Sorbul pasaresc contine tanin, acizi organici si uleiuri eterice

Sorbul pasaresc contine tanin, acizi organici si uleiuri eterice

Scorusul de munte sau sorbul pasaresc este o planta care-si are radacinile atat in sens propriu cat si figurat in pamantul batranului continent european. Chiar daca numele indica o relatie aparte cu zonele inalte, tufele scorusului de munte pot fi intalnite deopotriva in regiunile deluroase si sporadic la campie. Prefera luministurile si suporta bine, comparativ cu alte plante, gerul si lipsa indelungata a apei.

Florile albe ale scorusului de munte sunt frumos mirositoare iar fructele caramizii iti lasa gura apa inainte de a le fi gustat, asemenea maceselor, cu care de altfel se afla in relatie de rudenie.

Substantele biologic active din scoarta, frunzele si fructele plantei au efect diuretic-depurativ remarcabil si actioneaza totodata in sensul stimularii imunitatii naturale a organismului. In acest sens se face un decoct dintr-o lingurita de planta la 250 ml apa (fierbere 10 minute), care se bea in cursul unei zile.

Scorusele au proprietati diuretice, astringente si antiscorbutice si se folosesc la combaterea reumatismului, tuberculozei, tusei, precum si la curatirea sangelui. Uzul intern vizeaza printre altele: ateroscleroza, balonarea, bronsita, gastrita cu hipoaciditate si nu in ultimul rand gingivita.

Scorusele contin zaharuri, tanin, acizi organici, uleiuri eterice, carotina si vitamina C, aceasta din urma chiar intr-o cantitate similara cu cea cuprinsa intr-o lamaie sau portocala.

In unele regiuni ale tarii scorusele sunt recoltate de gospodine pentru prepararea delicateselor care sa ne indulceasca diminetile, respectiv a marmeladei, gemului sau compotului.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente