Tratamente pentru parul care cade


Tratamente pentru parul care cade

Experimentată aproape de fiecare dintre noi, la un moment dat în viaţă, căderea părului poate fi un fenomen frustrant pentru femei şi bărbaţi deopotrivă. Există diferite cauze posibile ale acestei probleme, inclusiv afecţiuni medicale, genetice, unele medicamente, tratamente dure cu scalpul sau părul, precum şi stresul sau modificările hormonale.
Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii de dermatologie Hebra, vă recomandă un consult dermatologic imediat ce aţi observat căderea în exces a părului, pentru a determina cauzele care au dus la apariţia acestei probleme şi instituirea unui tratament adecvat şi eficient. În cazul în care pierderea părului este cauzată de o boală, tratamentul pentru boala respectivă este foarte probabil să restabilească şi sănătatea capilară. Dacă, în schimb, un anumit medicament provoacă pierderea părului, este foarte probabil ca medicul specialist să recomande ca acesta să nu mai fie utilizat timp de cel puţin trei luni. Tratamentele topice se pot dovedi eficiente în unele cazuri, dar în altele, în funcţie de cauză care a stat la baza căderii părului, intervenţii medicale şi chirurgicale ar putea fi necesare pentru a restabili creşterea părului.
Corticosteroizii
Derivaţi hormonali sintetici, corticosteroizii sunt folosiţi frecvent sub formă de loţiuni şi soluţii în alopecii inflamatorii, cum ar fi cele din dermatitele alergice, iritative, atopice, psoriazis, alopecia areata, lupus. „Cu toate că nu schimbă cursul bolii, corticosteroizii reduc local inflamaţia şi permit reluarea ciclului normal de creştere a părului în zonele afectate după remiterea puseului de boală. Sunt unele din cele mai eficiente tratamente, respectând condiţia ca diagnosticul să fie bine stabilit. În cazul alopeciei areate se poate opta pentru injectare intradermică a corticosteroizilor în zonele fără păr, repetată la intervale de patru săptămâni cu rezultate foarte satisfăcătoare în multe cazuri. Atenţie însă că administrarea pe termen lung, nesupravegheată de dermatolog, poate duce la subţierea pielii şi la infecţii locale”, explică dr. Vlădău.
Şampoanele antifungice
Când pierderea părului este determinată sau agravată de infecţii cu ciuperci ale scalpului sau în cazul dermatitei seboreice şi psoriazisului, şampoanele antifungice sunt foarte utile. Sunt folosite substanţe fungicide sau fungistatice, precum ketoconazol, ciclopirox, zinc pyrithione, sulfura de seleniu, care şi-au dovedit eficienţa în tratarea acestei probleme.
Minoxidilul
Substanţă folosită, iniţial, pentru tratarea hipertensiunii arteriale, minoxidilul a avut ca efect advers creşterea excesivă a părului. Din păcate, nu numai la nivelul scalpului. „Minoxidilul este folosit sub formă de soluţii, loţiuni sau pentru a stimula creşterea părului în efluviul telogen sau alopecia androgenetică, cu rezultate variabile. Tratamentul se aplică pe scalp de două ori pe zi şi poate fi utilizat de către bărbaţi şi femei. Efectul maxim se obţine după 16 săptămâni de tratament şi aplicarea medicaţiei trebuie continuată pentru a păstra efectele”, explică specialistul dermatolog.
Mezoterapia
Tehnică nouă pentru tratamentul căderilor difuze a părului precum efluviul telogen, mezoterapia constă în injectarea multiplă a zonelor afectate cu substanţe stimulante, cum ar fi bepanthenol, cafeină, pentoxifilină, minoxidil etc. Eficacitatea acestei proceduri nu este încă complet elucidată deoarece lipsesc dovezi clare că influenţează creşterea firului de păr în studii semnificative.
Implantul de păr
Tratament foarte eficient pentru alopecia androgenetică, implantul de păr nu este indicat şi pentru alte tipuri de alopecii, în special cele inflamatorii sau autoimune. „Alegerea unui tratament potrivit pentru căderea părului este recomandat să se facă numai sub îndrumarea unui medic specialist, fiind cunoscut faptul că atunci când este decis în situaţii nepotrivite implantul de păr poate implica recăderi şi rezultate dezastruoase. În plus, acest tratament este costisitor şi poate fi sortit eşecului dacă medicii nu au experienţa marcată în această zonă foarte specializată, astfel că este foarte important ca pacientul să se informeze cu privire la referinţele chirurgului şi anii de experienţă în domeniu”, recomandă dr. Laurenţiu Vlădău.
Finasterida
Acest tratament antihormonal stopează evoluţia alopeciei androgenetice atât timp cât este administrat prin stoparea acţiunii hormonilor asupra firului de păr. Nu este indicat la femei, iar la bărbaţi poate duce la subfertilitate. Tratamentul pentru căderea părului are la bază, aşadar, identificarea corectă a cauzei care a dus la apariţia problemei. Din fericire, această afecţiune frecventă la bărbaţii şi femeile de orice vârstă este adesea reversibilă dacă sunt administrate tratamentele potrivite şi dacă terapia este urmată sub supravegherea unui medic specialist cu experienţă în domeniu.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente