Caniculă, gunoaie, smartphone si … acţiune!

  • Postat în Edu
  • la 18-08-2019 13:47
  • 282 vizualizări
Caniculă, gunoaie, smartphone si … acţiune!
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe O noua perspectiva

Soarele arde peste jungla de beton. Anul acesta s-a înregistrat un nou maxim istoric de temperatură, după ce vara trecută a fost cea mai fierbinte vară din ultimii x ani, iar vara de dinainte a fost cea mai caldă de până atunci. Oamenii fug ca niste furnici să se ascundă de căldură: în clădiri, în milioanele de maşini care înfundă şoselele, sau care mai pe unde. Se mai pot auzi discuţii între oameni, despre ce călduri mari trebuie să suporte, că până acum nu au fost niciodată aici tornade. Dacă nu despre vreme, atunci cu siguranţă despre problemele economice, cât de greu este să trăieşti dintr-un salar, ce bine se câştigă dincolo, etc. Dar indiferent cum ar fi nivelul de trai sau puterea de cumpărare, odată ajunşi la „adăpost” de caniculă, fiecare se linişteşte şi îşi scoate aceea amuletă-artefact foarte preţioasă, scumpă şi… smart. Da, smartphone-ul.

Aşteptările şi pretenţiile oamenilor au crescut, în timp ce resursele planetei (folosite pentru a satisface pretenţiile) scad până la epuizare. Te-ai gândit cât de toxică şi poluantă este fabricarea unui smartphone, care de fapt nici nu ţine prea mult? Uite aici. Dar câte resure sunt folosite pentru fabricarea maşinilor? Maşinile electrice vor asigura doar aparent un mediu mai curat. Fabricarea lor, mai ales a bateriilor necesită metale rare, care nici nu se află în cantităţi suficiente pe Terra, încât să permită fabricarea a milioane de maşini electrice. Despre schimbările climatice auzi peste tot, până şi din robinet tot tema aceasta curge. Te-ai hotărât să faci ceva în privinţa asta, sau încă tot dai scroll pe telefon?

„Oridecâte ori simţi că eşti de partea majorităţii oamenilor, este timpul să iei o pauză şi să reflectezi” – Mark Twain.

Am mai găsit un fragment drăguţ dintr-o poezie, pe care îl voi posta:

Nu dai scroll la greu pe telefon

Plictisit ca un zombi monoton

Dar apoi te plângi că ești ocupat

Și nu ai timp de nimic când de fapt

Propriul tău timp prețios ți l-ai furat

Nu te spargi în figuri și vrei să epatezi

Pentru că nu ai nimic valoros în care crezi

Și ești prins în mirajul consumerist care vinde

Orice, oricum, oricui, e o modă care prinde

Nu arunci cu banii pe toate tâmpeniile

Și apoi te plângi că nu iți ajung lovelele

Poezia în întregime se poate găsi aici: https://traiesteminimalist.com/2018/04/23/minimalist-in-romania-prima-parte/

Suntem împinşi prin publicitate, sau prin frica de a nu fi în rând cu lumea, să ne cumpărăm obiecte noi şi noi, dintre care nu de toate acestea avem nevoie. Fabricarea a noi şi noi obiecte conduce la secătuirea resurselor globale, poluare şi dezastre. Iar nivelul de satisfacţie sau fericire nu creşte cu bunurile luate. Să nu lăsăm deoparte nici fabricarea hranei, agricultura aşa cum funcţionează astăzi, este foarte poluantă pentru sol, aer, apă şi… consumatorul final. Despre problema producerii hranei aş vrea să vorbesc mai degrabă într-un articol viitor.

Cred că vrei să vezi mai degrabă aşa ceva: (până se mai poate vedea)

sau aşa ceva:

Decât aşa ceva:

Sau aşa ceva, unde ajung deşeurile electronice:

Şi smartphone-ul tău pe care îl arunci ca să-ţi iei altul, va ajunge tot acolo!

Dacă şi tu vrei să mai vezi păduri în viitor, şi nu deşerturi, dacă mai vrei să bei apă curată şi nu contaminată, dacă mai vrei să trăieşti cu un scop şi nu ca într-o roată de veveriţă,

Atunci:

Dacă încă nu ţi-ai găsit drumul în viaţă, sau chiar nu ştii ce să faci, planeta are nevoie de contribuţia ta. Sunt multe puncte cheie în care se poate acţiona pentru a opri poluarea, a stopa schimbările climatice şi a duce un trai mai fericit. Nici eu, nici tu nu vom putea schimba singuri lumea, dar fiecare putem sa aducem 1 mm (da, un milimetru) de contribuţie pentru o lume mai curată şi mai bună. Milimetru cu milimetru se va forma un centimetru, apoi un metru şi tot aşa.

Dacă eşti de partea majorităţii, vei spune că oricum nu va fi nici o schimbare. Tot aşa, şi un director de bancă, John Allison, scria în cartea sa, „Criza de leadership şi leacul pieţei libere”, aceasta: „Este important să-ţi aminteşti că în orice compromis dintre bine şi rău, răul va câştiga prin definiţie. În orice compromis dintre hrana sănătoasă şi otravă, otrava va câştiga”.

Am stat şi m-am gândit de ce răul trebuie să câştige, de ce hrana nesănătoasă şi soluţiile care duc la poluare, în detrimentul binelui, a hranei sănătoase şi a soluţiilor ecologice. De fapt, nu e vorba de vreo lege a naturii care aşa a hotărât, ci de alegerea oamenilor, chiar şi a ta! Alegerea oamenilor este dată de educaţia oamenilor. Mai ales de educaţia privind costurile ascunse a beneficiilor imediate.

Aşadar, dacă simţi că nu mai ai o busolă în viaţă, sau că e monoton ceea ce faci zilnic, sau nu ştii ce contribuţii să aduci, începe cu educarea, auto-educarea. Apoi găseşte acel punct cheie în care poţi acţiona pentru salvarea planetei şi care corespunde pasiunilor şi abilităţilor tale. Drumul e plin de provocări, de îndrumări greşite din partea altora, dar e totodată şi o modalitate de a te dezvolta personal.

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente