Iași a fost primul oraș din România pe care l-am vizitat după abolirea vizelor cu UE. Pînă atunci noi cei din Moldova, aveam nevoie de viză pentru a călători peste Prut. Procesul era unul destul de complicat și lung, erau nevoie de multe documente, invitații, extras de cont, adeverință de venit, prezența obligatorie a solicitantului și multe altele. Între timp procedura s-a simplificat la minim, e destul să-i prezint vameșului pașaportul biometric, să-i zîmbesc și gata sunt în România! He-he nici nu vă imaginați cît de plini îmi erau pantalonii de bucurie, prima dată cînd am ajuns mai departe de Ungheni. De atunci am vizitat Iașiul de mai multe ori și de fiecare data ne-am simțit foarte bine, și le recomand cu încredere tuturor prietenilor și cunoștințelor mele să vină aici.
01 Iași este cel mai mare apropiat oraș din România pentru noi cei din Republică. Drumul din Chișinău durează aproximativ 2.5- 4 ore, și mulți cetățeni Moldoveni vin aici pentru a face cumpărături, mai ales că sistemul din România permite restituirea TVA către persoanele fizice din afara UE.
02 Sute de turiști din Republica Moldova vin la Iași în fiecare săptămînă special pentru PALAS, zboruri low cost în Europa și nu în ultimul rînd pentru a depune actele pentru cetățenie. Multe excursii cu autocarul includ și cîteva ore de cumpărături la mall.
03 Palas Iași este considerat cel mai atragător mall din țară.
04 Zona cuprinde cel mai mare proiect urbanistic din regiunea estică a României.
05
06 Nu sunt deloc un adept al cumpărăturilor și primblărilor prin malluri, excepție a fost Klagenfurt despre care am mai scris. Însă nu m-am putut abține să nu intru să văd mallul cu cea mai frumoasă arhitectură din țară! În acea zi am nimerit la un concurs de bikini fitness care se desfășura aici.
07 Nici nu îmi imaginez cît de greu a fost să stai în juriu.
08
09 Yeah baby!
10 După așa show, de nelipsit a fost buna dispoziție (If You Know What I Mean) încît ești în stare să răstorni munți și să înfrîngi valuri
11 Iașul e plin de obiective turistice.
12 Însă cel mai frumos și primul în lista de vizitat este Palatul Culturii.
13 Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”. Cu părere de rău, nu am fost la vreun spectacol pe aici. Data viitoare cînd vin nu mai ratez ocazia. Apropo, aveți ceva recomandări pentru mine?
14
15 ”Proştii sub clar de lună”
16 Esplanda din fața teatrului este un loc de promenadă care se întinde pînă în fața Catedralei Mitropolitane.
17
18 Statuia lui Gheorghe Asachi.
19 Casa Dosoftei, numită și Casa cu arcade, datorită porticului înalt, cu cinci arcade. În prezent edificiul adăpostește secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași. În muzeu sunt prezente în expunere manuscrise și cărți vechi, dar nu cred că prezintă ceva interes pentru vizitatori așa cum artefactele stau după sticlă și nu pot fi luate în mînă, răsfoite sau citite. Pe lîngă asta mai există și o machetă de tiparniță din timpul mitropolitului Dosoftei.
20 Mănăstirea Golia.
21 În Iași există o alee pietonală amenajată pe întreg Bulevardul Ştefan cel Mare, astfel conectînd piața din fața primăriei cu Mitropolia. Arată destul de bine mai ales că în această zonă sunt concentrate cele mai multe obiective turistice.
22 Piațeta este pavată în întregime cu cuburi din granit. Apropo, avem și noi în Chișinău o ”stradă pietonală” care seamănă mult cu cea de aici după modul în care au fost amplasate cuburile. Cred că edilul nostru a tras cu ochiul cînd a mai trecut prin Iași, doar că a uitat că o zonă pietonală nu se rezumă doar la pavaj și atît.
23 Expoziție de mașini retro.
24
25 Plimbîndu-ne pe bulevard am intrat în ograda bisericii Trei Ierarhi.
26 Stema principatului Moldovei.
27 Iaşul este al patrulea cel mai aglomerat oraș din România și totodată un important centru universitar de talie naţională. Însă pe străzi nu am întîlnit multă lume, unele străzi din centrul orașului arată pustiu, m-am așteptat să văd mai mulți tineri.
28 În schimb cei pe care i-am întîlnit sunt foarte frumoși.
29 M-a surprins plăcut să văd încă copii care aleargă cu balonul.
30 În Iași nu prea am văzut pe străzi multe locuri unde se poate mînca bine. Dacă în Chișinau mă obișnuisem că stau la fiecare pas, în Iași s-au concentrat mai toate în Palas Mall. Pînă la urmă am găsit un ”La Plăcinte” în zona universitară, o franciza de la noi din Republică. Și dacă în Chișinău, în ”La Plăcinte” nu se gătește cine știe ce gustos, apoi la acel de aici nu mi-a plăcut de loc. Și cum mi-au spus apoi băieții de la hostel, ”La Plăcinte” e un loc mai mult pentru turiștii veniți în zonă, atunci asta explică multe.
31 În Iași funcționează 9 linii de tramvai și este una dintre cele mai lungi rețele din România. Asta mi-a plăcut. La începutul anilor 50 în multe orașe din întreagă lume a început procesul de demontarea a liniilor, ca la începutul anilor 2000 autoritățile să înteleagă greșeală și să relanseze de nou tramvaiul. În Iași nu s-a făcut așa ceva ba chiar în perioada comunistă s-au efectuat numeroase lucrări de extindere și modernizare a rețelei.
32 Tramvaiul nu trebuie în nici un caz substituit cu maxi taxi. Ele sunt importante la formarea imaginii de marcă a orașului la fel cum spațiile publice, străzile și clădirele.
33 Iașul este un oraș construit pe 7 coline la fel ca și Roma în Italia.
34 Rîpa Galbenă.
35 Cablurile de pe stîlpi reprezintă chintesența lucrurilor simple, realizate cu dificultate. Am mai văzut așa ceva în București și Timișoara și nu am găsit răspuns la întrebarea, de ce zeci de metri de linii de cablu stau atîrnate pe stîlpi.
Va mulțumesc tuturor pentru vizită. O zi bună pentru toată lumea! și ne auzim în următoarea parte.