CE INSEAMNA SA TRAIESTI MINIMALIST IN ROMANIA

  • Postat în Edu
  • la 02-10-2019 17:01
  • 284 vizualizări
CE INSEAMNA SA TRAIESTI MINIMALIST IN ROMANIA
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe O noua perspectiva

Minimalist lifestyle, sau stilul de viaţă minimalist este un termen ce devine tot mai răspândit şi auzit. Dar ce e fe fapt minimalismul? Ce înseamnă să trăieşti minimalist? E bine sau e rău? Astăzi îl avem aici alături de noi pe George Leurzeanu, care ne va explica ce este minimalismul, ce avantaje ne va aduce un stil de viaţă minimalist, precum şi multe altele. Nu o mai lungesc cu introducerea, ci îi dau cuvântul lui George:

Numele meu este George Leurzeanu şi aplic cu succes dezvoltarea personală prin minimalism şi esenţialism. Sunt ani buni de când aplic sistematic principiile minimaliste şi din 2016 scriu pe facebook despre acest lucru, iar din ianuarie 2018 mi-am făcut şi un blog pe această temă: https://traiesteminimalist.com/

MINIMALISM ÎNSEAMNĂ O VIAŢĂ TRĂITĂ ECHILIBRAT, EFICIENT, CUMPĂTAT.

Minimalism sau esenţialism se referă la faptul că îţi concentrezi resursele pe lucrurile cu adevărat importante din viaţa ta, iar la restul dai ignore, decat mult şi prost mai bine mai puţin dar de calitate. E foarte simplu să faci asta daca ştii ce vrei de la viaţă, problema e cand nu ştii şi starea de confuzie împiedică aplicarea corectă a principiilor minimaliste.

Acest curent cultural a aparut prima dată în zona artistică(arhitectură şi design, arte vizuale, muzică, etc) însă ulterior a devenit şi un trend de dezvoltare personală şi descrie un stil de viaţă diferit de mainstream, de ceea ce suntem obişnuiţi majoritatea dintre noi în trendurile unei societăţi consumeriste.

În definiţia unui stil de viaţă minimalist se regăsesc următoarele cuvinte: cumpătare, eficienţă, echilibru, ordine, simplitate şi poate fi concretizată în câteva expresii cheie:

„LESS IS MORE”

„CE E MULT STRICĂ”

„CALITATE, NU CANTITATE”

Minimalismul este foarte dezvoltat în Japonia unde au fost nevoiţi să îşi eficientizeze puţinele resurse disponibile, a prins aripi in SUA ca un raspuns antagonic la puternica lor societate consumeristă şi în ultimii ani se conturează uşor şi la noi această filozofie de viaţă.

MINIMALISMUL ÎN ROMÂNIA

România nu este o ţară foarte dezvoltată şi cum românii în general nu sunt foarte bogaţi, atunci nu ne permitem să ne spargem în fiţe, să epatăm doar ca să demonstrăm un anumit statut social, este foarte util sa ne eficientizăm resursele şi să nu le risipim aiurea, iar un stil de viaţă minimalist ne asigură astfel fericirea fără prea multe bătăi de cap.

Din experienţă proprie şi din schimbul de informaţie cu alţi minimalişti români am pregătit o listă cu aspectele cele mai importante pe care ar trebui să şi le însuşească cineva dacă doreşte să trăiască minimalist în România:

1.Să nu îşi dorească să devină milionari în euro sau dolari pentru ca asta e norma acum ca şi clişeu general de succes: dacă visaţi la „cai verzi pe pereţi” atunci vă asigur că peste 90% dintre voi veţi trăi în amăgire şi nefericire pentru că rapoartele statistice arată că sunt undeva în jur de 6% români care au o avere de peste 1 milion în dolari; practic nicioadată nu vom putea fi toţi milionari, deci acesta nu are cum să fie un deziderat universal valabil care să ne aducă succesul şi fericirea tuturor. În schimb, stilul de viaţă minimalist ne poate aduce succesul şi fericirea tuturor, matematic şi economic este foarte plauzibil şi fiabil;

2.Să nu îşi vândă tot timpul lor liber pentru bani, pentru că degeaba vor câştiga câteva sute de lei sau sute de euro în plus pe lună, se vor trezi că nu vor mai avea timpul şi dispoziţia necesară pentru a se bucura de aceşti bani; in plus timpul este cea mai preţioasă şi limitată resursă din viaţa noastră, un minimalist nu işi iroseşte timpul aiurea, nici măcar pentru ceva bani în plus; prea mulţi români muncesc de nebuni de dimineaţa până seara şi nu mai au timp nici să se odihnească cum trebuie, darămite să se mai bucure de viaţă şi fac asta ca să aiba o locuinţă cu credit, o maşină şi 2 excursii pe an făcute pe fugă în ţară sau în străinătate;

3.Să aveţi o evidenţă măcar a banilor şi de preferat o evidenţă a timpului şi a lucrurilor din viaţa voastră; măcar o listă în excel sau o aplicaţie pe telefon ori chiar un contabil personal(mă poţi plăti pe mine să te ajut în acest sens), pentru că după ce o sa vezi pe ce se duc banii tăi, te asigur că vei putea face multe schimbări eficiente care să te ajute să nu îţi mai iroseşti banii aiurea; un minimalist îşi ţine contabilitatea finanţelor personale, a timpului său preţios şi a posesiunilor pe care le deţine pentru că astfel să îşi poată eficientiza resursele şi să ştie unde îşi poate optimiza cheltuielile şi consumul în general;

Vă pot demonstra cum trăiesc eu bine-mersi în Bucureşti dintr-un venit în jur de 2000 de lei/lună, cu o medie de cheltuieli uzuale în jur de 1500 de lei/lună şi cu posibilitatea dea pune bani deoparte pentru diverse alte lucruri şi activităţi. Faceti o lectie de coaching cu mine si veti afla secretul eficientei mele in managementul finantelor personale.

4.Să îşi pună ordine în viaţa sa: în gânduri, în relaţii, în locuinţă, în lucruri şi chiar în online; până nu ştii cine eşti şi ce îţi doreşti de la viaţă nu vei putea aplica corect principiile minimaliste, pentru că nu vei ştii pe ce să îţi prioritizezi resursele. Astfel viaţa ta va fi un haos, o dezordine generală şi vei trăi ca o frunză purtată de vântul trendurilor consumeriste şi ale viciilor de tot felul; un minimalist ştie care sunt priorităţile sale în viaţă şi îşi eficientizează resursele în funcţie de scara sa de valori;

5.Nu faceţi risipă şi excese; neglijenţa şi opulenţa nu sunt virtuţi ale unui minimalist ci le detestă, un minimalist trăieşte cât mai eficient, decent şi ecologic cu putinţă:

nu aruncaţi mâncarea pentru că aţi luat/aţi gătit prea mult şi s-a stricat,

– nu cumpăraţi prea multe haine pe care apoi să nu le mai purtaţi sau le aruncaţi,

– nu spargeţi banii pe ţigări, alcool, cafea şi dulciuri,

– nu frecaţi menta ore în şir pe smartphone fără o direcţie anume,

– nu vă pierdeţi timpul prea mult aiurea pe net pe tot felul de messengeruri, ci socializaţi mai mult offline,

– nu căscaţi gura la toate dramele, accidentele, ştirile de la ora 5 sau filmuleţe pe youtube cu căzături şi buşituri ca să vă intoxicaţi cu negativism,

– nu vă etalaţi bijuterii, ceasuri şi alte accesorii de lux,

– nu cumpăraţi o şampanie de 100 de euro in club,

– nu mergeţi cu SUV-ul prin oraş,

– nu aruncaţi cu banii in lăutari,

– şi multe altele;

Aşadar aveţi o listă lungă de bifat şi să vedeţi apoi ce de mulţi bani şi timp vă rămâne la dispoziţie, resurse pe care să le puteţi folosi pentru lucrurile cu adevărat importante în viaţă: sănătate, timp de calitate cu oameni de calitate apropiaţi, educaţie- dezvoltare personală, pasiunile voastre.

  1. Nu aveţi vicii sau sunt extrem de reduse, în schimb aveţi un stil de viaţă sănătos şi vă pasă cu adevărat de echilibrul vostru emoţional şi de sănătate:

– pentru un minimalistclar exclus droguri în venă sau pe nas ori alte tâmpenii,

– un minimalist nu stă la cafea şi ţigară în fiecare zi,

– un minimalist nu consumă alcool zilnic sau săptămânal ori trage beţii in mod regulat,

– un minimalist nu molfăie zilnic dulciuri şi tot felul de „cronţonele”-chipsuri şi alte junk-food-uri;

– pizza, shaorma, hamburgeri sau salamul cu pâine rar le vezi sau deloc în meniul unui minimalist;

Pentru mai multe informatii si articole despre un stil de viata minimalist viziteaza blogul :https://traiesteminimalist.com/

ALEGE DEZVOLTARE PERSONALA PRIN MINIMALISM

ALEGEREA ÎŢI APARTINE!

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente