—-Daca ar fi sa faci un top al
vinurilor italienesti sau chiar un top mondial al vinurilor nu ai
cum sa nu incluzi in acest top un Brunello di Montalcino.
Notorietatea lui Brunello are in spate o istorie vitivinicola de
cateva milenii a Italiei, continuata din pozitie de lider pana in
zilele noastre. Datele OIV pe 2019 demonstreaza ca Italia este un
lider mondial in domeniul vitivinicol la cam toate capitolele:
numarul 1 in lume d.pd.v. productie de vin cu 47,5 mln hl
(devansand Franta cu 42, 1mln hl si Spania cu 33,5 mln hl), lider
mondial in ce priveste exporturile de vin ca volum cu 21,6 mln hl
in fata Spaniei (21,3 mln hl) si Frantei (14,2 mln hl), numarul 3
mondial in ce priveste consumul de vin cu 22,6 mln hl fiind
intrecuta doar de SUA (33 mln hl) si Franta (26,5 mln hl) si locul
4 in lume in ce priveste suprafata de vie ciultivata cu 708 kha,
fiind devansata de Spania (966 kha), China (866kha), si Franta (794
kha).
—-Am participat de curand la o degustare online de
vinuri Brunello, gazda fiind crama Castiglion del Bosco, care a
avut o initiativa laudabila invitand inca 3 crame recunoscute
pentru acest tip de vin: Argiano, Biondi-Santi si Casanova di Neri.
Practic, crama gazda a creat niste kit-uri continand vinurile ce
urmau sa fie prezentate (2 sau 3 exemplare din fiecare vin, pentru
cei care doresc sa deguste vinurile si peste cativa ani) si
impreuna cu fisele tehnice ale acestora, catalogul fiecarei
companii si fise in alb de degustare le-a expediat catre cei
interesati. A rezultat astfel o mini orizontala de Brunello di
Montalcino in care fiecare crama reprezentata la nivel de
proprietar sau top management si-a prezentat vinul in cadrul unei
sesiuni video interactive. Trebuie sa recunosc ca a fost un mod
ingenios de a-si promova ultimele vinuri Brunello lansate si de a
inregistra niste vanzari semnificative, stiut find faptul ca pretul
unei sticle de Brunello este in zona de premium.
—-Mai intai cateva cuvinte despre vinul Brunello di
Montalcino:
—-Acest vin isi are originea in sudul Toscanei, mai
exact pe dealurile din jurul orasului Montalcino. Plantatiile sunt
situate la altitudini ce variaza intre 120 si 550 m (recent au fost
admise in apelatiune si plantatii la altitudini mai mari), pe
soluri de tip “galestro” (sol pe baza de sisturi) si argila.
Climatul este caracterizat ca fiind mai calduros si mai uscat decat
cel din zona Chianti datorita protectiei versantului Amiata si este
moderat de briza marii Mediterane situata la cca 40 km distanta.
Acest lucru face ca strugurii sa atinga un nivel de coacere optim
si sa pastreze o aciditate ridicata, premizele pentru obtinerea
unor vinuri corpolente, elegante si cu un potential ridicat de
invechire.
—-Vinurile sunt realizate folosind 100% soiul
Sangiovese (cea mai plantata varietate de struguri rosii din
Italia), un soi caracterizat ca fiind unul dificil intrucat
infloreste devreme (expus la inghetul de primavara) si se coace
tarziu (expus la efectele precipitatiilor din perioada de cules).
Pielita subtire a boabelor il predispune de asemenea la mucegai.
Are insa o buna rezistenta la seceta si este un soi caracterizat ca
viguros (normarea productiei este foarte importanta pentru
obtinerea unor struguri de inalta calitate).
—-Stilul nou de vinificatie pentru Brunello di
Montalcino implica o maceratie prefermentativa de 10 – 25 zile in
tancuri de inox sau cuve de beton pentru o buna extractie a
aromelor si culorii, urmata de fermentatia alcoolica si cea
malolactica. Maturarea se face in recipiente de lemn de diferite
dimensiuni ce variaza de la baricuri la butoaie de capacitate mare
(“botte” cu capacitati de 10, 15, 30 sau 50 hl), functie de stilul
dorit de fiecare producator.
—-Din 1967 la initiativa a 25 producatori (intre care
regasim Argiano, Biondi – Santi si Castiglion del Bosco ale caror
vinuri le vom descrie in cele ce urmeaza), Brunello di Montalcino a
primit statutul de de DOC iar in in 1980 cel de DOCG. Asta a facut
ca zona de plantare cu vita sa fie riguros delimitata, productia la
hectar, perioada de maturare in butoi si in sticla precum si data
lansarii pe piata sa fie regllementate. Aceste standarde precum si
cantitatile relativ mici in care este produs au facut ca aceste
vinuri sa fie foarte apreciate iar ca dovada peste 70% din
productie merge la export, SUA si Canada fiind principalel epiete
.
—-Potentialul acestor vinuri, pitorescul zonei a
constituit un magnet pentru investitori, astfel daca in 1960 erau
11 producatori de Brunello iar plantatiile de vie abia totalizau 60
ha, in prezent sunt peste 250 de producatori si peste 2100 de ha de
vita plantate.
—-Dar iata cramele si vinurile (in ordine alfabetica):
poza 1, 2, 3, 4
—-Argiano – parte din istoria
Montalcino. Originea numelui nu este pe deplin elucidata fiind
vehiculate 2 variante in acest sens: numele primelor asezari romane
“Ara Janus” insemnand zeul janus sau “pamantul de pe raul Orcia” –
Argiano.
—-Domeniul a trecut de-a lungul timpului prin mana mai
multor familii nobiliare pana la momentul in care a ajuns in
proprietatea Ersiliei Caetani Lovatelli care a promovat vinurile
Argiano in cercurile culturale ale vremii. In 1992 domeniul a
trecut in proprietatea contesei Noemi Marone Cinzano care printr-un
management inovativ a revitalizat numele de Argiano. Ea a fost cea
care l-a adus in echipa Argiano pe unul din cei mai faimosi
oenologi, Giacomo Tachis, ce avea sa devina creatorul celebrului
vin Super Toscan, Solengo. Din 2013, Bernardino Sani devine
proprietarul si oenolgul cramei si declanseaza un amplu proces de
modernizare atat in vie cat si in crama. In present domeniul are
125 ha plantatie de vie organizata in sistem organic si partial
biodinamic.
—-Argiano, Brunello di Montalcino
2016 e considerat de cei de la Decanter unul din cele mai
bune Brunello din istoria recenta a cramei. Rosu rubinu la culoare,
incanta olfactiv cu note de cirese negre, prune carnoase, lemn
dulce, ceva condiment si tutun. Pe palat aciditatea intensa e in
armonie perfecta cu notele de fruct, vanilie si piele. Taninurile
ferme dar matasoase dau vinului o textura foarte placuta iar in
postgust ne rasfata si cu ceva note balsamice. Un vin foarte bun de
consum si acum, dar care cu siguranta va evolua foarte frumos in
timp.
—-Biondi – Santi este creditat ca
fiind unul din pionierii Brunello di Montalcino. Inceputurile il au
ca personaj principal pe Clemente Sandi. In 1869 vinul produs de el
din recolta anului 1855, integral din Sangiovese si prezental sub
numele de “Brunello”, obtine primul titlu la una din competitiile
acelor vremuri. Fiica lui Clemente, Caterina se casatoreste cu
Jacopo Biondi, un doctor din Florenta si astfel numele complet al
familiei devine Biondi Santi. Fiul celor doi, Ferruccio Biondi
Santi a mostenit pasiunea pentru vin a bunicului sau (Clemente
Sandi) si a fost cel care in 1888 a produs prima sticla etichetata
Brunello di Montalcino. In acele vremuri cand toti producatorii se
concentrau pe productia de vinuri pentru consum imediat (pentru a
incasa cat mai rapid banii), Ferruccio “vaslea” contra curentului
si se concentra pe productia de vinuri cu un ridicat potential de
invechire care practic blocau recuperarea resurselor financiare
alocate productiei. Viziunea si strategia lui s-a dovedit mai
tarziu a fi un succes iar in 1932 este recunoscut oficial de catre
Minsterul Italian al Agriculturii ca fiind “inventatorul” vinului
Brunello di Montalcino. Tot Ferruccio a fost cel care declansat un
amplu proiect de replantare folosind tehnica de altoire pe
portaltoi rezistenti la phyloxerra a unor altoi proveniti de pe
cele mai bune (performante) vite din exploatare (tehnica este
cunoscuta si sub numele de Selection Massale).
—-In 1922 Tancredi Biondi Santi (fiul lui Ferruccio)
preia managementul cramei. Cu studii in oenologie (in Conegliano)
si agronomie (in Pisa) el este cel care dezvolta si implementeaza
tehnica de desfacere, completare si redopuire a vinurilor Riserva,
ce le permite acestora extinderea semnificativa a perioadei de
pastrare. Fiul lui Tancredi, Franco Biondi Santi continua traditia
familiei, iar in 1994 organizeaza o verticala Brunello Riserva 1888
– 1998. In 2013 stafeta este preluata Jacopo Biondi Santi (fiul lui
Franco).
—-In vie productia este limtata la 3,5 t/ha iar anual
se produc cca 80000 de sticle din care 10000 poarta eticheta de
Riserva (provin exclusiv din vite cu varste intre minim 25 si peste
100 ani).
—-Biondi Santi, Brunello di Montalcino
2015 (la data degustarii era ultima editie, recolta anului
2016 a fost lansata la sfarsitul lunii Mai). Cu culoare rosie
rubiniu inchis, rasfata nasul cu note de cirese, coacaze negre,
violete, ciuperci si pamant. Aciditatea radianta tine bine in frau
alcoolul (14,5%) dand vinului o nota de prospetime. Corpolent, cu
taninuri matasoase da o senzatie gustativa incantatoare. Este un
vin extrovertit, profund, pur si elegant. Exceptional.
—-Cassanova di Neri are o istorie
recenta ce se deruleaza din 1971 cand Giovanni Neri, un comerciant
de cereale dar un pasionat de vinuri si un “admirator” al soiului
Sangiovese, a vazut potentialul zonei (la acea vreme erau doar 30
de producatori de Brunello) si a achizitionat Podere Casanova, o
ferma de cca 200 ha, unde productia de vin reprezenta o cota
marginala. Ferma a fost astfel redenumita Casanova di Neri.
—-In 1977 lanseaza primul sau vin, un Rosso de
Montalcino, iar un an mai tarziu primul Brunello di Montalcino
“Etichetta Bianca” (eticheta alba). In 1981 Giovani cumpara
domeniul Cerretalto, un adevarat amfiteatru natural dispus de-a
lungul raului Asso. Microclimatul excelent precum si solul bogat in
fier si magneziu erau premizele pentru obtinerea unor struguri
exceptionali. Vinurile Brunello produse aici (vorbim de un “single
vineyard”) doar in ani considerati exceptionali, poarta eticheta
neagra . Din 1986 Giacomo Neri (fiul lui Giovanni) incepe sa
lucreze in crama preluand sarcini ce tineau atat de vie cat si de
vinificatie. Procesul de dezvoltare a cramei continua, si in 1991
prin achizitia domeniului Le Cetine se naste Tenuta Nuova, o alta
etcicheta sub care se produce Brunello. In 2006 revista Wine
Spectator declara Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2001 ca fiind
Vinul Anului. Domeniul Collali este achizitionat in 2011 pentru ca
in 2018 in portofoliul cramei sa intre si domeniul Tocci. In 2021
Cassanova di Neri aniverseaza 50 de ani de la infiintare.
—-Cassanova di Neri, Brunello di Montalcino
2016 – Etcihetta Bianco. Cu culoare rosu rubiniu, ne
incanta olfactiv cu valuri de arome de zmeura, cirese, note de fum,
condimente si ciocolata. Aciditatea vibranta, taninurile ferme dar
bine polisate se completeaza perfect cu notele de fructe foarte
coapte (reprezentantii cramei au subliniat in timpul degustarii ca
anul 2016 a fost “exact asa cum trebuie d.pd.v. precipitatii, grad
de insorire si regim termic iar diurnalitatea accentuata din lunile
August si Septembrie a permis ca strugurii sa se coaca lent si
profund acumuland arome dar pastrandu-si in acelasi timp
aciditatea”. Foarte bun chiar si acum, cu siguranta mai bun peste
cativa ani.
—-Domeniul Castiglion del Bosco
(Castiglion – castel, Bosco- padure) are o istorie impresionanta ce
dateaza din sec XII cand primele familii sieneze s-au stabilit aici
si este locul unde s-a nascut pictorul Pietro Lorenzetti a carui
pictura “Annunciazione dei Santi” dainuie si acum in micuta
biserica de pe acest domeniu. Agricultura a jucat un rol important
in viata localnicilor iar plantatiile de vita si maslini erau
predominante. La sfarsitul sec XVII, prin decretul lui Leopold al
II- lea ce a implicat agregarea mai multor comunitati printre care
si Castiglion del Bosco s-a “nascut” comunitatea Montalcino.
Domeniul a fost la inceputul sec XX in proprietatea fratilor Biondi
recunoscuti ca fiind pionerii celebrului vin Brunello di
Montalcino. Castiglion del Bosco a fost in anul 1967 unul din cei
25 de fondatori ai consortiului Brunello di Montalcino, unul din
primele vinuri din italia care a obtinut statutul de DOC(G).
Domeniul a intrat intr-un proces masiv de reconstructie ce a inclus
atat situl istoric cat si plantatiile de vie si partea de
vinificatie in anul 2003, cand actualul proprietar Massimo
Ferragamo (unul din copii celebrului designer Salvatore Ferragamo)
l-a achizitionat. Portofoliul de vinuri include: Brunello di
Montalcino, inclusiv Riserva precum si editia speciala Zodiac
(fiecare vintage reprezinta un semn zodiacal chinezesc, recent
fiind lansata recolta anului 2016 sub semnul “Cocosului”), Rosso di
Montalcino, gama Prima Pietra (super toscane) precum si un vin
dulce obtinut prin metoda “passito”, sub numele Vin Santo San
Michele.
—-Castiglion del Bosco, Brunello di Montalcino
2016 – culoare rosu rubiniu, nas curat, precis in care
distingem arome intense si concentrate de fructe de padure (mure,
afine), note florale (trandafir, violete, lavanda) si condimente.
Pe palat etaleaza o aciditatea vibranta in deplin echilbru cu
notele aromatice (coaja de portocala si ceai negru) precum si cu
taninurile muschiuloase dar foarte frumos finisate. Alcoolul peste
medie dar bine integrat si postgustul generos de lung fac ca vinul
sa aiba un caracter si o personaliate aparte. Un Brunello foarte
reusit.
—-Desi este mult de povestit si mai mult de
“degustat”, este o adevarata incantare fiecare vorba, fiecare
pahar, fiecare amanunt legat de acest vin, care fara doar si poate,
face parte din suita regala mondiala a vinurilor.