Strategii de bun simţ pentru modelarea comportamentului copiilor

  • Postat în Edu
  • la 15-10-2015 01:22
  • 346 vizualizări
Strategii de bun simţ pentru modelarea comportamentului copiilor
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Babacii

Într-una dintre zilele în care biserica noastră a organizat un club biblic de vacanţă, unul dintre copii a trebuit să recite versetul: “Te laud că sunt o făptură aşa de minunată“ (Psalm 139:14a). Aşa cum se întâmplă adesea la frumoasa vârstă a copilăriei, ceea ce a spus piciul a fost un… deliciu pentru toţi adulţii prezenţi:

“Te laud că sunt o FACTURĂ atât de minunată”.

Nu ştiu cât de mult sunt copiii noştri ancoraţi în realităţile economice ale adulţilor şi de ce ”factura” a ajuns un cuvânt mai cunoscut decât ”făptura”. Părinţii vor şti însă, cu certitudine, că un mare adevăr este exprimat prin această nevinovată greşeală. Primim, o singură dată, aceste mici ”facturi”, însă, de cele mai multe ori, plata lor se întinde pentru tot restul vieţii. Ele ne aduc multe bucurii, dar ne pot aduce şi multă durere. Ceea ce copiii noştri vor deveni depinde, în mare parte, de ceea ce plătim sau nu plătim din factura primită direct de la Tatăl ceresc.

Ok, cam atât cu glumiţele pe ziua de azi. Ne-am propus să abordăm un subiect pe cât de important pe atât de ignorat în educaţia şi în practica de zi cu zi a babacilor contemporani. Este vorba de comportamentul puiuţilor noştri, sau, mai bine zis, despre modalităţile cele mai eficiente prin care îl putem influența. Departe de a epuiza un subiect extrem de vast și care necesită pregătire constantă, articolul de față ne poate oferi un punct de plecare în schimbarea strategiilor care până acum au eșuat, cu unele funcționale.

Încă din capul locului aş vrea să înţelegem că modelarea comportamentului micuţilor voştri implică să lucrăm permanent la o relaţie bazază pe respect (da, le datorăm respect copiilor, deşi eşuăm, adesea, în a-l demonstra) şi cooperare reciprocă. Disciplinarea eficientă trebuie să fie una pozitivă şi centrată pe nevoile copilului. Ea va încuraja autocontrolul şi comportamentele dezirabile.

În cele ce urmează, ne vom concentra pe câteva strategii de bun simţ care pot conduce la modelarea cu succes a comportamentul copiilor mici.

  1. Concentrează-te pe comportament şi nu pe persoana copilului

Adu-ţi aminte că tu nu vrei să îţi schimbi copilul. Mai degrabă, scopul disciplinării tale urmăreşte schimbarea unui comportament nepotrivit. Ceea ce tu doreşti este să sprijini comportamentul corect. Dacă îţi vei îndrepta atenţia asupra comportamentului – acţiuni, atitudini, fapte – copilul va şti că acelea sunt lucrurile inacceptabile, dar că el, ca şi persoană, este încă iubit, valoros. Este foarte important, de asemenea, să nu uităm să încurajăm comportamentele corecte, insistând asupra lor. Laudele şi încurajarea îi vor face pe copii să înţeleagă care sunt comportamentele încurajate şi aşteptate.

  1. Stabileşte un set clar de reguli şi o rutină zilnică

Regulile echitabile, corecte şi care sunt aplicate în mod constant, împreună cu o rutină zilnică familiară copilului, îl vor ajuta pe acesta să înţeleagă la ce trebuie să se aştepte şi să îşi înţeleagă limitele. Copiilor ar trebui să li se explice, folosind un limbaj uşor de înţeles şi adaptat nivelului de dezvoltare, care sunt motivele pentru fiecare regulă în parte. Scopul regulilor nu este să ne limiteze ci, din contră, să ne protejeze, să ne ajute.

  1. Fii constant

Este foarte important să-i comunicăm cu claritate copilului care sunt aşteptările noastre şi, implicit, consecinţele pentru propriul comportament. Oferă-i indicaţii şi limite şi ţine-te de ele!

  1. Concentrează-te pe modelarea comportamentului dezirabil

Explică-i copilului că aştepţi de la el un comportament pozitiv. Utilizează un mod pozitiv de comunicare şi ajută-l, cu calmitate şi în mod constant, să îşi depăşească problemele. Utilizează permanent, cu blândeţe, memento-uri privitoare la aşteptările pe care le ai în ceea ce priveşte un anumit comportament.

  1. Organizează mediul, astfel încât el să sprijine comportamentul potrivit

Este normal şi natural ca cei mici să fie curioşi. Ca şi adulţi, avem responsabilitatea să organizăm (în funcţie de vârstă) mediul înconjurător, astfe încât acesta să îi permită copilului să exploreze fără a intra în bucluc. O rutină constantă este de asemenea o modalitate prin care copiii vor şti ce se aşteaptă de la ei.

  1. Permite-i copilului să facă alegeri (acceptabile)

Atunci când este posibil, oferă-i copilului posibilitatea de a a alege cu privire la propriile acțiuni. Asigură-te şi de faptul că îi vei permite să facă acele alegeri cu care poţi trăi după aceea. Acelaşi lucru poate fi spus în două moduri diferite şi cu rezultate mult diferite. Poţi spune “vreau să te duci în camera ta să îţi faci temele” sau “când preferi să îţi faci temele, înainte sau după masă?” În ambele situaţii copilul îşi va face temele, dar a doua îl tratează cu respect, îi dă posibilitatea de a alege şi impresia că opinia sa contează.

  1. Permite-i copilului să experimenteze consecinţe logice ale alegerilor sale

Reaminteşte-i copilului, în mod constant, care sunt limitele şi consecinţele, într-un mod pozitiv, neagresiv. Atunci când au loc abaterile, ocupă-te de acestea imediat, cu fermitate şi asertivitate. Foloseşte momentele de “time-out” doar ca ultimă soluţie pentru a-l ajuta pe copil să recapete controlul asupra propriului comportament. Atunci când permitem consecinţele logice pentru comportament este foarte important să avem în vedere siguranţa. Dacă poate fi OK ca, când copilul nu duce hainele murdare la coşul special destinat, să nu le spălăm şi, astfel, să aibă o zi în care merge la şcoală sau la joacă cu ele murdare, cu siguranţă nu putem permite consecinţe similare pentru situaţia în care nu se asigură la trecerea străzii. ”Asta e, dacă nu ești atent, te va lovi mașina”. Într-o astfel de situaţie, consecinţa mult mai logică şi sigură poate fi restragerea dreptului de a merge singur afară, pentru o vreme, din motive ce ţin de siguranţă personală.

  1. Acordă-ţi timp să observi copilul şi încearcă să anticipezi eventualele probleme

Supraveghează-ți copilul cu atenţie, fă-ți un obicei din a-l obseva cu atenție – fără a-l sufoca. Retează din fașă orice comportament nepotrivit, redirecţionând copilul către o altă activitate. Învaţă să îl înţelegi mai bine şi să anticipezi eventualele probleme. Spre exemplu, este mai bine să renunţi la televizorul din camera pruncului, decât să pedepseşti mai târziu faptul că va încălca ora de stingere sau, mai rău, că a rămas cu ochii căscaţi la porcăriile care se dau după o anumită oră. Sau, dacă copilul are o problemă cu minciuna, evită să pui acele întrebări care îl vor împinge spre minciună.

  1. Atunci când este cazul, ignoră abaterile

Încearcă să ignori comportamentele, atitudinile nepotrivite, demonstrative, atunci când este cazul. Nu oferi feed-back pentru acestea, focalizând atenţia copilului către altceva. În loc să recţionezi la abateri, fă-ţi mai degrabă un obicei din a te asigura că observi şi apreciezi situaţiile în care copilul are un comportament dezirabil.

  1. Întrerupe / opreşte comportamentul periculos, dăunător sau nedrept

Intervino, în mod asertiv, pentru a opri comportamentele periculoase, dăunătoare sau nedrepte. Aceasta poate include, spre exemplul, scoaterea fizică a copilului dintr-un context sau situaţie, atunci când se impune, pentru a proteja un alt copil sau mediul. Fii determinat și ferm, nu violent și reactiv.

  1. Oferă dragoste necondinţionată

Copilul merită toată dragostea şi respectul tău, chiar şi atunci când comportamentul lui nu este unul care să te umple de mândrie. A învăţa cum să îşi gestioneze propriul comportament este un proces de învăţare pentru acesta. Ca şi adulţi, putem să îi învăţăm pe copiii noștri comportamentele potrivite prin faptul că atragem atenţia asupra acestora, răsplătindu-i (cu aprecieri, îmbrăţişări sau pupicuri, spre exemplu, ) sau prin stabilirea şi aplicarea unor limite clare. Asigură-te că îi atragi atenţia copilului tău asupra faptului că nu apreciezi un comportament inacceptabil, dar că întotdeauna îl vei aproba şi îl vei iubi ca persoană. Copilul trebuie să ştie că dragostea noastră NU este condiţionată de ceea ce el face.

12. Folosește Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu.

Modelarea comportamentului copilului nu este o cursă scurtă, de viteză. Este un maraton lung, pentru care trebuie să dăm și să dozăm multă energie. Fii pregătit pentru aceasta și perseverent în acțiunile tale. Fă-ți timp pentru a studia Cuvântul lui Dumnezeu împreună cu ce mic, la un nivel potrivit și cu creativitate. Acest timp nu trebuie să fie plictisitor și să genereze frustrare. Există suficiente materiale (pe internet, în cărți, etc) care te poate ajuta să îl transformi într-o experiență plăcută, care va aduce unitate în familia ta. Generează discuții pe marginea lui și, mai ales, crează oportunități ca informația primită să fie pusă în practică. Cel mai important, OFERĂ UN EXEMPLU PERSONAL de dedicare atunci când vine vorba de a citi, de a medita și de a pune în practică.

„Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tau si cu toata puterea ta. Și poruncile acestea, pe care ți le dau astîzi, să le ai in inima ta. Să le întipărești în mintea copiilor tăi și să vorbești de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca și când te vei scula. Să le legi ca un semn de aducere aminte la maini și să-ți fie ca niște fruntare intre ochi. Să le scrii pe ușiorii casei tale și pe porțile tale”. (Deuteronom 6:5-9)

Poate că ai impresia că acțiunile tale nu schimba mare lucru: nu este deloc așa. Adu-ți aminte depovestea în care bunicul își trimitea zilnic copilul să ia apă de la râu într-un coș de nuiele.După mai multe zile, atunci când copilul s-a plâns că nu va reuși niciodată să rețină apa în coșul de nuiele, bunicul a replicat: ”Dar ia privește, nu este mai curat?”. Acțiuni mici, dar constante, vor avea în timp un impact semnificativ în comportamentul puiuțului tău.

Succes!

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente