Dragilor, n-am nimic impotriva vegetarienilor, iar acest text
nu se adreseaza celor care au o problema medicala cu carnea sa fie
clar! Am tinut sa subliniez asta din start.
Numai ca...
Banuiati ca urmeaza expresia, nu? Pana nu de mult, vegan
insemna, cam pentru toata lumea, locuitor al unei planete din
sistemul Vega. Pana nu de mult, la Hollywood nu era un trend
sufocant sa devii vegetarian. Pana nu de mult, vegetarieni erau
oamenii care aveau o problema cu carnea. Acum, ura impotriva carnii
e fashionable, e cool. Hipstereala vegetariana incepe sa ma
agaseze. Cam ca hipstereala discriminarii rasiale, care a dat in
alte alea si nu numai in Statele Unite. Facebook-ul se umple de
retete "vegane", internetul duduie de recomandari "vegane",
emisiunile culinare "vegane" abunda. Numai ca, pentru mine (care am
si incercat un substituent pentru carne pe baza de soia) pare mai
degraba o avalansa iscata de o moda, nu neaparat de o necesitate
fiziologica sau de o convingere ferma. Branza, lapte, pate, carne,
toate facute din soia (&co), ma iertati, oi fi de moda veche,
da' parca sunt prea mult. Chiar credeti ca soia procesata masiv (ca
altfel cum s-ar obtine toate minunile din ea) nu are elemente
toxice? Let's get real! Cu putina sinceritate din partea
producatorilor si cu aplecare mai atenta asupra etichetelor am
constata ca substitutele pe baza de soia sau alte "te miri ce" sunt
cam la fel de "nocive" ca si produsele pe care le imita. Parerea
mea? E ca si cand ai face amor cu o femeie gonflabila, sau ca o
intalnire fierbinte cu mana ta dreapta. O sa ajungem sa reformulam
o mai veche expresie in "ce ne-aduce soia noua? Lapte, branza,
carne, oua."
Si-acum puteti sa-mi umpleti frigiderul cu carne (sic!).