Cand devine colesterolul un factor de risc cardiovascular

Cand devine colesterolul un factor de risc cardiovascular

Colesterolul are o faima proasta. Simpla pronuntare a acestui cuvant sperie pe aproape toata lumea, desi nu ar trebui. Mai ales ca, in lipsa acestei substante din grupul lipidelor, nu am putea, pur si simplu, supravietui. Cand ar trebui sa ne ingrijoram din pricina nivelului colesterolului explica prof.dr Nicolae Hancu, in „Abecedarul de nutritie“. Colesterolul este transportat prin sange sub forma a doua lipoproteine: LDL si HDL.

Functiile lor in organism sunt diferite, motiv pentru care primul este considerat colesterolul „rau“ pentru ca produce doar dezastre in organism. Cea mai mare cantitate de colesterol este fabricata de propriul nostru corp, in ficat – 80%- si doar 20% provine din grasimile alimentare, adica din ceea ce mancam. În cazul in care nivelul colesterolului sangvin creste, acesta este depozitat pe peretii arterelor , ingustandu-le si periclitand astfel irigarea si nutritia organelor vitale. Boala se numeste ateroscleroza si duce la accidente vasculare cerebrale, anevrisme de aorta, insuficienta cardiaca, arteriopatie a membrelor si infarct miocardic.Autorul acestor ispravi este colesterolul LDL. Colesterolul HDL este cel care se opune aparitiei aterosclerozei, fiind considerat colesterolul „bun“.

Nivelul normal de colesterol din sange este de 150-200 mg/dl si ar trebui limitat la cel mult 300 mg/dl, atrag atentia medicii. Valorile colesterolului normal total ar trebui sa se situeze intre 150-200 ml/dl¸colesterolul LDL – intre 80-100 mg/dl; iar colesterolul HDL – 40 mg/dl, la barbati si 50 mg/dl, la femei. Între alimentele care contin cel mai mult colesterol , creierul ocupa locul I , 100 de grame de creier avand 3010 mg de colesterol . Pe locul al doilea este ficatul de pui cu 631 de mg la 100 de grame si ficatul de vita cu 389 de mg de colesterol la suta de grame. Un galbenus de ou contine 212 grame de colesterol.

La polul opus, alimentele cu cel mai mic continut de colesterol se afla branza de vaci cu 10 mg de colesterol la suta de grame, iaurtul integral cu 29 de mg si sunca de porc cu 53 de mg. Laptele total degresat contine doar 4 mg de colesterol la 200 ml, in timp ce laptele partial degresat doar 10 grame. Iaurtul integral are 33 de mg de colesterol la 200 ml, iar cel degresat doar 10.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente