Herpes Zoster (mai cunoscut sub numele de zona zoster) poate fi numit o întoarcere la copilărie, deoarece boala se datorează reactivării virusului varicelei. Vinovatul uneia dintre cele mai clasice boli ale copiilor, temuta Varicella Zoster (care afectează 95% dintre copiii de vârstă școlară din Europa), se ascunde în ganglionii nervoși și în măduva spinării și rămâne latent acolo. Ea poate apoi să reapară la vârsta adultă în forma sa „evolutivă”. Manifestarea sa tipică, la începutul fazei patologice, sunt erupțiile cutanate, în special la nivel toracic și, mai sporadic, cu afectarea ochiului, așa-numitul herpes oftalmica, care poate provoca, de asemenea, leziuni grave ale ochilor și urechilor, sau herpes oticus, care poate afecta, de asemenea, nervul vestibular cu vertij și nervul facial cu paralizie.
Consecințe
Cea mai mare problemă cauzată de Focul Sfântului Anton nu sunt manifestările cutanate toracice sau abdominale, ci posibilitatea ca nervii cranieni să fie afectați, deși rar, cu leziuni oculare și auditiv-faciale, precum și așa-numita nevralgie postherpetică, un sindrom neuropatic care apare la câteva săptămâni după debutul problemelor cutanate și care poate dura câteva luni; acesta apare la aproximativ 4% dintre subiecții infectați. Acest sindrom este dureros, invalidant și dificil de tratat, apărând cel mai frecvent la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, moment în care crește și severitatea complicațiilor, provocând dureri care pot fi fie ascuțite și contracții, fie continue, arzătoare și profunde, în funcție de caz. În plus, aceste efecte nu răspund întotdeauna la terapiile analgezice utilizate pentru combaterea afecțiunii. HZ, spre deosebire de varicelă, nu prezintă un tipar sezonier în răspândirea sa și, conform unor studii, boli precum depresia, stresul și diabetul pot crește riscul de izbucnire a acesteia. Posibila apariție la persoanele imunocompromise, în special dacă acestea sunt purtătoare de HiV (SIDA), nu este neglijabilă.
Răspândirea
În Italia, ca și în cea mai mare parte a planetei, răspândirea Focului Sfântului Anton este foarte mare: în fiecare an, cel puțin 150 000 de italieni sunt loviți de boală, iar dintre aceștia 95% sunt la prima infecție. Incidența asupra populației nu variază foarte mult de la un continent la altul și diferă în funcție de vârsta celor afectați de boală: în timp ce între 20 și 50 de ani doar 2 sau 3 persoane din 1000 contracteazăHerpes Zoster, între 60 și 80 de ani numărul crește la 6-7 persoane din 1000. În medie, una din 4 persoane va dezvolta Herpes Zoster pe parcursul vieții, iar numărul acestora va crește pe măsură ce populația lumii îmbătrânește. Prin urmare, probabilitatea de a dezvolta boala în propriul organism este mai mare după vârsta de 50 de ani, la fel cum timpul de vindecare se prelungește odată cu vârsta: o persoană în vârstă se recuperează de obicei după luni sau chiar ani, o persoană tânără în câteva săptămâni. Consecințele mai mult sau mai puțin supărătoare ale herpesului pot fi limitate dacă se începe imediat o terapie antivirală specifică.
Prevenirea herpesului zoster: vaccinul
Vaccinarea împotriva herpesului zoster este acum posibilă și
constă în administrarea unui vaccin care conține virusul Varicella
Zoster atenuat, care a fost introdus în Statele Unite și apoi pe
alte continente, inclusiv, recent, în Europa: Conform unui studiu
publicat în New England Journal of Medicine, vaccinul, administrat
subcutanat într-o singură doză, reduce cu 64%
riscul de îmbolnăvire în rândul populației cu vârste cuprinse între
60 și 69 de ani și atenuează riscul de complicații la 70% dintre
persoanele de peste 70 de ani, deoarece asigură că VZ nu se
reactivează. Nu este indicat copiilor, adolescenților, femeilor
însărcinate și persoanelor hipersensibile; principalele riscuri
sunt reacțiile cutanate la locul injectării și altele precum greața
și hipersensibilitatea.
În țara noastră, se administrează gratuit persoanelor de peste 65
de ani în unele regiuni italiene, în timp ce pentru alte grupe de
vârstă, atât în aceste zone, cât și în restul Italiei,
UniSalute a dezvoltat un pachet de
prevenire a vaccinării care permite celor care au o
poliță de sănătate UniSalute să beneficieze de consiliere,
organizare și administrare în condiții avantajoase. Prin
urmare, asigurații pot descărca voucherul din zona rezervată și își
pot rezerva vaccinul până la sfârșitul lunii iulie, în timp ce vor
avea timp până în toamnă să și-l administreze la una dintre
unitățile afiliate. Pentru că, dacă nimeni nu are chef să se
gândească la vaccinuri în vacanță, este întotdeauna momentul
potrivit să se gândească la calitatea vieții proprii. Și dacă
puteți face acest lucru cu un ochi pe portofel, de ce să nu
profitați de el?