Piramidele din Giza – au fost dintotdeauna locul în care am vrut să nimeresc. De când mă țin minte, visul meu a fost să le văd în realitate. După evenimentele din 2011, revoluția de aici și situația instabilă din Egipt, m-au făcut să pun gândul de vizita piramidele deoparte pentru moment. Însă în ultimele luni citind despre situația care se ameliorase în zonă, am spus că nu pot să ratez ocazia, nu am stat mult pe gânduri și iată în sfârșit am ajuns aici.
Piramidele din Giza sunt din categoria așteptărilor călătorilor, care au citit prin cărți de istorie și au vizionat zeci de filme notabile cu acțiunea în Egiptul antic, și ard de nerăbdare să vadă cu ochii una din cele mai faimoase minuni a lumii, însă realitatea e cu totul altfel.
01 Cred că ați văzut cel o puțin o fotografie sau imagini din filme cu piramidele egiptene pe fundalul pustiului Sahara, acoperit de un mister parcă rupt dintr-o reflecție de mii de ani. Sper să nu vă dezamăgesc, în realitate piramidele se află la periferia capitalei Egiptului, doar la câteva minute de hotelele de 5 stele, restaurante fast food-uri gen KFC și Pizza Hut. Oricât de trist nu s-ar părea însă pe fundal se mai văd favelele din Cairo, care aici poartă numele de slums (din engleză).
02 Spitalul clinic aflat la un pas distanță de piramide pare a fi într-o stare deplorabilă. Inițial am crezut că e un depozit ceva.
03 Sunt foarte mulți turiști acolo.
04 Într-adevăr mulți, de parcă nici nu s-ar resimte criza prin care a trecut sectorul turistic. Numărul de vizitatorilor a scăzut considerabil în urma revoltelor și am impresia că până în 2011, autobuzele venite în excursie se aliniau în câteva rânduri.
05 Piramidele sunt de fapt la marginea orașului Giza, care fiind un oraș aparte, este considerat mai mult o suburbie a Cairo. Nilul împarte zona metropolitană astfel încât pe partea stângă este situată Giza, pe partea dreaptă – Cairo.
06 Platoul din fața piramidelor, într-o atmosferă destul de tristă.
07 Sute de localnici sunt antrenați într-un comerț de stradă agresiv. Aduși sub limita sărăciei, „afaceriștii” de altă dată îți sar în gât doar că să cumperi de la ei ceva la prețuri mizere. Cineva îmi propunea 10 magneți la un dolar, însă în mare parte obiectele comercializate aici reprezintă un kitsch, egiptenii moderni nu au nici o atribuție la cultura Egiptului antic.
08 Oamenii de acolo chiar sunt săraci, extrem de săraci. Dacă până în 2011 salariul mediu era de 600 – 700 lire, la cursul de 5 – 6 lire pentru dolar, asta aproximativ 120 de dolari, acum în jur de 3000 la un curs de 17,5 pentru un dolar. Însă cum mi s-a explicat, într-un stat cu o populație de 90 milioane, lipsește clasa de mijloc. Sunt mulți oameni foarte săraci și alții foarte bogați.
09 Partea tristă e că mulți copii sunt implicați și prestează diferite activități lucrative.
10 Unii îți cer bani și atunci când încerci să-i fotografiezi.
11 Zeci de localnici oferă plimbări cu cămila, contra cost.
12 Mulți turiști nimeresc în capcană la coborârea de pe cămilă, când proprietarii animalului măresc tariful pentru a te ajuta să te dai jos.
13 Cel mai bine să negociați prețul de la bun început.
14 Dacă până în 2011 când numărul vizitatorilor era mult prea mare și cererea depășea oferta. În prezent cămilele stau degeaba, în așteptarea turiștilor.
15 Localnicii sunt disperați, trăgându-i de mâna pe turiști să-i fotografieze pe cămilă. Cu intenția de a scoate măcar ceva bacșiș.
16 Piramida lui Keops, singura dintre cele 7 minuni a lumii care a supraviețuit timpului.
17 În așteptarea de a urca câteva scări pentru a face o poză cu piramida sau de a intra în interiorul ei.
18 Inițial Marea Piramidă din Giza, așa cum mai este numită, avea doar o intrare. Când au cucerit Egiptul, arabii căutând comoara lui Keops, au mai spart una (în partea dreaptă ). Turiștii trec în piramidă anume prin acest decalaj.
19 Urcatul pe piramide prin altă parte este strict interzis. Oficialii egipteni nu permit turiștilor să escaladeze piramidele, deși anumiți ghizi cu aprobarea unor militari corupți, strecoară vizitatorii contra unei sume de bani. Cum și am spus acest lucru este interzis și pentru asta riscați închisoare.
20 Piramida lui Keops este prevăzută cu un complex funerar care cuprinde alte trei piramide mai mici. În imagine este cea a reginei Henutsen.
21 Fiecare din cele 3 piramide au câte un pasaj care duce la intrarea in piramidă, din partea dreaptă.
22 Am avut ocazia să intru în interior.
23 Platoul de la Giza care adăpostește piramidele, sfinxul și templele.
24 Cea mai ușoară cale de a vizita Piramidele din Giza este printr-un tur organizat.
25 Cum și am spus piramidele, se află la periferia orașului.
26 Există un mit precum piramidele se află undeva în mijlocul pustietății, de fapt sunt înconjurate din 3 părți de orașul Giza.
27 Sfinxul văzut dinspre piramide.
28 Pentru mai multe aventuri puteți închiria cămile.
29 sau cai.
30 În orice caz luați aminte, aici fiecare vrea să facă un ban pe spatele vizitatorilor. Proprietarul te anunță că urcarea pe cămilă este gratuită, îți spune ca îi ești prieten, și la coborâre ești taxat. Și să nu credeți că e atât de ușor să te dai joi de pe o cămilă. Evident că unii optează pentru o plimbare cu caii.
31 Tarabele din fața piramidelor unde comercianții își vând mărfurile, majoritatea produselor sunt din China fiind de o calitate proastă. Cel mai stupid șiretlic al lor, e să-ți ofere ceva gratuit, pentru a-ți atrage atenția. Deși am văzut că au în vânzare și un scarabeu viu. Apropo drumul spre Sfinx trece anume pe aici, un trick legat de marketing.
32 Copii care și-au îndeplinit visurile chiar de mici. Pentru a vizita întreg situl arheologic, o zi nu este îndeajuns. Unii vin în Cairo pentru mai multe zile, de altfel totul se face în grabă mare, pentru a reuși cât mai multe.
33 Sfinxul din Giza este probabil cel mai mare mister din toate timpurile. Unele presupuneri nefondate susțin că Sfinxul ar fi fost construit de către o altă civilizație mai veche încă din era glaciară. Alte teorii spun că a fost construit de către faraonul Khafra având înfățișarea acestuia.
34 De-a lungul timpului Marele Sfinx a fost îngropat de nisipuri, ultima data statuia a fost excavata și restaurată în 1920.
35 În prezent arată așa, i-au fost dezgropate chiar și brațele. Partea proastă e că din cauza vântului, umidității și a smogului din Cairo statuia se năruie. Există și u proiect de restaurare, însă ținând cont de situația economică în Egipt, sunt puține șanse de a face ceva.
36 Fiecare încearcă să fie cât mai original.
37 În stânga Piramida lui Khafra, în dreapta cea a lui Keops. Piramida lui Khafra este a doua după mărime dintre marile piramide, și este singura rămasă care și-a păstrat vârful acoperit cu blocuri din calcar, inițial a fost acoperită în întregime, la fel ca și piramida lui Keops.
38 Ați observat deja că Marele Sfinx nu are nas. O legendă spune că Napoleon când a intrat în Egipt a dat ordin să-i fie bombardat nasul. Însă adevărul este că Sfinxul apărea în mai multe lucrări înainte de Napoleon, care îl înfățișau fără nas.
39 O stradă din Giza. Dacă până în 2011 erau mulți turiști, acum nu prea îi vezi pe aici. Bazarurile au puțini clienți, multe magazine și cafenele s-au închis. Am întrebat cât de sigur e acum să te plimbi pe străzi, mi s-a spus că până apune soarele nu trebuie să-mi fac griji, după care a zâmbit.
40 Vânzători ambulanți, cu cât mai aproape de piramide, cu atât mai insistenți. Când negociați cu ei ceva, încercați să porniți de la jumătate din preț din cel cerut de ei. Eu nu arătam nici un interes pentru marfa lor, și aveam tupeu să cer un preț 3-4 ori mai ieftin, am observat că sunt tare supărăcioși și nici nu mai vor să continue târguiala.
41 În imagine sunt hoteluri, guest house-uri, cafenele, cu cât priveliștea spre piramide e mai frumoasă cu atât și prețurile sunt mai mari, se pot ajunge chiar la 200 – 300 USD noapte, depinde de sezon.
42 Număr de înmatriculare. În oraș sunt peste 5 mln de mașini, se conduce haotic ca urmare o mare parte din mașini sunt accidentate.
43 Piramida lui Khafra, la sigur nu apare niciodată în așa ipostază în pliantele turistice. Însă asta reprezintă chintesența lucrurilor din oraș, mizerie și ignoranță.
44 Nu știu dacă am mai fost într-un loc atât de murdar. La periferia orașului se află un cartier numit orașul gunoiului, aici trăiesc cei ce își câștigă pentru existență din sortarea gunoiului. Aici trăiesc aproximativ 2 milioane de oameni, înconjurați de șobolani și mizerie. O parte din ei care nu au unde sta, locuiesc chiar la cimitirul din apropiere, sunt refugiații din peninsula Sinai veniți aici prin anii ’60 când a început războiul cu Israelul.
45 Multe automobile merg cu farurile sparte și nimeni nu pare a fi deranjat de acest lucru.
46 90% din construcții nu sunt duse până la capăt, în Egipt există o lege precum că nu se achită impozite pe seama asta. Astfel multe dintre ele sunt construite doar pe jumătate, mediul înconjurător e complet sterp.
47 Am prins în imagine și o bucățică din piramidă.
48 Gunoiul este transportat pentru a fi sortat și reciclat.
49 Sacii de gunoi se înalță câteva etaje.
50
51 Drumul suspendat peste Cairo și pavajul sărit de pe străzi.
52 Cel mai trist e că celor ce trăiesc aici nu li se pare nimic ciudat.
Și cu toate acestea am să spun că orașul mi-a plăcut, o să-mi ziceți că sunt nebun, dar are el un farmec aparte.