În Ciucea, deasupra văii Crișului, se înalță Conacul Octavian Goga. Acesta a fost scena unor povești care au stârnit scandal în epocă.
Istoria castelului începe în ultimii ani ai secolului XIX. Bogatul avocat Miklos Boncza din Huedin venea deseori la Ciucea, împreună cu nepoata sa, fiica surorii lui. Tânăra i-a spus că, dacă i-ar ridica un castel, ar face orice pentru el. Miklos Boncza a angajat un arhitect din Budapesta, a ridicat castelul, iar apoi s-a însurat cu nepoata sa.
După câțiva ani, a venit pe lume rodul aceste iubiri: Berta Boncza. Tânăra mamă a murit la naștere. Copila fost crescută de bunica-mătușă. Berta își va petrece copilăria pe domeniul de la Ciucea...
***Castelul de la Ciucea în 1914
În 1914 Berta Boncza avea să se căsătorească cu unul dintre cei mai apreciaţi poeţi maghiari, Ady Endre.
În ultimii ani ai Imperiului Austro-Ungar, Ady Endre s-a împrietenit cu Octavian Goga, unul dintre fruntaşii Partidului Naţional Român, precursorul PNŢ. Octavian Goga fusese încarcerat la Seghedin, pentru opțiunile sale politice. Ady Endre a luat apărarea poetului român.
Anii primului război mondial i-au despărţit pe cei doi prieteni. Octavian Goga avea să plece la Bucureşti. Cu sănătatea şubredă, Ady Endre a locuit, în perioada 1915-1917, la Ciucea. Apoi, împreună cu soţia sa, Berta Boncza, a plecat la Budapesta, unde poetul a şi murit .
În anul 1919. Berta Boncza voia să renunţe la cetăţenia română şi l-a rugat pe Octavian Goga să cumpere castelul de pe Valea Crişului.
***
Întors în Transilvania, Octavian Goga, (căsătorit cu Hortensia Cosma, fiica celui mai bogat român din Ardeal, directorul Băncii Albina) a vizitat în 1919 castelul de la Ciucea. Nu era însoţit de soţie, ci de amanta sa Veturia, fiica preotului ortodox din Sebeş şi soţia unui alt preot, Lazăr Triteanu, pe atunci asesor consistorial al Mitropoliei din Sibiu..
*** Verandă