pictat si bisericile din Ostrov si Densus. Traditia locului, sustinuta si de sapaturile arheologice, demonstreaza ca, in trecutul indepartat, a existat in aceste locuri viata monahala.

Cetatea si Biserica de Coltsunt inconjurate de fascinante povestiri si au un mister aparte. Castelul, subiect al romanului „Castelul din Carpati” al lui Jules Verne, avea rol de refugiu, si a fost construit in jurul anului 1280. Accesul la acesta fiind destul de dificil, prin “hatisul” padurii, unde te poti intalni pe alocuri cu vreo lighioana (sarpe), daca ai “noroc”, iar cetatea, sau ce a mai ramas din ea (datorita grijii nemijlocite a autoritatilor), nu prea merita vazuta (ca nu ai ce), decat niste urme de ziduri “ravasite”…

https://youtu.be/nIpEeQUmAVA

Despre Ziarul toateBlogurile

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente