Susținem incluziunea socială reală: economică, politică, culturală, socială. Costurile devin mai mari pentru societate dacă nu se intervine din timp cu programe de integrare socială. Sărăcia și discriminarea duc la izolaţionism, depresie și abandon, cu costuri enorme pentru noi toți pe termen lung.
Austeritatea forțată și ruperea economiei de social au fragmentat iresponsabil țara. Partidul Social Democrat susține refacerea ţesutului social şi a regulilor de convieţuire şi de colaborare între oameni. O societate incluzivă se bazează pe respect reciproc, încredere și solidaritate, garantând egalitatea de șanse și standarde de viață decente pentru toți.
Atât timp cât un copil din mediul rural nu are o șansă reală de a termina o facultate, atât timp cât părinții nu-și pot crește copiii fără frica întreținerii, atât timp cât pensionarii își întrerup tratamentul pentru că nu le ajung banii, România nu este o țară în care putem vorbi, cinstit, despre competitivitate.
În societatea românească, oamenii au fost considerați prea mult timp „indivizi”, entități statistice fără contur. În noul contract social pe care îl propune PSD, omul nu este individ, ci este persoană. Nu este o cifră în statistici, ci este o existență reală, cu dorințe și aspirații, cu temeri și preocupări. Scopul persoanei, așa cum îl vedem noi, este să-și atingă potențialul și să se afirme, să se exprime și să realizeze așa cum își dorește.
Creșterea economică nu are sens dacă ea nu aduce bunăstare pentru toți. Noul contract pe care îl propune PSD este unul în care creșterea economică trebuie să se simtă în buzunarele oamenilor. Ținta noastră nu este ca marile companii să facă profituri excepționale și să doboare recorduri după recorduri. Ținta noastră este ca acest profit să aducă bunăstare și pentru cei care muncesc.
O țară bogată cu oameni săraci este un nonsens.
Inspirat din tradiţia altor state dezvoltate, Partidul Social
Democrat crede că a locui şi a munci împreună pentru binele comun
nu este doar un deziderat, ci un minim standard moral pentru toți
actorii economici, sociali și politici.
Dreptate socială înseamnă să păstrezi un echilibru ajutându-i pe cei care sunt vulnerabili. Iar asta înseamnă o redistribuire echitabilă a prosperității și a oportunităților. Cei care trăiesc în mediul rural, de exemplu, resimt mult prea puțin beneficiile dezvoltării economice din ultimii ani. Bătrânii, tinerii, familiile numeroase, femeile, persoanele cu dizabilități și mulți alții se confruntă cu aceeași problemă. Pentru ei, societatea trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare.
Avem nevoie atât de solidaritate civică, caracterizată prin toleranță reciprocă, absența prejudecăților, acceptarea diversităţii umane şi religioase. Susținem solidaritatea democratică, identificată printre susținătorii drepturilor și egalităților de bază ale omului, dar și solidaritatea redistributivă: caracterizată prin sprijinirea redistribuirii față de grupurile sărace și vulnerabile a avuţiei.
Vechiul proletariat s-a transformat în noul „precariat,” acea parte din societate care lucrează în munci temporare, în locuri de muncă instabile, fără contract de muncă şi fără a plăti contribuţiile sociale. Desfiinţarea sindicatelor i-a lăsat pe mulţi fără reprezentativitate. Tinerii care nu sunt pregătiţi pentru noua revoluţie digitală sunt lăsaţi la margine de către angajatori şi caută soluţii sezoniere sau contracte pe termen scurt. E nevoie de acţiune. În parteneriat cu administraţia locală, trebuie căutate soluţii pentru reducerea marginalizării sociale și susținere pentru cei vulnerabili.
Respectul pentru drepturile cetățeneşti, lupta pentru independența justiției şi pentru statul de drept, echilibrul puterilor în stat, se bazează pe o societate civilă neîngrădită politic, o presă liberă şi puternică și pe cultivarea responsabilă a dialogului. Nu avem dreptul de a sacrifica nicio componentă din această definiție.