Bătălia actuală se duce între cei care consideră mâncarea
carburant pentru o nouă zi și cei care slăvesc sosurile sofisticate
la creasta de prepeliță albastră.
Adică, sunt unii, domle, care nu se uită ce bagă în gură. Iau
din frigider farfuria pregătită de nevastă și cât dau un share și
două like-uri pe FB numai bine s-au încălzit sarmalele.
Culmea comodității e că folosesc cuptoare cu microunde model
clasic: un buton pentru putere și unul pentru timp. La urma urmei,
nici nu trebuie să știi carte, că are poze desenate: ceasul și
semnul celălalt.
La polul opus se află connaisseurii. Marii chefi ai cuțitului
și ai fundului de lemn, acești guru ai mușchiulețului și salatei de
rucola. Fac din fiecare gest o apoteoză de senzații, un ritual
magic de aromatizare a fasoleiși de vrăjire a
asistenței.
Ca să fiu sincer, mie îmi place mâncarea chinezească. Au și chinezii șmecheriile lor, dar mâncarea e gustoasă, cât vrei de picantă și simți nevoia să mai ceri o porție. Nu mă pricep s-o fac, însă.
Chestia e că, pentru mâncarea elaborată, care include mai
multe ingrediente și etape de pregătire, trebuie să te preocupi.
Porționarea, călirea, fierberea, coacerea, condimentarea,
asezonarea sunt operațiuni pe care le faci după ce ai ceva
experiență. Poți să iei rețeta din carte sau de pe youtube, dar
prima tranșă sfârșește la gunoi. Abia după aia îți dai seama ce n-a
mers, așa că ori faci până îți iese, ori inventezi un sortiment
nou, care să poată fi mâncat.
Chestia nasoală, pentru gurmanzii leneși (ca mandea), e că
statul în picioare lângă aragaz câteva ceasuri nu e atractiv. Aș
prefera un aparat minune, cum e ăla care face pâine, care amestecă
făina ca să facă aluat, dospește aluatul și îl coace, în minim trei
ore, în care ai umplut casa de miros de pâine caldă și ți-ai
cumpărat deja una de la magazinul din colț, că nu mai puteai de
poftă.
Știu că sunt variante combinate de cuptor cu
microunde și grill, cu programe preinstalate, care îți coc puiul pe
care îl bagi congelat și îl scoți rotisat, dar sincer, niciodată nu
mi-au ieșit ca în poză.
În cazul ăsta, noua generație de cuptoare cu
microundeva fi complet SF. Nu vor fi niște simple cutii
electrice de încălzit și dezghețat ci vor fi niște mini-bucătării,
unde chefi computerizați îți vor pregăti felurile cele
mai sofisticate, ca la restaurantele de mare fiță.
Vor avea posibilitatea să se alimenteze singure din stocul de
carne, sare, ulei sau cartofi. Vor tăia bucățile după dimensiunile
cerute, le vor prepara conform rețetei și vor cânta o mică melodie
populară calabreză când mâncarea va fi gata.
Nu-i așa că ar fi frumos?
"Draga mea, în seara asta voi găti ceva special pentru tine, o
rețetă din bucătăria franceză de la curtea lui Ludovic X-XV,
inclusiv. Când ne vom întoarce de la teatru/operă/film, vom savura
un meniu extraordinar pentru care m-am pregătit șase luni într-o
bucătărie din Provence." Iar tu, ca un seducător malefic, vei
comanda prin telefonul tău mobil, cu două ceasuri înainte,
aplicația de Chateubriand cu sos de trufe, astfel încât, atunci
când vei intra pe ușă cu cucerirea inimii tale, deja potolul s-a
răcit la temperatura optimă pentru masticat. Atunci să vezi
apreciere sinceră!
După ce îi vei pune inelul pe deget nu va mai conta că ai prostit-o așa de rău încă de la prima întâlnire, pentru că și ea, la rândul ei, îți va servi porții alese de la bucătarul de tablă.