Toate motivele pentru care joaca în aer liber este bună pentru sănătate

În timpul primilor ani între bănci, copiii sunt adesea implicați în activități în aer liber: în școala primară, de fapt, astfel de activități sunt considerate esențiale pentru dezvoltarea corectă a abilităților cognitive. Dar ce se întâmplă odată cu intrarea în școala secundară? Ritmul mai rapid al lecțiilor în sala de clasă și volumul crescut de studiu acasă reduc drastic timpul liber al copiilor, astfel încât puținele ore dedicate activității fizice sunt petrecute, în cel mai bun caz, într-un centru sportiv acoperit. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că joaca în aer liber este bună pentru tine: este sănătoasă pentru întreaga familie, deoarece permite adulților să reducă factorii de risc metabolic petrecând timp de calitate cu copiii lor și, mai ales, permite celor mai mici copii, după cum vom vedea, să adopte obiceiuri de viață sănătoase și durabile.

Joaca în aer liber este bună pentru tine: la școală și în timpul liber

Atunci când facem o plimbare în parc sau traversăm un loc de joacă unde se joacă copii, observăm de obicei o implicare diferită față de cea din timpul activităților recreative din interior. Obișnuiți cum suntem să ne ocupăm de cei mici aproape exclusiv acasă, suntem surprinși de curiozitatea și promptitudinea mai mari cu care aceștia reacționează la stimulii externi, în special din partea acelor copii care tind să fie mai iritați sau nerăbdători la școală sau acasă.
Motivul? Deși clima tipică a orașelor italiene este în mare parte temperată, ritmul nostru de viață alocă din ce în ce mai puțin timp pentru activitățile în aer liber, atât motorii, cât și de joacă.

În mijlocul unei săptămâni agitate, ne chinuim chiar să ne facem loc pentru o plimbare în centrul orașului, așa că amânăm pentru weekend orice moment de contact direct cu natura înconjurătoare. În consecință, copiii, conformându-se opțiunilor părinților și sistemului școlar, ajung să favorizeze activitățile statice și individuale: acestea din urmă, deși au adesea o influență pozitivă asupra dezvoltării psihologice, nu favorizează dezvoltarea motorie și, de fapt, reduc participarea fizică a copilului la propria sa creștere.
Pe de altă parte, mediul extern (în special cel natural) reprezintă o sursă potențial infinită de stimuli care declanșează reacții comportamentale și sociale relevante pentru parcursul de creștere al celor mici. Din fericire, ca parte a unei conștientizări crescânde a stilurilor de viață virtuoase, există în prezent din ce în ce mai multe școli și asociații parașcolare care integrează în oferta lor educațională vizite ghidate sau sesiuni de sport în aer liber. Faptul că copiii își petrec o parte din zi în contact cu aerul liber este, prin urmare, o alegere din ce în ce mai populară: haideți să aflăm de ce.

Sănătate: beneficiile activităților în aer liber

Părinții anxioși știu: este adesea dificil să rămâi calm în timp ce copiii se delectează cu o alergare scurtă pe gazon sau încearcă să se cațere într-un copac. În special în oraș, locurile de joacă pot ascunde anumite pericole, dar ar fi greșit să vă privați copilul de oactivitate în aer liber doar de teama unor posibile riscuri. Să vedem de ce.
Experiența jocului în contact direct cu exteriorul reprezintă, în primul rând, o formă de relaționare directă cu realitatea, fundamentală pentru dezvoltarea cognitivă, care este însă din ce în ce mai puțin populară astăzi în comparație cu modalitățile interactive (mai controlabile și, prin urmare, mai confortabile) de divertisment. Dar, deși progresul tehnologiei asigură o precocitate informatică remarcabilă la copii, jocurile virtuale sunt de fapt statice și lipsite de dimensiunea confruntării verbale; în plus, am văzut deja în aceste pagini cum excesul tehnologic este nociv pe mai multe planuri pentru sănătatea celor mici.
În aer liber, pe de altă parte, este posibil să se exprime și cu corpul, integrând astfel procesul de prelucrare a stimulilor și a informațiilor provenite din exterior. În acest sens, vorbim adesea de educație în aer liber pentru a indica faptul că dezvoltarea psihofizică a copiilor este strâns legată de componenta motorie. La copiii obișnuiți să petreacă timpul liber în aer liber, de fapt, este mai ușor de găsit

  • un pronunțat simț al inițiativei personale
  • o curiozitate sănătoasă pentru alte zone și cartiere decât cele proprii
  • o capacitate mai mare de înțelegere a limbajului;
  • o capacitate de socializare spontană;
  • un recurs mai redus la terapiile antigripale;
  • posibilitatea de a nu dezvolta miopie de-a lungul anilor;
  • o incidență mai scăzută a obezității infantile.

Dar asta nu este tot: deoarece copiii tind să ne imite, este de datoria noastră, ca adulți, să dobândim obiceiuri sănătoase pe care copiii noștri să le poată învăța ca exemple de viață. Bunăstarea, de fapt, nu este rezultatul a 5 mese pe zi și 2 ore de gimnastică pe săptămână, ci este un obiectiv care trebuie urmărit în fiecare zi printr-o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ.

În parc și în curte: recreere pentru fiecare anotimp

Dintre nenumăratele activități care pot fi practicate în aer liber, unele par a fi cele mai potrivite pentru dezvoltarea abilităților neuromotorii și cognitive ale copilului, tocmai pentru că îl stimulează să extragă confort sau plăcere din contactul direct cu natura.
Astfel,voleiul, fotbalul și ciclismul sunt printre cele mai populare sporturi, însă teoria educației în aer liber propune transformarea timpului petrecut departe de școală și de sala de sport în timp de calitate pentru copiii mici. De aceea, mai ales în grupa de vârstă 5-11 ani, se vorbește mult despre utilitatea terapiei cu animale de companie ca amplificator al emoțiilor tactile și olfactive ale unui copil.
Din aceleași motive, chiar și cultivarea unei mici grădini urbane poate reduce stresul și poate îndeplini o sarcină împreună cu copiii pentru a-i implica în îngrijirea unei forme de viață, în organizarea și respectarea angajamentelor și pentru a-i obișnui să se simtă parte a unui întreg.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente