Cei mai multi oameni percep florile ca pe
ceva decorativ, nicidecum ca pe ceva care ar putea fi folosit ca
aliment. Desi in alte tari exista retete de mancaruri care contin
flori, sau chiar restaurante care includ in preparatele lor flori,
la noi, in afara de dulceata de trandafiri, nu se prea folosesc pe
post de aliment.
Unele sunt chiar bune la gust, cum sunt spre
exemplu trandafirii, coltunasii sau florile de salcam. Altele, sunt
mai degraba aspectuoase, de exemplu garoafele de gradina. Este
foarte important insa ca florile folosite in mancaruri sa nu fie
stropite inainte cu niciun fel de substante
chimice.
Asadar, florile care pot fi folosite de
catre bucatarii priceputi (nu este si cazul meu)
sunt:
Flori se
salcam
Este binecunoscut faptul ca florile de
salcam se mananca si sunt chiar foarte aromate si gustoase. Oamenii
de la tara, in special, consuma cu placere florile salcamului,
atunci cand acesta infloreste, in luna mai, si chiar fac
flori-pane.
Trandafiri
Trandafirii sunt folositi, in primul rand,
pentru dulceata de trandafiri dar si in alte dulceturi, si, de
asemenea, pentru jeleuri, datorita aromei si a mirosului puteric pe
care il au petalele rozelor. Tot din trandafiri se prepara si
serbetul de trandafiri, care era considerat un desert de lux, fiind
servit inclusiv in palatele sultanilor Imperiului
Otoman.
Galbenele
Au un gust piperat si usor amarui, care se
aseamana putin cu sofranul. Se folosesc in principal pentru a da
culoare preparatelor.
Crini
Se folosesc doar anumite soiuri de crini in
gastronomie, acelea avand un gust dulceag. Pot fi inclusi in
salate, sau ca suport pentru inghetata sau
serbet.
Flori de
dovleac
Sunt foarte apreciate si cautate, din ele
preparandu-se florile de dovlecel umplute, o reteta specifica
tarilor din sudul Europei ce consta in umplerea florilor cu branza
ricotta sau cu alte sortimente de branza sarata. Se folosesc in
principal bobocii care nu sunt inca
deschisi.
Condurasi
Se pot consuma atat florile frumos colorate,
cat si frunzele. Se folosesc in principal la salate, carora le dau
un gust piperat, sau ca si garnitura.
Gladiole
Poate parea suprinzator, dar chiar si
gladiolele se pot consuma, in special in salate. Daca nu, pot
constitui un decor minunat pentru alte feluri de
mancare.
Lavanda
Se foloseste foarte mult in sudul Frantei,
dar si in alte zone, pentru deserturi sau ceaiuri, datorita aromei
puternice. Uleiul de lavanda este folosit pentru tratarea multor
boli, printre care diabetul sau afectiunile
respiratorii.
Flori de
mar
Florile de mar, atat de indragite de poporul
roman, fapt demonstrat de numeroasele obiceiuri si traditii care se
leaga de ele, de la colinde si pana la obiceiul de a pastra
crengute de mar intre Sfantul Andrei si Craciun in speranta ca vor
inflori. Acestea, cu o aroma dulce, se pot insa si manca, acoperite
cu sirop sau zahar, sau doar ca si decor pentru diverse
deserturi.