Lecții pe care le înveți doar când lucrezi pe cont propriu

Lecții pe care le înveți doar când lucrezi pe cont propriu
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe eTutoriale

Indiferent de ce alegi să faci, că te apuci de crearea de conținut, pornirea unei afaceri sau faptul că dorești să devii freelancer, în dezvoltarea ta vor apărea niște schimbări. Binevenite sau nu, schimbările și lecțiile pe care le primești te vor forma în carieră. Hai să urmărim câteva din lecțiile de care vei avea nevoie.

Salariul nu-ți va defini calitatea

Clienții vor veni aproape întotdeauna cu oferte de preț scăzute și vor negocia prețurile pe care tu le pui. Deși, pe o perioadă lungă de timp, vei observa că partenerii cu care colaborezi pe prețuri scăzute nu sunt tocmai persoanele potrivite și te vor epuiza. E important să știi calitatea serviciilor pe care le vinzi, să știi care e valoarea ta și să o negociezi bine.

Înveți să fii bun la toate

Bun la toate sau 5 persoane într-una singură. Începi singur, ești angajatul, dar și șeful, omul de serviciu, contabilul, managerul. Înveți câte puțin din fiecare, ce să gestionezi, cum să organizezi, iar multe altele vin pe parcurs. Independența față de un job normal vine cu propriile sale consecințe, pe care trebuie să le înveți să le treci cât mai bine pentru a te menține pe piață.

Fii adaptabil!

Totul este într-o continuă schimbare, tehnologia evoluează constant, prețurile ba cresc, ba scad într-un mod nu doar amețitor. Trebuie să înveți să te pliezi pe nevoile imprevizibile ale clienților, să știi ce e în trend, iar dacă apare vreo amenințare, să știi cum să o întorci în avantajul tău. Un client alege să se retragă, poți găsi altul. Se schimbă piața? Adaptezi oferta în concordanță cu schimbarea.

Cumpătarea te va roade

Gestionarea banilor e un lucru destul de greu pentru foarte multă lume. Banii încasați pe serviciile pe care le vei oferi nu sunt doar salariul tău. Îi vei avea de împărțit în taxe, asigurări și multe altele, astfel, trebuie să fii cumpătat cu ei. Dacă reușești să înveți cum să faci acest lucru, ești deja superior celorlalți.

Bugetarea și economisirea ajung să fie niște lucruri sfinte, mai ales când banii sunt instrumentul ce îți susține afacerea. În astfel de circumstanțe este recomandat să economisești și într-un fond de urgență în caz de orice situație neprevăzută, care poate apărea nu doar la început de drum.

Diversificarea veniturilor sau crearea de venituri pasive prin produse digitale te va face să fii mai încrezător, mai pregătit de o situație de criză și să deții un minim de control asupra incertitudinilor.

Riscă, dar nimic nu este garantat

Față de un loc de muncă normal, unde indiferent de situație, vei primi garantat salariul la sfârșitul lunii, pe cont propriu totul este o incertitudine. Terenul pe care vei călca nu este garantat de nici o culoare. Poți să începi cu așteptări prea mari, iar la final dezamăgirea să te facă să renunți prea devreme. Încearcă să fii pregătit și pentru eșec, nu doar succes.

Avalanșa de responsabilități și decizii luate pe cont propriu te vor forma ca om, e important să știi că nu vei obține doar libertate dacă alegi să faci asta.

Sursa foto: https://pin.it/1ayOMIhfP

 

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente