Doomscrolling-ul, o problema reala: citeste mai multe aici si afla ce este si ce efecte are asupra ta

Doomscrolling-ul, o problema reala: citeste mai multe aici si afla ce este si ce efecte are asupra ta
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe eTutoriale

Deschizi stirile si dai de un val intreg de vesti proaste. Primul sentiment este unul de anxietate coplesitoare. Si totusi, nu te poti opri din citit. Citeste mai multe aici despre doomscrolling!

Doomscrolling-ul este un fenomen recent. Din cauza ca avem toti acces la internet 24/7, avem sansa de a fi conectati permanent cu ce se intampla in lume. Aflam, astfel, vesti despre tot ce e rau oricand, oriunde ne-am afla. By the way… Te-ai gandit vreodata de ce nu prea auzim nimic pozitiv in presa? Citeste mai multe aici si afla de ce totul pare sa se duca pe apa sambetei si ce poti face tu in privinta asta ca un cetatean de rand.

Cum creaza doomscrolling-ul dependenta

Practic, iti ofera o bucla negativa de feeback. Auzi o stire proasta, vrei sa stii mai multe, cauti informatii si dai scroll mai departe. Creierul te recompenseaza pentru fiecare informatie noua pe care o afli legata de subiect si uite asa te-ai conditionat sa primesti dopamina din surse negative. In acest fel, nevoia de a fi mereu la zi cu stirile devine o activitate nociva pentru multi dintre noi. Exista, din fericire, solutii.

Cum poti sa nu mai faci doomscrolling?

Trebuie, in primul rand, sa realizezi ca faci acest lucru. Sinceritatea cu tine insuti este nespus de importanta – desi nu este un comportament care poate dauna grav sanatatii, te poate afecta intr-un mod negativ foarte mult.

In al doilrea rand, exista cateva tehnici pe care le poti adopta:

  • Seteaza un timer cu alarma. De exemplu, vei citi stiri doar timp de 10 minute.
  • Dezactiveaza notificarile de pe telefon.
  • Inlocuieste sursele care au ton alarmist si clickbait cu cele pozitive sau neutre.
  • Dezaboneaza-te de la site-uri.
  • Gaseste alternative offline precum hobby-urile.
  • Constientizeaza emotiile negative pe care le simti si spune-le pe nume.
  • Programeaza-te la un psiholog precum Daniel Ivan.

Nu te critica dur daca nu-ti iese din prima. Daca esti dependent de doomscrolling, acest obicei poate fi greu de lepatat. Probabil te intrebi si cum s-a ajuns aici sau de ce este atat de raspandit acest fenomen, caci cu siguranta nu esti singurul care sufera de aceasta problema.

De ce este doomscrolling-ul atat de raspandit?

Atat tinerii, cat si adultii sau batranii sunt predispusi la doomscrolling. Din pacate, traim intr-o lume unde reclama este o modalitate sigura ca multe companii sa faca bani, iar multe ziare si site-uri incud reclame intruzive in stirile lor.

Asadar, ca sa vezi cat mai multe reclame si ca ei sa faca cat mai mult profit, antreneaza publicul si il mentin engaged cu orice pret. Stirile negative sunt una dintre cele mai eficiente modalitate de a mentine atentia unui cititor pentru mai mult timp, din cauza ca acesta va reveni cu scopul de a afla deznodamandul celor intamplate sau pentru a se tine la curent cu evenimentele curente. In plus, nu e vorba doar de profit – ci si de manipulare, insa acest lucru nu este un subiect pe care dorim sa-l abordam.

Alege surse de stiri care ofera informatiile pe un ton neutru, fara sa foloseasca cuvinte ce induc panica si frica (de ex.: “situatie scapata de sub control”, “criza fara precedent”, “tensiuni sociale explozive” si orice fel de fraze asemanatoare care sunt menite sa exploateze diferite frici.)

Nu esti singur, iar lumea din jurul tau e inca aici. Daca iti este greu sa gestionezi aceasta problema fara ajutor, programeaza-te la psiholog!

Contact:

0761.600.020

[email protected]

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente