Asociațiile de proprietari au fost uitate de programele candidaților dea lungul timpului și au devenit un loc de dispută între proprietari și organele de conducere, nemulțumire ce a generat o serie de sesizări către autoritatea publică locală.
Vă aduc în atenție următoarele puncte:
1. Fiecare plătește ce consumă.
2. Programul “prima expertiză”.
3. Programul “curățăm și păstrăm”.
4. Specializarea serviciului de relații cu publicul cu asociațiile de proprietary.
5. Administratorii și președinții – dialog și unitate.
6. Calea de acces/evacuare – drept la viață
1. Fiecare plătește ce consumă
O serie de discuții și dispute au ca și punct de plecare racordarea individuală și existența unui contract direct cu furnizorul de apă. Contorizarea individuală trebuie să fie o prioritate, astfel că, fiecare proprietar să achite propriul consum. Contor individual, contract individual.
Acest program include, acolo unde nu poate avea loc, din punct de vedere tehnic, branșarea individuală, și realizarea branșamentelor pe fiecare scară (cămin cu apometru). Prin realizarea branșamentului propriu pe fiecare scară, se lasă la latitudinea proprietarilor constituirea în asociație distinctă pe acea scară. Actuala reglementare legală, face imposibilă constituirea unei asociații pe scară, fără un astfel de branșament.
Fiecare scară își cunoaște propriile nevoi, fiecare scară își cunoaște prioritățile. De ce să existe asociații formate din mai multe blocuri și să fie limitată posibilitatea de asociere pe scară: se poate implementa un astfel de program, împreună cu furnizorul.
Proprietarii să achite ce consumă; fără plata apei reci la preț de apă caldă. Sistemele de recirculare trebuie să fie refăcute astfel încât, timpul de așteptare până când la robinet curge apă caldă, să fie cât mai scurt.
2. Programul “prima expertiză”
Nemulțumiri față de modul în care se iau deciziile și mai ales de modul în care se cheltuiesc banii există, iar autoritatea publică locală, este asaltată cu astfel de sesizări. Repartizări în liste fără fundament și fără justificare. Liste de plată făcute cu încălcarea normelor legale.
Prevedere bugetară și o colaborare cu CECCAR astfel încât, fiecare asociație din oraș să fie supusă unui control, pe ultimii 3 ani de zile. Un expert contabil autorizat va fi desemnat a realiza un control, finalizat cu un raport, ce va fi adus la cunoștința proprietarilor. Fiecare asociație va beneficia, într-o perioadă de 4 ani, de o astfel de expertiză. Dacă se respectă legea, dacă există transparență și dacă cheltuielile au fundamentare și aprobarea organelor de conducere, nu trebuie să le fie teamă președinților și administratorilor. Acolo unde se constată delapidări, lipsuri în gestiune etc, autoritatea publică locală va sprijini asociația în vederea recuperării prejudiciului. Autoritatea publică locală va face demersuri pentru a recupera de la persoanele vinovate costul cu expertiza realizată.
3. Programul “curățăm și păstrăm”
De la subsol și până pe tererasă, se lansează acest program de igienizare. Din lipsa implicării, multe subsoluri sunt insalubre, proprietarii fiind deranjați de mirosurile degajate.
Prin acest program, într-o perioadă de 4 ani, se pot igieniza, pe bază de cerere, subsolurile și terasele blocurilor.
Fiecare asociație care se încadrează și beneficiază de un astfel de program, are obligația menținerii curățeniei un termen de 4 ani. În situația în care mizeria revine, depozitarea bunurilor revine, costul cu prima intervenție va fi imputat asociației, la care se adaugă și sancțiunea corespunzătoare, prevazută de Hotărârea Consiliului Local.
Nu facem doar în bloc, facem și în jurul blocului. Curățăm spațiul verde, îl amenajăm și dacă există cerere din partea asociației, acesta va fi atribuit spre folosință, cu obligația întreținerii. Împreună facem, împreună menținem.
4. Specializarea serviciului de relații cu asociațiile de proprietari
Un număr mare de probleme sesizate de proprietari și puțin personal. Pentru a putea pune în aplicare programele dedicate asociațiilor de proprietari, este nevoie de un departament bine pregătit, format din personal calificat pe diverse domenii și suficient dimensionat pentru a răspunde prompt solicitărilor venite dispre proprietari și reprezentanții asociațiilor de proprietari.
Un departament care sprijină și care ajută demersul asociației. Un departament care sancționează încălcarea legii și lipsa de transparență. Un departament în slujba proprietarului contribuabil și alături de reprezentanții acestora.
5. Administratorii și președinții – dialog și unitate
Legea privind organizarea asociațiilor de proprietari are prevederi contradictorii sau care lasă loc la interpretare. Este de datoria autorității publice locale să se implice, pentru a încerca un mod unitar de abordare, pentru ușurarea comunicării și pentru o bună organizare în cadrul asociațiilor.
Vor fi organizate întâlniri cu fiecare din cei vizați, administratori și președinți, întâlniri în care vor fi dezbătute, alături de specialiști în domeniu și personalul specializat din cadrul primăriei, diverse teme de interes.
6. Calea de acces/evacuare – drept la viață
În cel mai scurt timp, acest program va fi operațional și fiecare scară de bloc va fi vizitată de personal specializat pentru verificarea căilor de acces și evacuare. Închiderea căilor de evacuare, depozitarea de bunuri, blocarea sau transformarea în spații de depozitare nu este soluția.
Fiecare viață contează. Asociații de proprietari uitate; autoritate publică dezinteresată de problemele sesizate; răspunsuri vagi; lipsă de reacție față de cei care au transformat asociațiile într-o moșie proprie etc, încet, trebuie să dispară.
