Caftanul este un veșmânt din Orient purtat din cele mai vechi timpuri în foarte multe regiuni: Asia Centrală, Persia (care înglobează actualul Iran dar și alte state), India din timpul dinastiei mogule fondată de Bâbur, Imperiul Omeyad, Imperiul Otoman, chiar și Republica Venețiană și Țările Române.
Caftanul desemnează o serie foarte variată de robe și tunici lungi care au traversat secolele până în zilele noastre.
Are diverse ortografii: cafetan, kaftan, khaftan, qaftan. In occident termenul este o transliterație a cuvântului turcesc, împrumutat din limba persană.
caftan savafid(Persia) Babur, primul împărat mogul
dinastia savafidă 1501-1722 purtând caftan
Caftanele au un mare număr de puncte comune: sunt lungi, ample, drepte, sau petrecute, cu mâneci lungi sau trei sferturi, cu sau fără guler, deschise in față pe toată lungimea, cu sau fără nasturi...Totuși ,fiecare națiune care a adoptat caftanul și la integrat în patrimoniul său vestimentar i-a dat acestuia o tușă proprie privind croiala, materialul textil, culori, ornamente, broderii, motivele imprimeurilor. Așa au apărut caftanele persane, mogule, venețiene, otomane, slave, algeriene, marocane.
Caftane marocane
Model vechi de caftan marocan caftan marocan ( takshita)
Caftanul marocan modern se situează între tradiție și inovație Mai păstrează câte ceva din diferitele sale origini: romană, persană, andaluzo-maură,(adusă de elitele arabo-musulmane ale imperiului omeyad care au cucerit sudul Spaniei). Dar geniul artizanal marocan l-a îmbogățit prin țesături și broderii rafinate și l-a adus în lumea modei.
În fiecare an caftanul marocan este impus atenției printr-o mare defilare de modă organizată de ”Femmes du Maroc”.
***
În Rusia cuvântul caftan este folosit pentru a desemna un costum bărbătesc, lung și cu mâneci strâmte, folosit în mod curent de negustori și tărani și nobili. Il mai poartă și acum rușii ortodocși de rit vechi.
În timpul politicii de modernizare dusă de țarul Petru cel Mare caftanul a fost interzis. ”Ukazurile” țarului impuneau curtenilor portul hainelor occidentale. Țarul însuși motiva:”cu mânecile voastre largi aveți numai necazuri: când le înmuiați în supă, când răsturnați paharele”
***
În Occident, în 1950, Christian Dior propune un caftan negru de mătase. În 1960 Yves Saint-Laurent desenează unul cu cordon.
Actrița americană Liz Taylor poartă un caftan alb cu verde la cea de-a doua căsătorie cu Richard Burton. În zilele noastre designeri orientali (Zuhair Murad sau Naeem Khan) folosesc caftanul în colecțiile lor. De asemenea, anumite case de modă occidentale creează modele de caftan pentru a cuceri piața din lumea arabă.
Totuși,caftanul marocan ”haute couture” rămâne cel mai spectaculos.
Caftane marocane moderne