—-Dacă acum un an, la început de
februarie, participam direct la un târg de vinuri extrem de bine
organizat și unde am avut ocazia degustării unor vinuri excelente
(Vinexpo Paris), începutul anului 2021 m-a găsit urmărind târgurile
virtuale. Acestea au rămas cam singurele posibilități ale
producătorilor de vinuri să-și facă cunoscută oferta, în vederea
găsirii de noi piețe de desfacere, pentru a trece mai ușor peste o
perioadă extrem de dificilă.
—-Unul dintre acestea este Hopwine, nu întâmplător tot
un târg francez, cu un motto sugestiv (și incitant) “virtual
meetings &real tastings”, unde se puteau solicita mostre ale
produselor oferite de cramele/asociațiile de vinificatori
participante.
—-Deși coletul sosit de la organizatorii târgului a
fost foarte bine garnisit cu mostre (micuțe – 20 ml – dar multe),
astăzi am să vă prezint impresiile referitoare la mostrele primite
direct de la unul dintre participanții la târg, mai precis crama
germană Nikolaus Köwerich.
—-Plasată în zona mediană a râului Mosel, în
localitatea Leiwen, vecină cu mai cunoscutele Trier și Bernkastel,
crama are o istorie îndelungată, primele atestări documentare
legate de cultivarea viței de vie în familia producătorului datând
din 1548!
—-Proprietarul cramei a încercat să respecte
principiul biblic conform căruia vinul trebuie să bucure inima
omului și cele 3 vinuri trimise (din gama entry și middle level) nu
se abat de la acest principiu.
—-Primul vin EINBLICK N⁰ 1 (Perspicacitate N⁰ 1), este
un vin proaspăt (2019), lejer (11%), citric, cu o aciditate
specifică soiului și zonei (dar și cu o tentă off-dry la fel de
specifică), un vin gândit să fie băut cu plăcere la mesele de zi cu
zi sau la petreceri, buna dispoziție fiind garantată. Un vin
versatil, ușor de asociat clasic cu peste, carne albă, fructe de
mare, dar care a mers perfect cu o shakshuka marocană ușor spicy
(cumin și chilli).
—-Denumirile neconvenționale ale vinurilor par
hobby-ul vinificatorului cramei, un bun exemplu fiind: FÜR FEEN UND
ELFEN (Pentru zane și elfi)! Tot 2019, dar un alt portativ
gustativ, deși aciditatea și tenta off-dry erau din nou prezente, a
fost mai floral și fructat, piersicile fiind cele mai evidente. Tot
lejer (10%), cu o tipicitate evidentă pentru un riesling de Mosel,
a făcut fată cu brio unei brutale shaorma garnisită cu sos de curry
și ardei jalapeno.
—-Nivelul vinurilor creste, astfel că ultimul FÜR
TRÄUMER UND HELDEN (Pentru visători și eroi) 2018 este un Riesling
Spätlese Prädikastwein. Mai complex, mai onctuos, mai dulceag,
puțin alcoolizat (8,5% !), cu o aciditate susținută, cu note de
miere și mango, cerea clar un desert. Un tort Sacher a fost ce i-am
pus alături…și s-au completat excelent.
—-Portofoliul producătorului este însă mai bogat
(inclusiv în premii pe la concursuri internaționale de profil) și
după ce am degustat aceste vinuri, privind și peisajele din zona
(zilele trecute a nins in zona), mai că mă bate gândul să fac un
circuit de aprofundare a soiului care a pus Germania în rândul
țărilor care contează în lumea vinurilor.