Blestemul Abaţiei – citiți aici gratuit primele capitole

  • Postat în Personal
  • la 29-11-2017 17:19
  • 259 vizualizări

Blestemul Abaţiei

roman

de Dan Doboş

1.

Un aspect paradoxal al existenţei noastre este felul în care ne percepem semenii cu care împărţim aceleaşi amintiri. La o primă vedere, s-ar putea crede că propria persoană îţi este, dacă nu cel mai bun prieten, atunci măcar un aliat de nădejde. Nimic mai fals! E greu de spus în aceste condiţii care este adevărata menire a Regulamentului canonic: ascunderea acestui fapt sau îmbărbătarea noastră în faţa perspectivei că, la un moment dat, o să fim confruntaţi cu o conştiinţă cu adevărat colectivă, de genul celei preconizate de Sfântul Augustin cel Nou.

Oksana Bint Laesia – Introducere în studiul Regulamentului canonic

Jorlee nu avea nevoie să asculte vocea ly a tribului său, Omenori, pentru a şti câtă frământare provocase hotărârea lui. Ajungea să privească spre rand… Pe schelele de lemn, care închipuiau o jumătate de sferă, abia dacă erau destui semeni de-ai lui pentru a putea respinge atacul unei haite nu prea mari de lentile. Dacă oamenii aceia s-ar fi confruntat pe neaşteptate cu policornii, cu florile cântătoare sau cu filamentele de foc, toate construcţiile din câmp deschis ale satului său s-ar fi transformat în scrum.

Îşi continuă drumul spre câmpul bătătorit unde se ţinea de obicei sfatul Omenori. Simţea prezenţa rezervată a tuturor celor care îi ieşeau în cale. Îşi închideau minţile cu grijă când ajungeau lângă el, domolindu-şi vocea ly. Unora le era chiar frică. Jorlee nu-i înţelegea, dar asta nu-l făcea decât să se umple de tristeţe, conturând o stare de echilibru perfect, o detaşare aparentă de ceea ce se întâmpla lângă el. În ziua precedentă, deschisese porţile unui viitor pe care nimic nu îl mai putea stăvili. Era conştient că se speriaseră cu toţii tocmai de seninătatea cu care vorbise Preotului şi de neînfricarea lui sinceră, aproape nebună, în faţa a ceea ce ar fi trebuit să fie o moarte sigură.

– Să ai parte de chu, auzi îmbărbătarea unui prieten din copilărie care îl bătu pe umăr. Îi zâmbi trist.

Simţea la periferia conştienţei cele trei voci care defineau propria sa armonie. Ly era graiul subliminal prin care, de zeci de generaţii, semenii lui învăţaseră să ţină legătura unul cu altul, vocea tribului său. Shu era ceea ce orice copil kyrallian învăţa să stăpânească încă din primii ani: convieţuirea cu propriul veşmânt, impregnat cu o colonie minusculă de ciuperci, domesticite de generaţii şi prăsite cu grijă între firele vegetale din care era ţesută mantia. Peste toate acestea domnea ann, vocea minţii sale, porţiunea aceea unde fiecare om rămânea singur cu sine însuşi, pentru a şti cine este.

Era conştient că se îndrepta spre ceea ce ar fi putut reprezenta moartea. Ştiuse asta încă de când îl blestemase pe Preot, care aproape că pierduse controlul pumnalului ritual cu care luase viaţa Zerriei sub efortul voinţei lui Jorlee, care urlase furios, fără a fi capabil să se opună soartei crunte a prietenei sale din copilărie.

Băiatul ştia că nici unul din semenii săi nu se putea măsura cu el în măiestria susţinerii obiectelor în aer, dar lupta ruuk era un meşteşug care ţinea destul de puţin de forţa mentală şi mai mult de exerciţiu şi disciplină interioară. Era simplu să menţii în aer prin forţa gândului şapte pumnale. Găsirea căilor prin care le puteai trimite spre carnea adversarului necesita însă mult mai multe alte calităţi, care excludeau forţă brută.

Pe măsură ce se apropia de locul luptei, simţea cum conştiinţa shu devine din ce în ce mai agitată. Se concentră puternic pentru a reda veşmântului său cele trei cute cuvenite pe umăr, semn al rangului său inferior. Uneori, colonia din mantie avea daruri premonitorii. Ce să fi simţit de data aceasta?

Propria mea moarte, desigur.

Jorlee îi zâmbi uşor unei fetiţe care îl privea cu mâna stângă aşezată peste gură. Figura ei îi aminti de Zerri. La zece ani, atunci când trebuiseră să supravieţuiască singuri în afara satului preţ de trei zile, pentru a-şi dovedi utilitatea pentru trib, încălcaseră regula singurătăţii şi se întâlniseră acolo unde nu îi mai puteau ajunge conştiinţa Preotului şi privirile indiscrete. Jorlee o apărase pe fată, expunându-se atacului creaturilor din podiş. Nu numai că supravieţuiseră, dar băiatul, deşi pe vremea aceea era doar un puşti plăpând, reuşise să spulbere o întreagă familie de policorni. Fusese prima demonstraţie a uluitoarei forţe pe care mintea lui o degaja atunci când se afla în preajma fetei. Se speriaseră amândoi şi nu povestiseră nimănui, dar era greu să ţii un asemenea eveniment prea multă vreme departe de ly, vocea tribului. De cele mai multe ori te trădau visele.

Pe măsură ce crescuse, Zerri devenise din ce în ce mai frumoasă. Din păcate, nu putea să facă de pază în rand, hainele îi stăteau într-o veşnică neorânduială din cauză că nu reuşea să comunice eficient cu vocea shu… Legea Kyrallului o condamna să moară. Tribul nu o putea susţine la nesfârşit.

De fapt, singurul lucru la care se pricepea cu adevărat Zerri erau sculpturile în praf. Orice copil kyrallian începea să-şi exerseze puterile ridicând praful drumului şi apoi, folosind două sau chiar trei pulberi colorate, realizând forme simple. Era un joc, o etapă pregătitoare pentru lupta de zi cu zi cu animalele de pe Kyrall. Zerri rămăsese însă copil în multe privinţe şi se refugiase într-o fascinaţie eternă faţă de sculpturile în praf. Avea o cutie din lemn de arbore negru, împărţită în zece compartimente, pe care obişnuia să o aşeze în faţa ei şi apoi, prin forţa gândului, să ridice grăunţele minuscule de praf formând nori mici, de diferite culori, unindu-i apoi în forme complexe. Jorlee nu-şi amintea să fi simţit vreodată o bucurie mai intensă decât aceea când Zerri închipuise silueta plăpândă a unei fetiţe spunând că avea să fie fiica lor.

Tânărul rânji. Distanţa dintre exaltarea aceea şi furia rece pe care o resimţea acum era într-adevăr unul dintre cele mai de spaimă lucruri cu putinţă. Dar nu el era acela care avea motive să se teamă. Păşi în locul sfatului cu dispreţul întipărit pe buze.

– Crezi că mă poţi învinge? tună Preotul, care îşi luase locul la câteva zeci de paşi depărtare.

O să mori auzi Jorlee în interiorul minţii sale, undeva adânc în ann, acolo unde, teoretic, nimeni nu avea voie şi nici nu ar fi putut să intre. Preotul comitea cel mai mare sacrilegiu cu putinţă, dar nici măcar situaţia asta fără precedent nu reuşi să tulbure echilibrul tânărului. Ştia că, dacă l-ar fi acuzat de o asemenea faptă pe Preot, singurul care ar fi avut de pierdut era el însuşi, de vreme ce toată lumea credea că scutul oferit pentru toţi locuitorii de conştiinţa subliminală a veşmântului nu poate fi pătruns de nici un alt om. Nu l-ar fi crezut nimeni.

– Ştii la fel de bine ca şi mine care va fi finalul luptei, răspunse simplu Jorlee. Eu o să mor, iar tu o să-ţi doreşti să fi fost în locul meu.

Vorbeşti în şarade auzi tânărul hohotul de râs al Preotului în mintea sa.

– Eşti un tânăr nesăbuit. N-aş vrea ca o dispută de idei…, rosti bărbatul pentru auzul celorlalţi.

– Sângele lui Zerri e încă pe unul din pumnalele alea, întinse Jorlee acuzator mâna spre locul în care cele cincisprezece lame tăioase erau înfipte în sol, una lângă alta. Asta nu e o nepotrivire de idei…

Aşa e. E doar chirăitul jalnic al unui vierme mititel, care crede că a crescut îndeajuns pentru a-mi lua locul!

– E în firea lucrurilor ca tinerii să dorească să schimbe lumea. Şi eu la vârsta ta am avut acelaşi fel de întrebări. Dar le-am adresat cu respect şi în limita rânduielilor! strigă Preotul, apoi schiţă câţiva paşi.

Jorlee încercă să păstreze distanţa faţă de pumnale. Văzuse destui tineri care, în timpul consacrării, fuseseră crestaţi zdravăn de atacuri prin surprindere.

– Obiceiurile ne-au ajutat să supravieţuim aici, Jorlee. Numai disciplina în respectarea regulilor pentru deprinderea cărora au murit mii de înaintaşi ne ţin în viaţă. Şi regulile spun că, dacă vrei să-mi vorbeşti în timpul consacrării, trebuie să mă provoci…

Şi ştim amândoi cum se încheie o asemenea nesăbuinţă, hohoti Preotul în mintea tânărului.

Încercând din răsputeri să ţină piept vocii sale shu, care se zbătea chircită de durere din cauza siluirii la care o supunea Preotul, Jorlee strigă la rândul său:

– Ce sens are să mai amânăm consacrarea? Mi-e totuna dacă mor. Vorbele pe care doresc să vi le spun sunt însă mai importante decât viaţa mea. Iar dacă provocarea asta e ceea ce îţi doreşti pentru a mă lăsa să vorbesc, fie… O să mă lupt cu tine.

Nesăbuit! Ai mai fi avut o şansă în pustiu.

De pe margini îi privea întreg tribul Omenori. Vocea ly aproape că nu se mai auzea, cu toţii aşteptau ceea ce avea de spus cel mai deosebit copil care se născuse vreodată în neamul lor.

– Mă laşi să vorbesc? întrebă Jorlee.

– Numai dacă accepţi provocarea…

– O să lăsăm pumnalele să hotărască, rosti băiatul cuvintele rituale.

Acum nu mai era cale de întors. Soarta lui era pecetluită. Cu voce egală şi folosind cuvinte simple, Jorlee începu să vorbească.

– Moartea Zerriei m-a îndurerat mai mult decât poate să suporte un om într-o viaţă. În noaptea ce a trecut, m-am întrebat de ce trăim. Eu, Preotul, noi, cu toţii. Ştie cineva să răspundă la întrebarea asta? tună Jorlee privind pe rând la mulţimea de feţe care îl înconjura. Nu vă osteniţi, continuă imediat tânărul. Ştiu din rand, din serile în care luptam şi mi-aţi arătat minţile voastre, că nici unul dintre voi nu are habar care e menirea tribului nostru. Ne ducem cu toţii vieţile, trăim şi murim apărându-ne fără să aşteptăm nimic. Eu însă refuz să cred că destinul nostru, al tuturor, e unul atât de lipsit de strălucire, că vieţile noastre se înscriu într-un cerc al chinurilor eterne.

Jorlee simţi cu speranţă cum vocea ly începe să se anime. Mulţi dintre cei care îl ascultau erau de acord cu el. Preotul simţi şi el valul de simpatie şi îl contră cu asprime.

– Căile Kyrallului sunt simple, băiete. Echilibru perfect între vieţuitoare… nici unul în plus, nici unul în minus…

– Asta e calea mediocrităţii şi a fricii, nu a Kyrallului! strigă Jorlee.

– Vorbeşti cu nebunia tinereţii, schiţă Preotul un gest larg, încercând să-i cuprindă pe toţi spectatorii. Calea Kyrallului e limpede: nici o fiinţă care nu se poate apăra nu trebuie să consume din câmpul mental al sporilor chu. Aşa cum vieţuitoarele pământene obişnuiau să se bată pentru hrană, aici pe Kyrall ne luptăm pentru porţiunea noastră din câmpul chu al planetei…

– Şi de ce să nu dorim să-l acaparăm pe tot? De ce să nu visăm că vom putea, peste câteva generaţii, să ne creştem copiii fără frica de a-i vedea cum pier în timpul consacrării, numai pentru că nu se pot apăra? întrebă Jorlee.

– E o lege a firii! strigă Preotul. Cine nu atrage asupra lui atâta energie chu încât să se poată apăra împotriva oricărei vieţuitoare de pe Kyrall nu face decât să invite toate relele să ne atace. Trebuie să ne păstrăm în echilibru! Asta e legea. Existăm fiindcă am reuşit să menţinem un echilibru numeric cu policornii şi cu restul lighioanelor care ne atacă. Aşa cum noi profităm de orice ocazie pentru a nimici orice fiinţă care se apropie de satul nostru, pentru a ne bucura de tot câmpul din preajmă şi de roadele copacilor negri, la fel şi celelalte vieţuitoare o vor face cu cei neajutoraţi. Trăim fiindcă stăm uniţi şi ne apărăm.

– Şi peste o mie de ani unde vom fi? Nu cumva vom sta tot aici, omorându-ne copii care nu se pot lupta cu policornii?

– E foarte posibil şi e menirea mea să veghez ca lucrul ăsta să se întâmple, încuviinţă Preotul.

– Şi dacă ei se vor lupta la rândul lor şi nu vor avea o viaţă mai bună, noi de ce am mai trăit?

Vocea ly se diminuă din nou. Toată lumea aştepta replica Preotului. Şi Jorlee simţi nu numai curiozitate, ci şi o dorinţă ca bărbatul acela, despre care toată lumea credea că e cel mai înţelept dintre ei, să răspundă la întrebarea aceea răscolitoare: care era menirea lor în veac? De ce trăiau şi ce sens avea comunitatea lor?

– Pui întrebări la care ştii că nu există răspuns! De ce ar trebui ca tribul nostru să aibă o menire peste timp? La fel de bine s-ar putea să n-aibă şi…

– Atunci, dacă tot suntem liberi să alegem, de ce să nu alegem să ne facem visuri, de ce să nu încercăm să devenim cei mai puternici? Ne-am putea uni cu celelalte triburi…

– Vorbeşti prostii. Nimeni n-ar putea construi un rand destul de mare, dădu a lehamite din mână Preotul. Dar mai bine, spune-mi, Jorlee, de unde îţi vin ideile astea? Le visezi noaptea, sau poate că ţi le şopteşte cineva…

Umerii tânărului tresăriră puternic. Îşi scrută propriul ann, dar adversarul se retrăsese de acolo, pregătind probabil un atac decisiv. Preotul nu avea de unde să ştie de vocea pe care o auzea de ani buni, de vocea care îl învăţase să-şi descopere căi ale minţii pe care nu şi le imaginase vreodată, de tonul cald cu care, noapte de noapte, femeia din mintea sa îi vorbea despre oameni, despre visele lor, despre iubire şi mai ales despre cel mai omenesc imbold cu putinţă: dorinţa de a stăpâni tot ceea ce te înconjoară.

– Nu are sens să continuăm, rosti încet Jorlee. Dacă nici tu şi nici ceilalţi nu realizaţi că, dacă n-aţi fi omorât-o pe Zerri, aş fi luptat cât zece ca să o apăr şi să mai apuc o dată să mă bucur de sculpturile ei în praf, înseamnă că poate e şi pentru mine timpul să mor. Şi eu vă pun în pericol. Mai mult decât o făcea ea…

Măcar tu o să mori frumos, auzi Jorlee în minte vocea Preotului.

Tânărul zâmbi larg când văzu cuţitele ridicându-se în aer. Cele şapte pumnale veniră cuminţi, aşezându-i-se în jurul corpului într-o poziţie elaborată. Prin comparaţie, cele ale Preotului păreau aruncate în jurul său, de parcă ar fi fost plictisit sau dezordonat. Jorlee văzuse însă prea multe lupte ruuk ca să nu ştie că nimic din ce făcea Preotul nu era întâmplător. Unul din pumnalele sale ţâşni în văzduh, încercând să se ridice destul de mult pentru ca Preotul să-l scape din vedere. Era o strategie jalnică şi totuşi Jorlee îşi ridică mult pumnalul, lăsându-l să atârne într-un loc în care abia dacă îl mai putea vedea. Cu un zâmbet îngust ca o cicatrice, Preotul îşi lansă trei dintre pumnale într-un contact scurt cu armele tânărului. Metalul se lovi de metal, lăsând în urmă doar o dâră de scântei. Fusese uşor.

Jorlee lăsă să cadă pumnalul de sus, sperând că absenţa controlului său mental asupra armei o va face să treacă neobservată. Preotul se aştepta însă la acest lucru şi, aruncând la rândul său fulgerător una din lame către Jorlee, preluă arma adversarului, făcând-o să se aşeze cuminte în dreptul propriei frunţi.

Fusese o tatonare scurtă, în care Preotul îi arătase doar că nici unul din trucurile sale nu erau noi pentru el. Jorlee se deplasă uşor spre stânga şi ochii îi căzură pe faţa îngrozită a fetiţei care îl privise şi în timp ce se îndrepta spre arenă. Nu era nevoie să pătrunzi în mintea ei fragedă pentru a înţelege grija pe care i-o purta şi speranţa cu care se uita la el. Şi, ca şi cum imaginea aceea ar fi trezit un alt om în interiorul său, Jorlee elimină inhibiţiile îndărătul cărora îşi păstrase de ani buni vocea shu.

Veşmântul său se învolbură şi simţi senzaţia aproape fizică de libertate pe care o degaja colonia de ciuperci. Încrezător, îşi aduse pumnalele lângă el şi le lăsă să cadă în praf.

Vrei să mori mai repede? auzi Jorlee în propria minte.

Râzând în hohote şi cu o privire în care licărea nebunia, tânărul îşi proiectă la rândul lui gândurile în ann-ul Preotului. Bucuros să poată întoarce violenţa la care fusese supusă ea însăşi, colonia de ciuperci din mantia lui străpunse toate apărările Preotului, permiţându-i să urle în mintea speriată a adversarului său.

O să te chinui aşa cum ai chinuit-o şi tu pe Zerri!

Jorlee se aştepta ca Preotul să fie uimit şi să dea pentru o clipă înapoi. Deşi surpriza se putea citi în fiecare cută a feţei sale, adversarul său nu se sperie, ci îşi proiectă toate pumnalele spre tânăr. Cea de-a cincisprezecea lamă, care stătuse nemişcată până atunci, se ridică şi ea şi porni spre ochiul stâng al băiatului.

Şi atunci se petrecu un lucru care sperie întreg tribul. Jorlee se întoarse fulgerător cu spatele şi lăsă armele ascuţite să se lovească de mantia sa. Veşmântul primi lovitura în plin, dar colonia absorbi întreaga energie cinetică a cuţitelor şi o proiectă ca asalt mental asupra Preotului. Aşa ceva nu se mai văzuse deşi, din contactul intim cu veşmintele, fiecare era convins că, dacă ar fi avut calităţi cu adevărat excepţionale, ar fi putut să absoarbă o asemenea lovitură.

Asta e moştenirea lui Zerri! Ea m-a învăţat că nimic nu se poate face din nimic. Îţi întorc deci ura ta întreagă, strigă Jorlee sălbatic în mintea Preotului, privind cum acesta îşi cuprinde capul cu ambele mâini, uitând de pumnale şi încercând să se piardă în mulţime.

– E o cursă! A vrut să îl provoc pentru că are arme de care nimeni nu ştie. Mi-a pătruns în minte! Nu e drept, urlă Preotul. Omorâţi-l înainte de a vă omorâ el pe voi.

Vocea ly era asurzitoare şi din vacarmul acela Jorlee înţelese că reprezentaţia lui, felul său de a-şi lua adio de la Zerri, nu putea să mai dureze mult.

Cu un efort de voinţă, băiatul ridică de la pământ toate cele cincisprezece pumnale rituale şi le lansă spre Preot. Mulţimea scoase un oftat când lamele se opriră la doar câţiva centimetri de pieptul bărbatului. Jorlee era însă acolo. Mişcându-se mai rapid decât puteau ochii celorlalţi să vadă, tânărul ajunsese în faţa Preotului şi îl lovi sălbatic cu pumnul în gât. Pentru ceilalţi, păruse că se materializează un duh care răzbună moartea fetei.

Liniştea coborâ brusc atât peste adunare cât şi în ly. Jorlee îşi îndreptă umerii şi veşmântul său luă forma cea mai umilă cu putinţă.

– Ştiu că ar trebui să-i iau locul, zise tânărul arătând spre corpul neînsufleţit al Preotului care zăcea la picioarele sale. Dar dacă asta e ceea ce îmi oferiţi, atunci am să plec în pustiu chiar acum. Fiindcă nu vreau să mai fim robii planetei acesteia.

Încercă să-i cuprindă pe toţi ai lui cu privirea. Simţea teama, simţea nedumerirea, dar exista acolo în minţile lor, fără îndoială, şi speranţa.

– Zerri m-a învăţat că pentru a izbândi în luptă nu trebuie să rămâi imobil, ci să ajungi să-ţi priveşti adversarul în ochi. Amintirea ei m-a transformat în fiară turbată, la fel cum ar fi făcut-o şi imaginea ei dacă ar mai fi trăit astăzi şi ar fi fost ameninţată în vreun fel. Zerri mi-ar fi făcut copii frumoşi, care, cine ştie, poate că ar fi fost mai puternici decât mine şi şi-ar fi apărat mama cu uşurinţă. Dar voi aţi ucis-o pe Zerri.

Vocea ly se tălăzui în strigăte din care nu se putea distinge mare lucru. Toţi se străduiau însă să nege amestecul lor în moartea fetei.

– Ba da! Voi aţi omorât-o! Nu vă port pică. Ştia ce o aşteaptă şi de aceea, cu o seară înainte de a muri, mi-a spus că e convinsă că menirea ei în viaţă a fost aceea de a demonstra că putem să fim altfel: mai ambiţioşi şi mai blânzi. Ea şi-a împlinit destinul şi probabil că sufletul ei fără pereche există încă undeva. E mai important însă ca şi noi să ne înţelegem destinul, ca şi noi să făurim vise şi să sperăm că într-o zi vom supune planeta asta şi o vom putea chema din nou pe Zerri să trăiască printre noi.

Jorlee se opri preţ de câteva clipe pentru a-şi recăpăta suflul. Simţea privirile temătoare şi contrariate ale tribului său. Începu cu glas domol.

– Am visat într-o noapte un bătrân cu barbă albă. Mi-a spus că supravieţuirea nu poate să reprezinte un scop în sine. Fiecare clipă care trece trebuie să fie o luptă pentru a asigura copiilor noştri nu aceeaşi bucăţică din câmpul chu, ci una din ce în ce mai mare. Trebuie să facem din casa noastră o cetate, o cetate în care să domnească buna rânduială, legile omeneşti străvechi şi nu cele ale Kyrallului! Asta vă promit de mâine. Şi pentru toate câte vă ofer, nu vă cer decât să-l uitaţi pe Jorlee.

De mâine vreau să-mi spuneţi Xtyn.

2.

Imaginaţi-vă un inel metalic adâncit într-un căuş, pe o lespede de piatră. Şi mai închipuiţi-vă câteva milenii care trec peste unirea asta nefirească între elemente, estompându-le contururile, săpându-le unul în altul. Imaginaţi-vă acum că Dumnezeu însuşi smulge inelul din inima pietrei. Numai un prost se poate îndoi de natura a ceea îi trebuie lespezii pentru a-şi redobândi armonia.

Oksana Bint Laesia – Introducere în studiul Regulamentului canonic

Bolt Johansson Durdrin îi privea pe ceilalţi membri ai Consiliului de parcă i-ar fi văzut pentru prima dată. Gândurile îi hoinăreau însă înapoi spre noaptea care trecuse şi spre trupul gol şi perfect al Oksanei, cuibărit la pieptul lui. Simţea o pasiune care aproape că îi tăia răsuflarea.

Clone. Le spuneau clone deşi ei erau de fapt urmaşii după multe secole ai primilor colonişti ai Planetelor Agricole. Arătau în toate felurile, uneori abia dacă îşi puteau înţelege limba, dar Universul alesese să îi unească sub denumirea aceea care părea uşor peiorativă. Erau clone şi atât pentru populaţia imperiului, care punea în cuvântul acela obida anilor în care foştii sclavi preluaseră puterea şi o folosiseră în mod absolut.

Deşi imensa sală centrală a psiacului era plină, atestând că întreg Statul Major era reunit, Durdrin ştia că deciziile erau luate de fapt doar de trei conştiinţe. Lângă el mai votau Barna şi Şestov, cei doi eroi de pe Praxtor. Ceilalţi o sută patruzeci şi opt de membri ai Statului Major erau indivizi în care a Doua Însămânţare trezise, ca şi în el, amintirile şi personalitatea lui Bolt Johansson, conducătorul Corpului celor O Mie de Voluntari.

Provenea de pe o Lume Agricolă veche, unde religia cercului evoluase în forme sublimate, mai puţin înclinate spre dogme, de aceea gândirea lui nu era atât de categorică precum cea a Johanssonilor de pe lumile mai tinere. Se întreba însă ce s-ar fi întâmplat dacă pe planeta lui, printre celelalte două milioane de clone, ar mai fi existat încă un Johansson. S-ar fi luptat oare cu alter ego-ul acela? Nu reuşea să-şi găsească un echilibru care să-i arate cine este în raport cu cei două sute de mii de oameni diferiţi, diseminaţi în întreg universul cunoscut, faţă de care nu se simţea cu nimic mai bun, dar cu care împărţea experienţele şi sentimentele de o viaţă întreagă ale unui om mort cu milenii in urmă. Se întreba însă dacă şi ceilalţi îi împărtăşeau dorinţa, pe care nu o mai putea nega faţă de el însuşi, de a accede la o conducere absolută. Era convins că şi în ceilalţi spiritul de competiţie avea să se trezească mai devreme sau mai târziu şi că asta va porni un catastrofal război fratricid. Privit din acest punct de vedere, planul lui era unul mai mult decât moral şi care intervenea salutar într-un moment crucial. Soarta, coincidenţa sau Dumnezeu făcuseră ca Johanssonul de pe Praxtor să fi murit şi el să fi luat locul singurului conducător cu adevărat legitim al insurecţiei clonelor.

Se ridică în picioare, dominând sala cu statura sa impunătoare. Zâmbi fugar unui gând. Din câte ştia, era şi cel mai înalt dintre Johanssonii răspândiţi în miile de parseci ai universului cunoscut. Aşa se nimerise, dar era bine… Probabil că, dacă Johanssonii ar fi fost identici şi din punct de vedere fizic, lucrurile ar fi fost cu mult mai rele.

– Ştiţi cu toţii de ce v-am convocat aici!

– Da, am aflat că vrei să desfiinţezi Statul Major şi să aboleşti democraţia, strigă cu voce veninoasă Alterna.

Durdrin duse fulgerător mâna la pistolul său demodat, dar gestul îi fu curmat cu iuţeală de Barna.

– Să ştii că, într-un fel, are dreptate, rosti de lângă el şi Şestov. Am irosit o grămadă de austral numai ca să îi aduci aici.

Prefăcându-se foarte furios, Durdrin bătu cu palma în masa din faţa sa.

– O să pretind că nu v-am auzit pe nici unul, dar o să vă aduc aminte că sunt încă la comanda întregului Stat Major şi…

– Dacă te apasă prea tare responsabilitatea asta, te eliberăm de ea imediat, supralicită Alterna.

Ochii lui Durdrin se îngustară şi glasul îi deveni şuierător.

– Am auzit că nu scapi nici o ocazie ca să mă ponegreşti. Dar nu e ciudat, frate, cum se face că din cel mai respectat militar al clonelor care au eliberat Lumile Agricole am ajuns brusc duşmanul de moarte al tuturor? Şi când te gândeşti că toate astea se întâmplă atunci când încerc să instaurez legea.

– Ceea ce ne propui tu nu e lege! E o prostie care ne îngrădeşte drepturile şi ne transformă în sclavii tăi absoluţi.

Sala vociferă puternic, dar Durdrin nu-şi putea da seama încă de ce parte înclina balanţa.

– Dacă ar fi aşa, Alterna, atunci oare de ce nu m-am aşezat pe muntele ăla de austral încă de când au venit la mine Barna şi Şestov de pe Praxtor? Eraţi sclavi atunci! De ce să mă fi obosit să vă eliberez ca să am apoi de ce să mă cert cu tine, de pildă, pentru a vă subjuga din nou? Chiar nu vezi nici o contradicţie în poziţia asta a ta?

Durdrin ştia că aruncase în discuţie cel mai puternic argument de care dispunea: imensul său prestigiu, dobândit pe vremea când se angrenase într-o luptă inegală cu Imperiul, pe care o câştigase însă strălucit şi din care refuzase să dea şi măcar un pas înapoi până nu fuseseră eliberate toate cele şase sute şaizeci şi şase de Lumi Agricole. Privi scurt spre Barna şi îi spuse:

– Noi am discutat asta şi sunt convins că le vei putea explica mai bine, fără să fii acuzat că vrei să te transformi în stăpân de sclavi.

Bărbatul cărunt se ridică încet în picioare privind contrariat spre Durdrin. Avuseseră o discuţie, dar ea fusese departe de un consens.

– Ştii bine că nu am fost complet de acord cu tine…

– Da, dar te-ai exprimat foarte bine atunci când a venit vorba despre democraţie.

Barna se înroşi puternic. Ceea ce spusese atunci se putea dovedi o provocare pentru cei care urmau să-l asculte. Era genul de vorbe pe care nu le rosteşti decât în faţa unui om în a cărui putere de a raţiona ai încredere. Acum însă îi era frică de faptul că violenţa pe care o resimţea plutind în aer s-ar fi putut scurt-circuita, cu el drept paratrăsnet.

– E adevărat că părerea mea a fost dintotdeauna că iluzia de democraţie pe care o doreşte acest Stat Major este păguboasă. Pe legea mea, o consultare între voi e ca şi cum, la fiecare pas, ţi-ai întreba absolut orice muşchi din corp dacă e de acord să se mişte. E redundant… Oricum sunteţi mereu în consens, gândiţi exact la fel şi am ajuns să vă cunosc destul de bine ca să ştiu că, chiar dacă unii dintre voi au îndoieli, nu îi vor contrazice niciodată pe ceilalţi fiindcă, dacă ar face-o, îndoielile lor nu ar mai avea sens. Sunteţi tare complicaţi, când vă strângeţi în gloata asta pe care o numiţi Statul Major. Pe de altă parte, însă, democraţia însemna pe vremuri un fel de putere populară. Dar în această încăpere noi suntem de fapt doar trei…

Contrar aşteptărilor lui Barna, sala se cufundă într-o tăcere inexplicabilă. Ştia că are dreptate dar nu se aşteptase ca o asemenea poziţie să fie acceptată chiar de la început.

– Şi tu crezi că soluţia e Regulamentul ăsta canonic? întrebă zeflemitor Alterna.

– Regulamentul Militar de Conduită, scrâşni Durdrin din dinţi.

– Numai tu îi spui aşa! hohoti Alterna. În rest toate clonele îl ştiu de Regulament canonic. Se pare că Oksana Bint Laesia e un personaj mai popular decât tine. Sau, mă rog, cu ceva mai multă putere de convingere.

– Resping denumirea asta! Ea face apel la caracterul dogmatic al Regulamentului, fapt care nu e adevărat…

– Ba seamănă exact cu preceptele mănăstireşti de acum vreo patru milenii!

Durdrin închise ochii şi privi în tavanul înalt, încercând să nu se enerveze.

– Regulamentul nu face decât să legifereze o parte din obişnuinţele noastre liber consimţite.

– Asta e o prostie! Dacă îmi dai măcar şi un singur exemplu…

– Numele, îl întrerupse Şestov pe Alterna. Regulamentul consacră, de pildă, că trebuie să ne numim după Planetele Agricole pe care ne-am născut. Nu cred că ţi se spune altcumva decât Alterna…

Bărbatul hohoti puternic.

– Da, grozavă găselniţă. Uite, eu renunţ la dreptul ăsta. Ca şi la acela de a fi şef în quadrantul meu. Eu vreau psiacul! Cu ce e mai bun Durdrin decât oricare dintre noi ca să controleze el centrul vital de comunicaţii al Imperiului? Ce….

În capul lui Alterna se căscă o gaură fumegândă. Privirile tuturor se îndreptară spre Durdrin. Spre marea lor uimire, nu el ţinea arma de asalt aţintită asupra lui Alterna, ci Şestov.

– Nu e felul meu acela de a asista nepăsător la crizele grave, tună bărbatul înarmat. Voi, ăştia, Johanssonii, sunteţi cei mai mari conducători militari ai Imperiului. Atâta doar că nu aţi încetat niciodată să vă îndoiţi. Iar eu am văzut deja ce se întâmplă atunci când suntem nevoiţi să acţionăm fără voi. Nu vreau să se mai repete.

Sesizând momentul de descumpănire al celorlaţi, Durdrin începu să vorbească repede.

– Aprobarea Regulamentului militar de conduită se mai impune şi din alte considerente, pe care nu aveam cum să vi le comunicăm prin psiac. Ne aşteaptă o confruntare extrem de complicată. Se pare că l-am găsit pe Bella. Şi, ca şi cum asta nu ar fi de ajuns, suntem foarte siguri că în psiac avem infiltrat un agent al împăratului. Nu ştiu cine este, dar el transformă psiacul într-un instrument de comunicare extrem de nesigur. Este de aceea vital ca prevederea numărul unu a Regulamentului să intre cât mai devreme în vigoare. Nu are sens să ne mai consultăm. Oricum suntem întotdeauna de acord unii cu alţii. Fiecare dintre voi va deveni şef absolut al quadrantului său, fără ca vreo altă clonă, Johansson sau altcineva, să îi poată pune deciziile la îndoială. Dată fiind previzibila reducere a importanţei psiacului în comunicaţii, la care va trebui să recurgem din cauza spionului, eu unul aş spune că vorbele lui Alterna nu-şi mai au nici un rost. Ar fi fost mai bine să mă asculte.

Johanssonii dădură încet din cap. Durdrin văzu cum înţelegerea li se strecoară încet pe chipuri, sesiză acceptarea şi abia apoi răsuflă uşurat.

– Supun la vot Regulamentul militar de conduită. Propun ca el să intre în vigoare în acest moment, odată cu îngheţarea posesiunilor şi efectivelor militare care se află în prezent în fiecare quadrant…

– O clipă, se ridică de la locul său, Stiros. Să înţelegem că, dacă votăm acum Regulamentul, putem să nu ne mai întoarcem aici niciodată, că nu mai eşti conducătorul nostru?

Durdrin trase adânc aer în piept.

– Din momentul în care veţi vota, nimeni nu vă va mai lua de pe umeri povara supuşilor voştri. Toţi ceilalţi Johanssoni, din quandrantul propriu, dar şi din întregul Univers, vor fi siliţi să vă sprijine necondiţionat deciziile privitoare la jurisdicţia proprie. Şi asta înseamnă, într-adevăr, că nu voi mai fi şeful vostru.

Unul câte unul bărbaţii ridicară mâna, împlinind un ritual al unanimităţii care îl şi inspirase pe Durdrin în scrierea Regulamentului. Atmosfera se destinse considerabil imediat ce trupul fără viaţă al lui Alterna fu scos din sală.

– Să trecem la celelalte chestiuni care m-au făcut să vă convoc aici, pentru ultima dată în calitate de conducător absolut al vostru. Îmi permit să vă amintesc, domnilor, că nu ştim încă nimic nici despre soarta Abatelui, a bătrânului Kasser şi mai ales de aceea a quinţilor. Mă întreb dacă avem toate informaţiile pentru a decide care personaj este mai periculos pentru noi…

– Durdrin, zise Stiros ridicându-se la rândul său şi etalându-şi umerii largi. Ştim toate astea şi am mai avut această discuţie. Credem cu toţii că şaptesprezece ani înseamnă timp suficient pentru pregătirea unei ofensive. Dacă aveau de gând să ne atace, ar fi făcut-o până acum. Nu ne mai putem permite să pierdem austral pentru a căuta nişte fiinţe care probabil că au murit demult prin mlaştinile vreunei lumi neospitaliere.

Comandantul îl privi pe vorbitor şi pe faţă îi înflori un zâmbet larg. Stiros fusese de departe cea mai productivă dintre Lumile Agricole şi era normal ca un Johansson născut acolo să vorbească în primul rând despre resurse.

– Exact asta doream şi eu să vă propun, domnilor. Să sistăm cercetările noastre în spaţiul îndepărtat…

– Nu se poate! Trebuie să fie o şmecherie aici! protestă Barna pe un ton glumeţ. Voi, Johanssonii, vă facilităţi unul altuia surprizele! Parcă jucaţi mereu într-o afurisită de piesă de teatru. Presimt o veste proastă!

Sala se cutremură de hohotele unanime de această dată ale bărbaţilor.

Iarăşi unanime…

– Să mulţumim, domnilor, prietenului Stefan Barna Praxtor pentru că ne reaminteşte constant cine suntem, tună Durdrin, acoperind vacarmul celorlalţi. Aşa este… Am o veste pe care nu am îndrăznit să v-o dau decât în psiac, din motive pe care le veţi înţelege lesne. O las pe Haela Allius, venită pentru scurtă vreme tocmai de pe Tengys, să vă explice.

Tăcerea subită care se înstăpâni peste sală îl convinse încă o dată pe Durdrin de fragilitatea societăţii pe care o formau. Se ştia că toţi Johanssonii aveau o slăbiciune înnăscută pentru personalitatea Haelei, fiindcă undeva, cu trei milenii în urmă, Bolt Johansson iubise vinovat o fată care îi semăna mult specialistei lor în calculatoare şi care fusese unica aventură galantă a primului comandant.

– După cum ştiţi, începu femeia abrupt, fără a se arăta deloc intimidată, în fostul cabinet a lui Bella se află un dispozitiv unic, în măsură să detecteze cu o oarecare întârziere radiaţiile emise în momentul descompunerii australului în motoarele hiperluminice. În urmă cu cinci săptămâni standard, am detectat o asemenea urmă, veche de mai bine de un an, lângă o planetă de la graniţa Imperiului. Distanţa imensă faţă de acest punct explică în bună măsură de ce urma australului a fost detectată atât de greu. Când am încercat să obţin mai multe informaţii din harta tridimensională a galaxiei, am detectat şi o altă anomalie. Deşi se află într-un teritoriu trecut ca fiind neexplorat, planeta purta totuşi un nume.

– Ce nume? se auzi o voce din sală.

– E o denumire bizară, mai mult un cod. E trecută sub numele de Z, continuă Haela pe un ton egal.

– Stai, stai aşa, se ridică Betelgeuse în picioare, pradă unei agitaţii evidente. Vrei să spui că ai găsit o urmă de propulsie hiperluminică lângă o planetă ale cărei caracteristici împăratul le ascundea până şi faţă de propria administraţie?

Femeia dădu afirmativ din cap.

– După părerea mea, acolo s-au ascuns toţi supuşii care i-au mai rămas lui Bella.

Vociferările gălăgioase ale bărbaţilor transformară pentru scurtă vreme într-un adevărat ocean pe vreme de furtună. Era ca şi cum pereţii psiacului ar fi dispărut şi unul din uraganele fioroase care bântuiau în mod obişnuit oceanul Kyrallului s-ar fi năpustit înăuntru. Hărmălaia se stinse însă la fel de repede pe cât se stârnise.

Durdrin ridicase braţul drept. Conform Regulamentului, nimeni nu avea voie să vorbească în faţa comandantului atunci când el schiţa gestul acela.

– Nu putem să atacăm planeta Z, fiindcă din toate datele pe care am reuşit să le mai strângem, se pare că acolo ne aşteaptă în cel mai bun caz o garnizoană foarte bine echipată. Referinţe vagi din registrele contabile arată scurgeri masive şi ilegale de fonduri imperiale pentru cercetarea planetei aceleia pe parcursul ultimilor treizeci de ani de domnie Boszt. Este extrem de probabil ca acolo să se fi început încă de pe vremea domniei lui Kasser construirea unui refugiu pentru situaţii de criză. Iată de ce propun să trimitem spre Z doar o navă mică de cercetare, care să iasă din hiperspaţiu numai câteva minute şi să se întoarcă apoi cu informaţii ceva mai cuprinzătoare…

Barna se ridică la rândul său şi, privind spre Haela, întrebă răstit:

– Am înţeles că ai detectat urma unei intrări în hiperspaţiu. Ne poţi spune însă unde a ajuns nava aceea?

Femeia oftă adânc, îşi împreună mâinile şi se întoarse spre Barna.

– Tocmai lipsa destinaţiei m-a făcut preţ de câteva zile să tratez cu superficialitate urma. Am crezut că s-a defectat aparatul sau că e vorba de o anomalie dintr-o regiune insuficient cartografiată a galaxiei. Dacă ieşirea din hiperspaţiu s-ar fi făcut într-un alt punct mai izolat al Universului, poate că l-aş fi identificat mai uşor. Aşa însă mi-au trebuit mai bine de trei săptămâni ca să-mi dau seama că nava aceea a ajuns chiar aici, pe Kyrall.

Un oftat unanim înfioră asistenţa. Dorind să reducă din tensiunea pe care o simţea în sală, Durdrin începu repede să explice:

– E greu de zis ce anume ar fi putut să facă o navă pe o orbită joasă aici pe Kyrall. Am crezut mai întâi că este o armă teribilă. Distrugerea psiacului ar însemna în bună măsură aruncarea noastră cu sute de ani înapoi pe drumul explorării spaţiului. Am verificat însă cu atenţie. Nici un obiect mai mare decât pălăria mea nu orbitează în jurul Kyrallului fără ca noi să-l fi analizat deja.

– Vrei să spui că a aterizat? materializă Stiros o mirare unanimă.

– Aşa se pare! îl aprobă Durdrin. Iar acest lucru poate însemna mai multe lucruri. Fie că a ajuns în partea continentală…

– Să nu te aud din nou cu prostiile alea despre locuitorii părţii continentale a Kyrallului! izbucni Şestov. Sunt de acord cu tine că trebuie să fie nişte oameni cu adevărat extraordinari fiindcă reuşesc să trăiască acolo. Dar dacă se obrăznicesc, îi nimicim cu un bombardament orbital şi ei ştiu foarte bine asta. Îşi mai aduc aminte de evenimentele de acum un deceniu. în plus, am căutat de sute de ori… Abatele şi quinţii nu sunt printre ei. Probabil că nici nu ar putea supravieţui acolo.

Durdrin clătină din cap:

– Dacă măcar jumătate din câte am auzit despre isprăvile quinţilor este adevărat, atunci te asigur că ei ar putea trăi oriunde există aer şi apă. Probabil însă că ai dreptate şi că nu se ascund chiar pe Kyrall. Însă dacă nu a fost vorba despre o armă, dacă nu a aterizat în partea continentală, atunci nu rămâne decât o singură soluţie: e foarte probabil ca unii dintre operatorii psiacului să fie monarhişti şi să lucreze încă pentru Bella. Iar posibilitatea ca nava aceea să fi conţinut arme sau instrucţiuni pentru spionul ascuns între operatorii psiacului e cel de-al doilea motiv pentru care adoptăm astăzi Regulamentul…, spuse Durdrin încet, privind spre pata de sânge care rămăsese pe podea.

Îşi dădeau cu toţii seama că o asemenea ipoteză explica foarte multe lucruri, inclusiv succesul pe care îl avusese Bella în a se ascunde. Un spion infiltrat printre operatorii psi ai comunicaţiilor telepatice interstelare era nu numai extrem de greu de prins, dar şi într-o postură ideală pentru a strânge informaţii şi chiar pentru a-şi proteja stăpânii.

– Înţeleg acum! Chemându-ne aici nu numai că ai evitat ca ei să ştie exact ce am vorbit, dar ai dat un semn subtil că întregul lor complot e descoperit. Magistral! exclamă Stiros.

– Sunt convins că şi tu ai fi gândit la fel, rosti Durdrin cu promptitudine, urmând cea de a doua lege a Regulamentului, aceea care obligă orice clonă să afirme că nu e cu nimic superioară conştiinţelor sale identice.

Durdrin bătu din palme şi apoi şi le frecă într-un gest care ar fi putut însemna şi surescitare, dar şi încântare.

– Vă cer aprobarea pentru o ultimă expediţie de cercetare în spaţiul îndepărtat, spre planeta Z.

Vechile legi consacrau consensul ca unică metodă de luare a deciziilor. Durdrin era însă convins că regula aceea fusese şchioapă încă de la început de vreme ce esenţa oricărei legi era posibilitatea de a fi încălcată. A consimţi unanim la încălcarea legii era aproape monstruos. În Statul Major însă, consensul era imposibil de stăvilit. Expediţia spre Kyrall fu aprobată fără ca acest lucru să surprindă pe cineva.

– Asta înseamnă că presupusul spion din psiac este de acum preocuparea ta, spuse Spiros, profitând că Durdrin îşi aranja hârtiile. Ce ai de gând să faci?

– Deocamdată nimic! O analiză preliminară arată că nu vom fi capabili să desfăşurăm o operaţiune de amploarea necesară recrutării de operatori în următorii zece ani. Nici nu o să vă vină să credeţi cât cheltuia Imperiul pentru a-i găsi pe copiii cu potenţial psi. Şi asta într-un Univers unde a ajunge funcţionar imperial era de departe cel mai bun lucru cu putinţă să ţi se întâmple într-o viaţă de om…

O viaţă de om…, continuă Durdrin în gând.

Erau ei oameni sau doar învelişuri inferioare pentru conştiinţe arhaice, aşa cum îi considerau sutele de miliarde de oameni pe care îi cuceriseră în numai cinci ani? În întrebarea aceea erau concentrate de fapt toate problemele administraţiei Statului Major.

– Ultima chestiune de pe ordinea de zi, începu repede Durdrin, dându-şi seama că tăcuse prea mult, este o operă literară… Ştiu, ştiu ce gândiţi, dar vă asigur că ideile care se ascund în spatele cărţii aceleia sunt mai periculoase pentru noi decât rămăşiţele administraţiei imperiale.

Comandantul ridică de pe masa din faţa lui un volum legat manual, care cuprindea cel puţin două sute de file de hârtie. Era un obiect preţios şi majoritatea Johanssonilor oftară cu tristeţe la gândul unei asemenea risipe. Dependenţa de cuvântul scris, de cititul pe arhaicele foi de hârtie, era pentru ei un viciu precum fumatul sau băutul în exces, o reminiscenţă a unor vremuri în care pe Vechea Terra lemnul şi stuful creşteau secundă de secundă. Hârtia nu numai că era una dintre cele mai scumpe materii din Univers, dar ea devenise în ultimii ani şi un fel de simbol al Statului Major, mai ales de când proiectul Regulamentului fusese imprimat pe câteva sute de mii de coli.

Cartea aceea era o bogăţie în sine şi totodată o risipă, pentru că ştiau cu toţii ce conţine.

– Prostiile Oksanei Bint Laesia ne sunt cunoscute, dădu Stiros a lehamite din mână. Nu cred că aiurelile ei…

– Să nu o judecăm cu măsurile pe care ni le-am aplica nouă. Trebuie să avem în vedere că Oksana Bint Laesia e fiinţa aceea unică în care sunt reunite două personalităţi. Nimeni nu ştie ce înseamnă să fii ca ea şi deci nu putem presupune aprioric că spune prostii. Mai e ceva! Gândiţi-vă că e mai mult decât oricare din voi din moment ce are şi amintirile lui Johansson, dar şi pe acelea ale Oksanei Bint!

Vorbele lui Barna fuseseră rostite pe un ton aproape războinic şi-l făcură pe Stiros să dea înapoi şi să-şi reia locul bombănind ceva neinteligibil. Durdrin se întrebă dacă ar fi trebuit să intervină şi să aplaneze umbra aceea de conflict.

Oksana Bint Laesia era o anomalie genetică. Odată cu a Doua Însămânţare, ea căpătase amintirile şi personalitatea a doi Voluntari şi fusese nevoie de câţiva ani buni pentru ca ea să se împace cu cele două seturi distincte şi, uneori, contradictorii de amintiri. După ce biruise cataclismul acela interior, Oksana înţelesese că putea fi o excepţională punte între clone şi restul lumii, că le putea oferi reflectarea imaginii proprii cu o obiectivitate pe care nici unul dintre ei nu ar fi putut-o atinge. Era unica clonă irepetabilă. Deşi era de-a lor, era singulară.

Femeia scrisese o introducere în studiul Regulamentului militar de conduită, în care dezvolta ideea că ansamblul de reguli pe care Statul Major le impunea tuturor clonelor nu era decât o încercare jalnică de a recrea religia cercului cu mijloace stângace, cazone. Încheierea fulminantă a cărţii proclama nici mai mult nici mai puţin decât că trăiseră mult prea mult timp într-o societate profund religioasă pentru ca nevoia de religie a clonelor să nu prevaleze într-un final asupra amintirilor şi experienţelor ateilor din vechime care compuseseră Corpul celor O Mie de Voluntari. O asemenea idee era însă greu de acceptat pentru o armată care susţinea că-l alungase pe Dumnezeu dincolo de graniţele Universului cunoscut.

– Eu cred, dragă Barna, că infirmitatea Oksanei Bint Laesia nu e o scuză pentru a arunca noroi în tot ceea ce avem noi mai de preţ. Eu unul refuz să cred că tot ceea ce scrie ea este adevărat, că acţiunile noastre sunt dictate de un inconştient asupra căruia nu putem acţiona. Consider că prezenţa ei în orice comunitate de clone este dăunătoare. În virtutea noilor mele prerogative, voi semna mâine un decret prin care voi emite un mandat de arestare valabil în întreg quadrantul Kyrall. Cartea ei va fi de asemenea declarată ca fiind o lucrare obscenă iar posesia şi lecturarea ei în public sau în particular va fi pedepsită ca un act de defetism.

Vorbele lui Durdrin plutiră multă vreme deasupra sălii, chiar şi după ce Johanssonii plecaseră, înghesuindu-se spre sasurile de lansare unde îi aşteptau navetele. Se grăbiseră să aprobe cu toţii şi să afirme că prima măsură pe care urmau să o ia în noua lor calitate era interzicerea cărţii blasfemiatoare.

***

Barna o privi lung pe Oksana Bint Laesia, care intrase în Sala Consiliului printr-o uşă disimulată în spatele unor draperii şi se îndrepta spre Durdrin, ca să îl sărute pe frunte.

– Ai fost nemaipomenit! exclamă femeia care purta o uniformă simplă, lipsită de însemne, care îi scotea în evidenţă trupul atletic. A ieşit chiar mai bine decât mă aşteptam.

– Te-ar fi putut descoperi în spatele uşii aceleia, mormăi Barna. Atunci ar fi trebuit să fiu mult mai ager de mână decât cu nefericitul acela de Alterna.

– De ce îi spui aşa? S-a sacrificat ca un erou, pentru o cauză…

– Pentru o cauză pe care eu unul doar cu greu o pot deosebi de o reprezentaţie de teatru, protestă Barna.

– Tot nu înţelegi…, dădu din cap femeia.

– Evident că nu înţeleg de ce trebuie să inventăm un Regulament, apoi un Antiregulament, apoi să acceptăm sacrificiul lui Alterna, chiar aşa bolnav cum era… De ce trebuie să fie totul aşa de complicat?

Durdrin mângâie părul femeii şi apoi rosti gânditor:

– Crede-mă că nu există o altă soluţie. Trebuie să găsim calea spre a ne găsi un conducător adevărat. Ai văzut ce reprezentaţie jalnică oferim, încercând să mimăm discuţiile, deşi nu facem decât să vorbim singuri? Şi gândeşte-te şi la Oksana. Ea riscă totul. Practic am condamnat-o să rămână mereu în psiac. Întreg universul i se refuză de azi înainte.

Şestov se ridică şi, din pragul uşii, aruncă o ultimă replică:

– Câteodată chiar simt nevoia unui Dumnezeu, căruia să mă rog ca totul să iasă bine!

– Nu am nici o îndoială, zâmbi Johansson. Vor fi atât de ocupaţi cu problemele guvernării propriului quadrant încât nu ne vor mai urmări cu prea mare atenţie. Ne vom putea vedea liniştiţi de ale noastre, de Arcă.

– Şi dacă se vor întâmpla lucruri extraordinare, precum o confruntare cu Bella, o luptă cu spionul sau găsirea bătrânului împărat?

– Atunci va trebui să fim destul de inteligenţi pentru a folosi haosul în favoarea noastră.

3.

Natura rezervelor poate spune foarte multe despre esenţa celor care le-au agonisit. Abaţia ne-a avut pe noi drept armă şi a aşteptat două mii de ani ca să ne utilizeze. Dacă Bella nu a lovit încă, asta nu înseamnă că el, supuşii sau chiar spiritul lui nu pot să ne surprindă peste un an sau poate peste un secol. Din această perspectivă, Regulamentul canonic poate fi desigur considerat ca o măsură salutară pentru supravieţuirea noastră fiindcă diseminează decizia şi scade importanţa indivizilor.

Oksana Bint Laesia – Introducere în studiul Regulamentului canonic

Policornii erau animale greoaie, care se deplasau în grupuri relativ mari, asigurându-şi unul altuia energia psi necesară coeziunii şi supravieţuirii. Pe direcţia de înaintare erau plasate de obicei câteva exemplare mai mari, care reuşeau să creeze prin forţa gândului pe corpurile inamicilor suprafeţe cu un potenţial imens de sarcină electrică. Din coarnele lor, încărcate cu o sarcină contrară, pornea atunci un fulger cu efecte distrugătoare. Se ghidau după vibraţiile emise de arborii negri şi, dacă simţeau prin preajmă un asemenea copac care nu era compensat de câmpul mental al unor fiinţe care să îl apere, nu se lăsau până nu ajungeau lângă el pentru a-i mânca fructele. Şi cum de câtăva vreme devenise evident că micul lor grup nu mai putea să se bazeze pe resursele aduse de pe Vechea Terra, începuseră de câteva luni să cultive arbori negri, expunându-se atacului tuturor vieţuitoarelor kyralliene.

Teoretic, era simplu să omori policorni. Trebuia doar să inversezi câteva polarităţi şi apoi bestiile se anihilau reciproc, două câte două. Desigur mai exista şi posibilitatea să rezişti atacului psihic al policornilor şi să îi protejezi pe quinţi, cât să ajungă destul de aproape pentru a-i spinteca pur şi simplu… Dar asta era tare greu, fiindcă Abatele se temea mult mai mult de cealaltă armă a policornilor, abilitatea de a induce o tristeţe dureroasă în mintea oponenţilor, capacitatea lor de a-i face pe oameni să se simtă pierduţi şi dezorientaţi, luptându-se cu un trecut negru.

Un fulger lovi la doar câteva zeci de metri de rand, structura pseudosferică în care apărătorii încercau să facă faţă asaltului. Fugarii nu-şi permiteau o structură de tipul celei folosite de băştinaşi, care ar fi putut fi lesne observată şi de aceea adunaseră cu migală bolovani pe care se cocoţau încercând astfel să se distribuie semisferic. Privite de sus însă pietrele păreau doar un fenomen natural, obişnuit de altfel pe solul pietros al podişului. Quinţii se apropiară şi mai mult de ceata de policorni, aşteptând momentul potrivit pentru atac. De la locul său, Abatele încerca să îşi canalizeze întreaga energie mentală spre Kasser. Bătrânul împărat învăţase atât de bine supravieţuirea pe Kyrall încât Abatelui i se părea adeseori că lui Kasser chiar îi plăcea genul acela de luptă în care, dacă tovarăşii reuşeau să-ţi asigure liniştea interioară şi să preia asupra lor atacul emoţional al policornilor, asistai fascinat la lucruri care se întâmplau doar fiindcă îţi doreai să se întâmple. Ajungea să-ţi imaginezi o suprafaţă polarizată pe solzii unui policorn şi el exploda într-un nor de materii vâscoase mov.

Abatele era undeva jos în rand. De obicei nu apăra adăpostul, dar acum rămăseseră prea puţini. Simţise că e datoria lui să se alăture celorlalţi. Văzu quinţii sărind înainte ca nişte umbre şi ascunzându-se după o stâncă. Pânda era modul lor preferat de a lovi. Lupta avea să se sfârşească destul de curând. Kasser trebuia doar să le distragă policornilor atenţia de la cei doi quinţi.

Un puternic atac mental îi aduse în faţa ochilor imaginea aproape cinematografică a plecării de pe Vechea Terra.

Trebuia să lupte!

Ştia că asta îşi doreau policornii. Dacă se lăsa învins de amintirile acelea, întregul rand avea să devină mai slab. Trebuia să reziste! Şi totuşi… ca un şuvoi de nestăvilit, din adâncul minţii ţâşneau fragmente de amintiri.

… fugiseră împreună cu garnizoana imperială de pe Vechea Terra, imediat după ce veştile despre răscoalele Lumilor Agricole luaseră proporţii alarmante. Kasser ezitase o vreme, aşteptând ca forţele armate ale fiului său să restabilească ordinea. Se părea însă că, trezite la viaţă de Abaţie, clonele deţineau o ştiinţă a tacticii absolut remarcabilă, dar şi o cantitate impresionantă de austral.

– Nu trebuie să îi las! Toate astea nu s-au întâmplat, urlă Abatele ţinându-se cu mâinile de tâmple. Ba da! S-au întâmplat, dar nu e totul pierdut! Sfinte Augustine, dă-mi puteri!

Nici sosirea intempestivă pe Vechea Terra a doi quinţi imperiali, Attan Vilerte şi Leka Hinnedi, care aveau misiunea expresă de a evacua garnizoana pământeană, inclusiv pe Abate, nu îl convinsese pe deplin pe Radoslav să-şi abandoneze planeta. Argumentul decisiv fusese însă existenţa ascunzătorii de pe Kyrall. Kasser o menţionase abia când epuizase toate celelalte argumente. Odată ajunşi pe Kyrall, constrângerile deveniseră însă imense şi oamenii începuseră să piară. Îşi aducea perfect de bine aminte de ziua în care Mos şi Mas nu se mai întorseseră dintr-o expediţie, la doar câteva săptămâni de la venirea lor pe Kyrall.

– Rade, Rade, nu te lăsa! Luptă cu nenorocitele astea de bestii. Mai au doar un pic şi ajung la quinţi. O să se termine totul curând, strigă de undeva de lângă el Maria.

De unde ştia că e aproape gata să cedeze? Putea pătrunde în mintea lui? Atunci vedea şi ea speranţele şi visurile sale? Trebuia să se gândească la ceva constructiv, dătător de speranţă.

… îi rămăsese săculeţul de la gât. Conţinea preţioasa lui sticluţă dar şi hârtia aceea pe care i-o dăduse Kasser, şi care îi arătase cine fuseseră Sfântul Augustin cel Nou şi clonele pe care le trezise la viaţă. Kasser descoperise documentul într-o colibă din munţi, ascuns de ultimul reprezentant al unei organizaţii cu care Abaţia se luptase preţ de câteva veacuri, în istoria ei timpurie, distrugându-i fără să ştie tocmai pe aceia care intuiseră ce dorea să întreprindă Sfântul Augustin cel Nou. Era o tăietură dintr-un ziar, un crâmpei de hârtie tipărită.

– Sfinte Augustine, ce fac policornii ăştia? Ce naiba au de gând? strigă Ariam de lângă Abate.

Radoslav deschise ochii şi văzu cum animalele iau o poziţie în linie, neobişnuită pentru vietăţile de pe Kyrall.

– Au să atace cu toată forţa! strigă Kasser. Acum, acum! Cred că pot să îi ucid pe toţi fără ajutorul quinţilor, dacă vă concentraţi şi voi! Gândiţi-vă la ceva frumos, la grădinile Klemplantului! strigă bătrânul împărat.

Şocul atacului mental al policornilor aproape că îl dărâmă pe Abate de pe scaunul său primitiv din rand. De lângă el, Airam căzu urlând groaznic şi ţinându-se cu mâinile de cap. Refuză cât putu de mult imaginea care îi juca în faţa ochilor dar, ca şi cum ar fi fost scrisă pe o hârtie care îi arsese pleoapele, textul articolului acela începu să îi joace prin faţa ochilor.

Augustin, sfânt sau nebun?

Iată că la zece ani de la sublima, dar zadarnica, moarte a corpului expediţionar cunoscut sub numele de cei O Mie de Voluntari, ziarul nostru a descoperit un discipol izolat undeva în munţi, care încearcă să le ducă mai departe menirea. El se numeşte Augustin Bloose şi se pare că a fost frizerul detaşamentului. E un om simplu, fără prea multă carte, care din cauza singurătăţii, leagă destul de greu propoziţii. Lucrează la o invenţie tainică pe care o numeşte Alambicul de Dumnezei, a cărei finalitate nu o cunoaşte încă. Speră însă că Dumnezeu i se va arăta în vis şi îl va învăţa ce să facă.

Augustin este un om foarte religios. Asta ar putea fi desigur de mirare pentru oricine îşi aduce aminte că grupul celor O Mie de Voluntari a pierit în Mediterana, pulverizat de o explozie atomică, tocmai când încerca să transforme locurile sfinte ale celor trei religii fundamentale într-un crater fumegând, ca expresie ultimă a ateismului la care aderau membrii săi. Pustnicul nostru nu vede însă o contradicţie între felul lui de a fi şi moştenirea celor pe care îi respectă atât de mult.

În exclusivitate pentru cititorii ziarului nostru, prezentăm mai jos transcrierea exactă şi neprelucrată a unei convorbiri pe care reporterul nostru a avut-o cu Augustin Bloose, undeva în munţi, cu menţiunea că singurul lucru pe care-l vom trece sub tăcere este locul în care se ascunde acesta.

– Domnule, într-un moment în care descoperirea zborului spaţial superluminic a făcut repede uitată conflagraţia Ultimului Război, iar visul oricărui pământean este să meargă în colonii, dumneavoastră aţi ales nu numai să rămâneţi pe Pământ, ci chiar să vă separaţi total de civilizaţie. De ce?

– Domnul Dumnezeul meu mi-a poruncit să duc mai departe munca fraţilor Voluntari. Voi continua ideile lor şi voi face să se împlinească visul pentru care şi-au dat viaţa.

– E o uşoară contradicţie de termeni, nu credeţi?

– Nu înţeleg la ce vă referiţi.

– Dumnezeu nu avea cum să vă ordone să duceţi mai departe munca unor atei, a unor oameni care deciseseră că toate relele lumii vin de la religii şi doreau să pârjolească toate locurile sfinte ale omenirii.

– Vă înşelaţi. Cea mai mare dorinţă a lui Dumnezeu este ca omul să-i fie alături atunci când îşi va atinge propria nemărginire. O să vină un moment în care Dumnezeu va avea nevoie de un prieten şi nu de un slujbaş, de un tovarăş de nădejde care să-i fie egal şi să-l ajute să moară liniştit. Când se va topi în nemărginire, când El nu va mai fi, e nevoie de cineva care să-i ia locul. Şi atunci spiritul celor O Mie de Voluntari, în care am crescut şi eu, va fi acolo să împlinească această menire.

– Nu am pretenţia că înţeleg exact ce vreţi să spuneţi şi de aceea vreau să vă întreb totuşi de ce nu negaţi existenţa lui Dumnezeu.

– Fiindcă El există. Încă există. Cum altfel ne-am putea noi pregăti să-i stăm la căpătâi pe patul de moarte?

– Concret, ce anume aveţi de gând să faceţi?

– Dumnezeu mi-a trimis un arhanghel care mi-a arătat tot ce am de făcut. O să înfiinţez o mânăstire. Aşa-mi va fi mai simplu să-L slujesc şi să adun în jurul meu pe toţi cei care cred în învăţăturile mele.

– Învăţături?

– Da. Sunt în contact mai mereu cu Dumnezeu şi El vorbeşte adesea prin spusele mele.

– De ce v-a ales însă tocmai pe dumneavoastră? De ce n-a cruţat pe unul din Voluntari…?

– Vedeţi, necredincioşilor sau celor care nu ştiu cum să creadă li se pare că Dumnezeu e infailibil, că nu se poate înşela… Ei bine, există şi momente în care chiar şi El are noroc. Pe mine m-a ales fiindcă am un săculeţ cu părul tuturor celor O Mie de Voluntari. Eu i-am tuns înainte de a pleca şi, nu ştiu de ce, în loc să arunc părul acela, l-am păstrat. Dumnezeu mi-a spus că dacă îi voi putea clona vreodată pe cei O Mie de Voluntari, El mă va învăţa cum să fac un Alambic cu ajutorul căruia să-i readuc la viaţă aşa cum au fost ei înainte de a muri. Şi a mai zis ceva Dumnezeu. Ceva ce nu am înţeles. Mi-a spus că atunci când vor fi şase sute şaizeci şi şase de perechi de clone, va veni vremea să le trezim.

– Aţi menţionat Alambicul acela. Mie mi se pare mai degrabă un fel de piatră cioplită decât un obiect de înaltă tehnologie.

– Tehnologia ne-a trădat de multe ori. Alambicul e doar un pretext care concentrează în jurul lui credinţa. Credinţa că Dumnezeu va muri cândva şi noi va trebui să-i stăm la căpătâi.

– Şi când veţi înfiinţa mânăstirea? Când veţi trece la recrutarea de noi adepţi?

– Dumnezeu mi-a spus că vor veni ei la mine. Chiar aseară mi-a spus. Şi astăzi iată-vă pe dumneavoastră în chilia mea, gata să povestiţi lumii întregi despre mine. Ce dovadă mai vreţi?

– Ştiţi că Augustin a fost numele unui sfânt creştin…

– Nu, nu ştiam.

– Opera lui a stat la baza gândirii creştine mai bine de o mie de ani.

– Bravo lui. Dar ce treabă am eu cu el?

– I-aţi citit cărţile?

– Ţi-am spus că nu.

– E ciudat, fiindcă Sfântul Augustin din Hippona spune că oamenii se nasc, trăiesc şi mor având iluzia liberului arbitru. Dumnezeu ştie însă dinainte ce vor face în întreaga lor viaţă şi mai ales ştie care din ei vor deveni sfinţi.

– Interesant. Am să citesc şi eu. Deşi… Vezi că nu e nevoie de asta? Exact acest lucru l-am susţinut şi eu. Dumnezeu a ştiut încă dinainte de a mă naşte că scopul meu este să-l apăr în ultima clipă, să-l apăr de căderea în propria nemărginire.

– Să consemnez pentru cititorii noştri că scopul ordinului religios pe care îl veţi înfiinţa va fi acela de a-l salva pe Dumnezeu de propria nemărginire?

– Scrie ce vrei…

– O ultimă întrebare, domnule Augustin Bloose, dacă teza augustiniană a predestinării ar fi adevărată, credeţi că faceţi parte dintre sufletele

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente