Buletin informativ: RO e-Transport

  • Postat în Profesional
  • la 26-06-2024 09:05
  • 2 vizualizări
Buletin informativ: RO e-Transport
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Atelier Contabilitate

Vă informăm că utilizatorii care efectuează transportul anumitor categorii de produse cu risc fiscal și cei care efectuează transport internațional de bunuri trebuie să obțină un cod UIT din Spațiul Privat Virtual (SPV) înainte de începerea transportului. Acest cod trebuie transmis transportatorului.

Dacă firma dvs. transportă bunuri cu risc fiscal, utilizarea sistemului e-Transport este obligatorie, indiferent dacă este vorba de transport intern sau extern. De asemenea, pentru toate bunurile transportate international, e-Transport este obligatoriu.

În lipsa codului UIT transmis transportatorului, se poate dispune confiscarea bunurilor transportate și aplicarea unei amenzi (vezi detalii mai jos).

 

Ce se declara in e-Transport?

 

Transportul bunurilor cu risc fiscal

Acestea sunt:

  1. Legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare (coduri NC de la 0701 la 0714 inclusiv)
  2. Fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni (coduri NC de la 0801 la 0814 inclusiv)
  3. Băuturi, lichide alcoolice și otet (coduri NC de la 2201 la 2208 inclusiv)
  4. Sare, sulf, pământuri și pietre, ipsos, var și ciment (coduri NC 2505 și 2517 inclusiv)
  5. Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate (coduri NC de la 6101 la 6117 inclusiv)
  6. Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele tricotate sau croșetate (coduri NC 6201 la 6212 inclusiv și NC de la 6214 la 6217 inclusiv)
  7. Încălțăminte, ghete și articole similare, părți ale acestor articole (coduri NC de la 6401 la 6405 inclusiv)
  8. Fontă, fier și oțel (coduri NC 7213 și 7214 inclusiv)

Este in proiect in consultare publica din 22.04.2024, sa fie considerate produse cu risc fiscal si următoarele categorii:

  1. Carne și organe comestibile;
  2. Pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice;
  3. Lapte și produse lactate; ouă de păsări; miere naturală; produse comestibile de origine animală, nedenumite și necuprinse în altă parte;
  4. Tutun și înlocuitori de tutun prelucrați; produse care conțin sau nu nicotină destinate inhalării fără ardere; alte produse care conțin nicotină destinate absorbției nicotinei în corpul uman;
  5. Combustibili minerali, uleiuri minerale și alte produse rezultate din distilarea acestora; materiale bituminoase; ceară minerală;
  6. Săpunuri, agenți de suprafață organici, preparate pentru spălat, preparate lubrifiante, ceară artificială, ceară preparată, produse pentru întreținere, lumânări și articole similare, paste pentru modelărie, „ceară dentară” și preparate dentare pe bază de ipsos;
  7. Produse diverse ale industriei chimice;
  8. Alte articole textile confecționate; seturi; îmbrăcăminte purtată sau uzată și articole textile purtate sau uzate; zdrențe;

 

Transportul internațional de bunuri

Transportul internațional de bunuri: import si export, nu contează ce produse se transportă.

 

Cine declara in e-Transport?

  • destinatarul inscris in declaratia vamala de import (Deci dacă dvs faceți import, dvs declarați in e-Transport)
  • expeditorul inscris in declaratia vamala de export
  • beneficiarul din Romania in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri
  • furnizorul din Romania in cazul tranzacțiilor interne (se declară in e-Transport inclusiv transporturile între punctele de lucru interne ale societății)
  • furnizorul din Romania in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri
  • depozitarul bunurilor in cazul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, in cazul bunurilor descărcare/încărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri

Persoanele obligate la declararea in e-Transport sunt numiți utilizatorii.

 

Ce se declara in e-Transport?

Informații referitoare la:

  • expeditor și beneficiar
  • denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate
  • locurile de încărcare și descărcare
  • detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat
  • codul UIT generat

 

Care sunt termenele de declarare in e-Transport?

Utilizatorii pot declara in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, cu cel mult 3 zile calendaristice înainte de data declarată pentru începerea transportului, dar pànă la:

  • prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in România sau
  • prezentarea la locul de import sau
  • la punerea efectivă in mișcare a vehiculului.

Modificarea datelor înscrise in Sistemul RO e-Transport este interzisă după prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in România sau la locul de import, respectiv după punerea efectivă in mișcare a vehiculului, după caz.

Codul UIT este valabil 5 zile calendaristice respectiv de 15 zile calendaristice în cazul achiziţiilor intracomunitare de bunuri, incepànd cu data declarată pentru începerea transportului, fiind interzisă utilizarea acestui cod UIT după expirarea acestui termen.

Practic, identificarea prin cod UIT se materializează prin deținerea codului UIT pe tot timpul transportului de către operatorul de transport rutier, in format fizic sau electronic, împreună cu documentul care însoțește transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat.

 

Care sunt sanctiunile?

1. Amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei + confiscarea bunurilor nedeclarate pentru:

  • nedeclararea în Sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat în vederea identificării prin codul UIT
  • nerespectarea termenului de valabilitate a codului UIT de 5 zile calendaristice, începând cu data declarată pentru începerea transportului;
  • descărcarea pe teritoriul României a bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, dacă acestea nu fac obiectul depozitării sau formării unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri
  • declararea în Sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri.

2. Doar amenda de la 20.000 lei la 100.000 lei, fără confiscarea bunurilor pentru:

  • neprezentarea în termen de către utilizatori la dispoziția operatorului de transport rutier a codului UIT aferent bunurilor transportate;
  • modificarea datelor înregistrate în Sistemul RO e-Transport după prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in România sau la locul de import sau după punerea efectivă în mişcare a vehiculului;
  • nedeclararea in Sistemul RO e-Transport a datelor aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate.

3. Amendă de la 5.000 la 10.000 lei pentru conducatorul vechicului de transport in cazul in care nu prezinta documentele care însoțesc transportul si daca nu a echipat vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit.

 

De ce ai nevoie pentru a putea declara in e-Transport?

Declararea in e-Transport se face prin SPV (Spațiu Privat Virtual) de pe site-ul anaf.ro.
Înainte de a putea intra in SPV este nevoie de:
– achiziționarea unei semnături electronice pe numele persoanei responsabile care va declara in e-Transport
– depunerea D150 la anaf pentru activarea semnaturii electronice

 

Ce obligatii au firmele de transport sau casele de expeditii?

1. Să solicite codul UIT de la utilizatorul transportului
2. Sa treaca acest cod UIT pe CMR
3. Să prezinte, la cerere, documentele care însoțesc transportul de bunuri
4. Sa echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit, pe care este instalat software-ul Centrului Național pentru Informații Financiare, precum și la a asigura, pe toată durata traseului, transferul datelor curente de poziționare a vehiculelor de transport care fac obiectul declarației. De asemenea, se instituie obligația conducătorului vehiculului de transport să pornească dispozitivul de poziționare înainte de începerea transportului pe teritoriul național, respectiv să oprească dispozitivul de poziționare numai după livrarea bunurilor la locul de livrare declarat sau după părăsirea teritoriului național.

In cazul in care, transportatorul, nu primeste codul UIT de la utilizatorul transportului, sancțiunile nu le primește transportatorul (sau casa de expeditii) ci utilizatorul transportului.

Transportatorul este pasibil de sancțiune doar in cazul in care nu prezinta documentele care însoțesc transportul si daca nu a echipat vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit. Amenda pasibila pentru transportatori: 5.000 si 10.000 lei.

 

Excepții de la declararea în e-Transport

1. Transportul bunurilor de către prestatorii de servicii poștale în colete poștale (curieri), bunuri până în 50 kg.
2. Dacă transportul este realizat cu o mașină sub 2.5 tone și dacă bunurile transportate cântăresc mai puțin de 500 kg sau au o valoare mai mică de 10.000 lei, nu aveți obligația de a declara în sistemul RO e-Transport. Modificare din 27.06.2024 – Ordin ANAF nr. 1337/1268/2024.

Așadar, pentru a nu avea obligația de a declara în sistemul RO e-Transport, trebuie să fie îndeplinite ambele condiții de mai jos:

  1. Mașina folosită pentru transport trebuie să aibă o masă maximă tehnic admisibilă sub 2,5 tone.
  2. Bunurile transportate trebuie să cântărească mai puțin de 500 kg sau să aibă o valoare mai mică de 10.000 de lei.

Atenție: Amenzile primite nu pot fi plătite pentru jumătate din cuantumul amenzii în 15 zile și nu se acordă avertisment la prima abatere.

Vă mulțumim pentru atenție și vă recomandăm să respectați aceste obligații pentru a evita sancțiunile!

 

 

Despre Ziarul toateBlogurile

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente