—-După un 2020 în care pandemia nu mi-a permis să
petrec (deja) tradiționala săptămână de concediu în Austria (la
rude), am revenit oarecum la normal și a doua sâmbătă din luna
august am petrecut-o iar pe Weinstrasse (Drumul Vinului) în sudul
Austriei (regiunea Steiermark). De această dată, gazdele noastre au
ales un traseu circular de un pic peste 9 km, solicitant dar
frumos.
—-Am început în forță…cu o crama: Erzherzog Johann,
numită după unul din fii lui Leopold al II lea, împărat al
Sfântului Imperiu Roman pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea,
personaj care are un bun renume în zonă, contribuind la ridicarea
nivelului cultural și științific al Styriei.
—-La aceasta crama am ținut să merg, având în minte un
excelent Pinot Noir încercat cu vreo 5 ani în urmă la un restaurant
în Graz.
—-Soiul este rar în zonă, unde Zweigelt este cel care
„colorează” vinurile (deși am constatat că a câștigat teren și
Blauer Wildbacher, utilizat, din cate știam, doar pentru roze-ul
Schilcher).
—-Am făcut și o mică degustare, pe lângă Pinot Noir
(chiar dacă eticheta s-a mai schimbat încercând și Grauburgunder
(Pinot Gris) în varianta simpla și cea baricată. Erau destule de
încercat (crama având multe etichete), dar era devreme și nu m-am
aventurat. Am cumpărat (normal) Pinot Noir-ul 2018 (de o tipicitate
evidentă, deși poate cam tânăr acum) și varianta fără lemn, mai
simpla, fresh și mai pe fruct, Grauburgunder-ul baricat, deși mai
cizelat, parca era prea vanilat (să nu zic ca și mai mult decât
dublu ca preț).
—-Vânzătoarea când a aflat de unde suntem, ne-a zis că
bunica ei era dintr-un sat de lângă ….Sibiu. Ce mica este
lumea!
—-Am plecat la drum și după ce am lăsat mașina printre
vii, am luat-o la pas pe lângă rânduri nesfârșite de vițe.
—-Am trecut chiar și granița în Slovenia (o simplă
formalitate, practic doar niște panouri cu denumirile țărilor
semnalând că am trecut dintr-o parte în cealaltă……bine și sms-urile
cu bine ați venit în Slovenia), unde ne-am simțit cam ca la noi,
primele persoane întâlnite făcând un grătar la bustul gol în curtea
unei case. Din păcate crama unde voiam să mergem deschidea ceva mai
târziu, așa că ne-am reîntors în Austria, unde, după un scurt drum
prin pădure am ajuns la primul buschenschank (un fel de cârciumă
atașată unei ferme, în care se servesc doar produse locale –
băuturi și produse reci – mezeluri și brânzeturi în special, nimic
gătit). Fiind BIO, prețurile erau un pic mai mari, dar apa rece de
izvor din partea casei, a făcut să trecem peste acest aspect.
—-Am continuat drumul printre vii și castani
comestibili, ajungând la crama Prettner, unde am asociat platoul cu
mâncarea rece locală cu niște vinuri albe cu un raport
preț-calitate cum tare aș vrea să întâlnesc și pe la noi. Fresh,
minerale, alcool maxim 12%, citrice, răcoritoare…de vară,
Weissburgunder-ul (Pinot Blanc) și Sauvignon Blanc-ul (departe de
stilul bombastico-exotic de Lume Noua) chiar meritând să le
cumpăr.
—-Am plecat, următorul obiectiv fiind un buschenschank
cu cramă, renumit pentru priveliștea deosebita și pentru puiul
pane, vinul fiind mai slăbuț. Cam așa a și fost, vinurile (un
Morillon-aka Chardonnay, respectiv un Weissburgunder) în afara de
ceva aciditate și mere verzi… erau cam de nereținut.
—-De aici a început greul, cu urcușuri și coborâșuri
printre vii și prin pădure, ajungând intr-un final gâfâind la un
alt un buschenschank cu crama (Feldman) unde nu am mai fost în
stare să mai bem altceva în afară de apă.
—-După ce ne-am tras sufletul ne-am îndreptat către
punctul final al turului, dar un fel de cireașa de pe tort:
Dreisiebner (sau 777…fără nicio legătură cu bateriile chinezești).
Un buschenschank altfel (prezentarea fiind mai pretențioasă), dar
eu eram cu gândul la degustarea mai serioasă care era prevăzută în
program: 6 vinuri la 8 euro!
—-Astfel am încercat în premieră Roter Veltliner (mult
diferit de mai cunoscutul Gruner Veltliner), parcă mai corpolent și
nu atât de plăcut, dar cum nu poți să iți faci o impresie certă
după doar 50 ml…o să-l mai degust cu altă ocazie.
—-Weissburgunder-ul a fost foarte reușit, mere de
vară, aciditate medie, foarte fresh pentru un 2017. Dacă Welsch
Riesling-ul (Riesling Italian) nu a excelat, Sauvignon Blanc-ul iar
confirmat renumele avut în Steiermark, stilul mai apropiat de cel
de Lume Veche făcându-l să fie pe placul meu.
—-Seven Sense 2017 a fost vinul alb al zilei, complex,
fin, elegant, alcool bine integrat (deși 15%!) cu piersici, miere,
postgust persistent. Un Traminer reușit…dar cu un preț pe
măsură!
—-Singurul roșu încercat (Duo Septimius 2017) a fost
un cupaj neobisnuit pentru mine: Zweigelt cu Blauer Wildbacher.
Corp destul de light, aciditate peste medie, suculent, parca totuși
cerea ceva de mâncare lângă și cam lasă de înțeles ca totuși în
Steiermark albele sunt la putere.
—-Ne-am întors destul de obosiți dar bine dispuși spre
Graz, mai ales ca aveam șofer, singurul care nu cred ca a savurat
ziua la întreaga sa valoare.