Piata aflata intr-o continua schimbare, firmele noi din diverse sectoare de activitate si instabilitatea financiara din domeniul antreprenoriatului favorizeaza aparitia riscurilor financiare. Mai mult, daca nu esti atent/a si nu utilizezi instrumente strategice prin care sa poti anticipa evolutia unei situatii, te poti afla ulterior in fata unui risc major care te impiedica sa iti mai realizezi activitatea.
Rezultatul? Pierderea clientilor, scaderea cererilor si a veniturilor, si in final, sistarea intregii activitati. Stim, nu este ceea ce-ti doresti. Din acest motiv, trebuie sa ai grija si sa fii precaut atunci cand alegi un colaborator. Trebuie sa verifici firma din toate punctele de vedere. Siguranta unui partener de afaceri te va ajuta sa gestionezi mai usor situatiile dificile cauzate de o piata instabila.
In afaceri, capacitatea de a identifica semnele unui risc economic este cruciala pentru protejarea firmei tale, si implicit a reputatiei in piata.
La ce semne trebuie sa fii atent/a si ce sa urmaresti?
- Depasirea termenelor
Gestionarea riscurilor legate de respectarea limitelor de plata este esentiala pentru bunastarea si mentinerea sustenabila a afacerii. Fie ca e vorba despre termene de plata, facturare, livrari sau executarea anumitor proiecte, depasirea oricaruia dintre acestea este in mod cert un semn al riscului economic.
Tu stii care este volumul maxim pe care colaboratorul il poate gestiona? Acceseaza raportul limite plati la termen si afla plafonul maxim de lucru pentru a evita riscul de neplata al clientilor. Un proiect intarziat duce la blocaje in lantul de aprovizionare, in relatia cu diferiti clienti si furnizori, dar si la acordarea penalizarilor.
- Probleme in randul clientilor
Cum iti dai seama de profitabilitatea unei afaceri? In functie de numarul clientilor. Cu cat acesta este mai mare, putem concluziona ca firma ofera servicii si produse de calitate. Odata cu scaderea cererii din partea clientior, si vanzarile vor avea un caracter descendent.
Daca ai in vedere colaborarea cu o firma, insa observi un interes scazut pentru produsele si serviciile oferite, atunci trebuie sa evaluezi firma. De ce nu mai este de interes si ce s-a schimbat. Daca investesti intr-o firma care nu mai este relevanta, vei avea pierderi financiare.
Platile realizate de clienti la timp sunt esentiale. Intarzierea platilor afecteaza in mod direct fluxul de numerar. Deci, daca firma de interes are in portofoliu clienti “rau-platnici”, atunci e cazul sa pleci inainte de a supune firma in fata unui risc major.
- Management intern defectuos
Nu neglija procesul decizional. Daca vei colabora cu o firma, va trebui sa stii modul in care deciziile sunt luate si cine sunt persoanele abilitate. Fluctuatia numarului de angajati poate determina nesiguranta locului de munca si deficiente in procesele operationale.
Analizeaza planul de business prezentat de administratorii firmei de interes: exista o viziune pe termen lung? Care sunt obiectivele si cum sunt definite? Cunoaste-ti posibilul colaborator inainte de a fi prea tarziu: familiarizeaza-te cu procedurile interne si vezi cat de bine este monitorizat fluxul de cash si situatia financiara per ansamblu.
- Dezechilibru in raportul costuri-venituri
Daca firma de interes inregistreaza costuri operationale ridicate, acesta este un semn al riscului economic. In momentul in care costurile unei companii cresc destul de mult intr-un timp relativ scurt, ori sunt mult mai mari decat veniturile, firma intra intr-un dezechilibru financiar.
De asemenea, daca veniturile scad considerabil si costurile sunt constante, acesta este un alt semn al riscului economic. Afla ratingul firmei in functie de rezultatele financiare raportate domeniului de activitate din care face parte si decide daca poti sau nu semna un contract cu aceasta.
Datoriile curente nete indica riscuri financiare si operationale pentru o perioada lunga de timp. Fii la zi cu situatia firmei si asigura-te ca nu intampina dificultati in garantarea lichiditatilor necesare.
In timp, toate acestea vor duce la scaderea profitului, cresterea gradului de indatorare si aparitia riscului de insolventa. Utilizeaza instrumente strategice precum cele de mai sus pentru a diminua riscurile si a avea o afacere prospera.