—-In perioada cand restrictiile
erau mai relaxate, la initiativa unor prieteni am organizat o
degustare avand ca tema Fetesaca Neagra, un soi reprezentativ
pentru noi si despre care eu cred ca ar putea fi un brand de tara
sau “Romania’s Grape Signature”.
—-Astfel, ne-am orientat spre o orizontala de vinuri
din acest soi, care am dorit sa includa toate tipurile de vin
produse din Feteasca Neagra (spumante, vinuri linistite) si
stilurile aferente (vinuri roze, si cu accent bineinteles pe
vinurile rosii) din toate regiunile vitivinicole. Am optat pentru
brand-uri de vin din zona premium, limitandu-ne insa la 2-3 vinuri
din fiecare regiune in parte.
—-Cateva cuvinte insa despre Fetesaca Neagra: este un
soi autohton despre care s-a crezut multa vreme ca este o mutatie
de culoare a soiului Feteasca Alba (afirmatia dateaza de la
inceputul sec XX si a apartinut ampelografului francez Roy
Chevrier), insa studii recente au infirmat acest lucru. O alta
ipoteza a fost ca acest soi s-a obtinut din domesticirea de catre
daci a unor soiuri salbatice de vita de vie. Nici aceasta ipoteza
nu a fost confirmata. Din pacate, nici azi nu se cunosc cu
exactitate cine sunt parintii acestui soi, dar s-a stabilit ca isi
are originea in zona Iasi – Husi de unde s-a raspandit si in alte
zone si tari vecine.
—-Functie de zona geografica il mai intalnim si sub
denumirea de: Fata Neagra, Poama Feteasca Neagra, Coada Randunicii,
Pasareasca Neagra, Fetita Neagra, Coada Randunicii sau in traduceri
ca: Black Maiden, Black Feteasca (eng), Schwarze Madchentraube
(ger), Fekete Leanika (maghiara) sau Ciornaia Feteasca (rusa).
Strugurii sunt de marime mijlocie avand forma cilindrica sau
cilindrico conica si dimensiuni ce variaza intre 12 – 16 cm.
Boabele sunt sferice, asezate dens cu pielita groasa de culoare
violaceu inchis, acoperita cu pruina (strat de materie ceroasa ce
acopera pielita fructelor ca o bruma). Este un soi viguros cu
maturitate medie-tarzie si cu o buna rezistenta la ger, seceta, si
la boli precum mana si fainarea. In conditiile in care productia
este controlata, acest soi poate acumula cantitati importante de
zahar (ce pot ajunge si la 240 g/l) si o aciditate in must ce poate
ajunge si la 7 g/l, conditii optime pentru obtinerea atat a unor
vinuri roze deosebite, dar in mod special a unor vinuri rosii seci,
(demi)dulci, ce pot exprima tipicitatea soiului si care se preteaza
a fi maturate atat in butoaie de stejar cat si in sticla. In
general, vinurile rosii sunt seci, corpolente cu arome intense si
concentrate de fructe rosii, negre (prune negre), condimente si
taninuri ferme ce se “domolesc” in procesul de maturare.
—-Suprafata totala plantata in tara noastra cu acest
soi este de aprox 3000 ha, preponderent in zona Dealurile Moldovei
si Dealurile Munteniei si Olteniei.
—-Dar iata vinurile, descrise in ordinea regiunilor
vitivinicole de unde provin:
—-La categoria vinuri spumante din Feteasca Neagra
obtinute dupa metoda traditionala am gasit doar 2 vinuri, ambele
produse de Casa de Vinuri Cotnari: Vibe si Colocviu la Barcelona.
Am aflat ulterior, urmare a unei vizite la producator, ca este
vorba despre acelasi vin, doar ca Vibe este varianta de “clubbing”,
iar Colocviu la Barcelona este pentru ocazii si locuri
deosebite.
—-Noi am avut un Vibe Feteasca Neagra – Brut
Rose, Casa de Vinuri Cotnari S.A. Are o
culoare roz somon si un perlaj vioi dar nu foarte persistent.
Olfactiv distingem note de fructe rosii (coacaze si zmeura), note
florale si foarte discrete note autolitice. Pe palat este sec cu
aciditate elevata, bule tonice, corp suplu si etaleaza note de
fructe rosii. Postgust mediu cu note usor amarui. Un vin placut,
proaspat care cu siguranta atrage atentia.
—-Castel Vladoianu 2017 – Casa de Vinuri
Cotnari S.A. Am aflat ulterior degustarii, cu ocazia
vizitei la crama, organizata de Winelover Romania ca acest vin nu
se produce decat in ani “potriviti” (2013, 2015, 2016, 2017, 2019 e
inca in crama). Cu o culoare rosu rubiniu cu reflexii purpurii, ne
incanta nasul cu note de intensitate peste medie de prune uscate,
cirese negre ce sunt completate pe masura ce vinul respira cu note
de tabac, ciocolata, mentol, lemn dulce si condimente. Aciditatea
buna, taninurile bine conturate si catifelate, completate de notele
de fructe negre precum si alcoolul bine tinut in frau fac ca vinul
sa fie echilibrat cu o structura buna si un caracter aparte.
—-Bacanta Feteasca Neagra 2016 – Crama
Girboiu. Culoare rosu rubiniu intens, nas curat dominat de
note la fel de intense de prune in toate ipostazele (proaspete,
uscate, trase in ciocolata), scortisoara, piper, vanilie, note de
piele. Alcoolul elevat, taninurile muschiuloase dar bine polisate
in baricuri fac ca vinul a fie corpolent, atletic. Postgustul este
peste medie si dominat de note de fructe negre coapte si
condimente. Un vin care va evolua frumos si care deja are un
palmares de medalii impresionant (aur la Berliner Wine Trophy
2021). De urmarit in timp.
—-Ion Vladoi Rose Feteasca Neagra 2020 –
Domeniul Vladoi. Ne incanta ochiul cu o culoare roz somon
cu reflexe aurii si nasul cu note de intensitate peste medie de
mure, prune si cirese. Gustativ impresioneaza printr-o aciditate
intensa bine sustinuta de notele de fructe rosii si parca si ceva
zahar ars. Corpolenta vinului este medie iar postgustul in zona de
medium plus in care distingem si ceva note minerale. Un vin care e
abonat an de an la podiumul concursurilor (inter)nationale de
profil.
—-Patrar Feteasca Neagra 2017 – Domeniul
Bogdan. Am vrut in mod special sa degustam si un vin
biodinamic si trebuie sa recunosc ca fost o surpriza foarte
placuta. S-a scris mult despre agricultura biodinamica, dar pe
scurt: vita si solul au parte doar de tratamente homeopate (nu se
folosesc produse chimice de sinteza ci doar preparate total
naturale cum ar fi: substante minerale, balegar de vaca, coarne de
vaca, plante medicinale, ghinda de stejar, papadie, etc) iar
aplicarea acestora se face in concordanta cu anumite faze ale
Lunii, Soarelui si stelelor. Principiul de baza al agriculturii
biodinamice este acela ca viata in toate formele sale este
influentata de forte din Pamant si din Univers ce rezoneaza cu
fazele Lunii, Soarelui, planetelor. Cu o culoare rosu rubinu de
intensitate medie, ne desfata nasul cu note de fructe negre
(coacaze, prune, mure), condimente, lemn dulce si ceva smochine a
caror intensitate este in zona de medium plus. Pe palat este sec,
cu aciditate peste medie, taninuri matasoase si un corp de asemenea
in zona de medium plus ce este sustinut si de o tarie alcoolica pe
masura (14,5%). Postgust cu remanenta buna in care distingem note
de condimente.
Cu siguranta acest vin va evolua frumos un urmatorii ani.
—-Ie de Fintesti Feteasca Neagra 2016 – 1000
de Chipuri. Culoare rubiniu inchis. Nas intens de magiun
de prune, cirese negre, coacaze negre, ciocolata, vanilie si note
discrete de piele. Sec pe palat, cu o aciditate peste medie,
taninuri coapte, tarie alcoolica putin cam mare dar care nu creaza
un dezechilibru fiind bine sustinuta de notele de fruct (prune
negre, mure cirese negre). Un vin bine lucrat, cu postgust in zona
de medium plus si in care regasim note de cafea si fructe
deshidratate. Un vin gastronomic.
—-Hyperion Feteasca Neagra 2014 – Iconic
Estate. Are o culoare rubinie de intensitate medie. Nasul
in prima faza destul de “retinut’ dar dupa o aerare de cca 20 min
se deschide, si ne desfata cu arome de afine, prune negre, mure,
vanile , condimente, completate cu ceva “tertiare”cum ar fi pamant
de padure, ciuperci, piele. Pe palat este sec, cu o aciditate peste
medie, taninuri destul de puternice dar cu granulatie fina, textura
placuta, matasoasa, corpolent si cu o tarie alcoolica generoasa.
Postgustul este suficient de lung si in care regasim pe langa
fructe negre si note de tutun, lemn dulce si ceva condimente. Un
vin foarte bine lucrat, cu potential de invechire si din ce stiu
medaliat la “greu”.
—-Apogeum Feteasca Neagra 2012 – Domeniile
Tohani. Sticla provine din colectia mea personala si daca
nu ma insel este a doua editie a acestui vin. Are o culoare rubiniu
inchisa cu reflexii granat. Nasul abunda in note de fructe negre
supracoapte chiar usor gemoase de prune, afine, note de piper,
cuisoare, tabac, piele, trufe si enumerarea poate continua fiindca
pe masura ce vinul respira dezvaluie noi arome. Gustativ este sec
(la limita superioara a intervalului), cu o aciditate intensa ce
iti lasa gura apa, taninuri puternice dar matasoase ce se imbina
foarte frumos cu notele de prune uscate, tabac si cacao. Cu un corp
atletic si o tarie alcoolica de 13,8% vinul puncteaza cu un
postgust lung, persistent dominat de fructe negre supracoapte, note
de cacao si condimente. Vinul are inca multa vigoare si prospetime
si va evolua foarte frumos inca, cativa ani buni. Acest vin a fost
medaliat cu aur la Concours Mondial de Bruxelles 2017, iar recolta
anului 2017 a obtinut medalie de aur la Decanter World Wine Awards
2021.
—-Cuvee Guy Tyrel de Poix Feteasca Neagra 2012
– SERVE. Si acesta a venit din colectia mea personala. La
o examinare vizuala are o culoare rubinie cu tente granat. Olfactiv
avem un festival de arome intense de cirese negre, prune negre,
merisoare, note de tabac, scortisoara, cuisoare, lemn dulce si… ma
opresc aici. Pe palat este sec, cu aciditate elevata, taninuri
puternice, coapte cu o granulatie fina si cu alcool foarte bine
integrat, toate sustinute foarte bine de arome generoase de
condimente, lemn dulce, tabac, piele. Un vin ce se remarca prin
intensitate, concentratie si complexitate. Pe scurt, exceptional.
Editia 2015 a obtinut 94 de ouncte Decanter.
—-Selene Feteasca Neagra 2017 –
Recas. Un vin care inspira farmecul intunericului,
strugurii sunt culesi noaptea pentru a-i feri de caldura si pentru
a le proteja aroma. Are o culoare rosu rubiniu intensa. Nasul e
curat, distingem arome generoase de prune negre, afine, vanilie,
fum, paine prajita, scortisoara (aromele secundare parca domina
vinul). Cu o aciditate vivace, taninuri muschiuloase, alcool
generos dar bine integrat, corp atletic confera vinului un
potential de invechire generos. Postgust mediu cu note de visine.
Interesant.
—-Stonewine Feteasca Neagra 2016, Single
Vineyard – Balla Geza. Un vin produs din struguri
proveniti de pe o singura parcela: Paulis. Rosu rubinu intens la
culoare, olfactiv ne imbie cu arome la fel de intense de prune
coapte, cirese negre, note ierboase, lemn de cedru, si vanilie.
Vinul are o aciditate vibranta, taninuri in zona de medium plus cu
granulatie fina, alcool generos, corp robust, frumos lucrat.
Postgust lung dominat de note de ciocolata si condimente. Un vin
elegant, care cu siguranta va evolua frumos. De revazut peste 5- 6
ani.
—-Titan Feteasca Neagra 2015 –
Liliac. Un vin de asemenea de colectie, prezentat intr-o
sticla de tip Bordeaux cu o eticheta de piele pe care este
inscriptionat logo-ul Liliac. Are o culoarea rosu rubiniu cu tente
purpurii. Olfactiv incanta cu arome intense din zona fructelor
negre (mure, prune, afine), a condimentelor (piper, rozmarin), note
de vanilie si cafea. Pe palat este sec, cu o aciditate peste medie,
corp robust, taninuri muschiuloase dar bine lucrate si ne rafata cu
arome generoase de fructe negre, vanilie si condiment. Postgustul
este persistent cu note de visine. Este un vin lucrat atent,
sofisticat dar pozitionat cam sus in zona de pret, dupa parerea
mea.
—-Mi-as fi dorit sa completez lista de mai sus si cu o
Feteasca Neagra vinificata in dulce. Din pacate cea pe care o vizam
a fost imposibil de procurat la acel moment, stocul fiind de mult
epuizat. Stiu cu certitudine ca am omis (intentionat) multe
exemplare premium de Feteasca Neagra dar am vrut sa includ vinuri
reprezentative din toate zonele vitivinicole.
—-Despre Feteasca Neagra poti vorbi/scrie mult. Sper
doar ca acest articol sa va faca sa doriti sa incercati cat mai
multe vinuri produse din acest soi, din crame diferite , ani
diferiti pentru a-l intelege si a-l aprecia la adevarata lui
valoare. O adevarata placere si o surpriza placuta veti avea si
atunci cand il veti identifica in diferite cupaje de vin.