Spre deosebire de o fantana clasica, un put forat poate depasi adancimea de 60 de metri si de cele mai multe ori, ofera acces la apa de foarte buna calitate. Numarul firmelor care ofera foraje puturi Bucuresti a crescut simtitor in ultima vreme, data fiind cererea mai mare. Daca vrei un put insa, trebuie sa te informezi foarte bine inainte de a-l fora, deoarece poate sa fie destul de costisitor. Chiar daca gasesti companii care iti promit costuri foarte mici, este bine sa te orientezi doar spre cele care au o experienta vasta si iti pot garanta calitate.
Cand merita sa investesti intr-un put forat?
O astfel de investitie este foarte buna oricand si pentru oricine locuieste la casa. Se poate dovedi inteligenta atunci cand:
- Vrei o sursa de apa cat mai sanatoasa;
- Vrei sa elimini cheltuielile generate de facturile la apa curenta;
- Vrei sa ai control total asupra calitatii apei pe care o consumi.
Cat costa un puț forat?
Costul unui astfel de put poate sa varieze farte mult, in functie de calitatea materialelor folosite, de tipul solului in care se sapa, de adancimea de forare, de debitul de apa ce se doreste si de distanta pe care trebuie sa se deplaseze cei care foreaza. Transprtul echipamentelor poate sa fie destul de costisitor.
Variatia in ceea ce priveste costurile este foarte mare. Cele mai ieftine puturi forate au un cost de aproximativ 20 de euro/metru liniar, iar cele mai scumpe pot ajunge chiar si la 150 de euro/ metru liniar.
Chiar daca sunt mari, costurile pot fi extrem de justificate, in conditiile in care o firma care se ocupa de foraje puturi poate sa dispuna de geologi, hidrologi, echipamente extrem de scumpe si o logistica cu ajutorul careia care sa poata sapa in orice tip de sol.
Cum se executa putul?
Exista doua metode prin care se poate fora:
- In solurile medii si moi, precum argilele, nisipurile si pietrisul, se sapa prin foraj hidraulic rotativ, cu circulatie de fluid.
- In solurile dure se foreaza cu un ciocan de fund ( cu aer).
Dupa ce se alege tipul de foraj, trebuie sa se execute o multime de operatii, precum montarea instalatiei, saparea putului, tubarea acestuia, introducerea unui pietris margaritar bine ales, denisiparea si stabilirea parametrilor in care trebuie sa se incadreze forajul.
Atata vreme cat este bine executat, forajul poate sa genereze cantitati mari de apa de foarte buna calitate si poate avea o durata de viata mare, de pana la 50 de ani. Pentru asta insa, trebuie sa fie intretinut si utilizat corect.