Vacanța în Cipru: Larnaca

  • Postat în Life
  • la 30-07-2017 05:30
  • 315 vizualizări
Vacanța în Cipru: Larnaca
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Un alt blog de călătorii

M-am gîndit să încep o serie noua de postări în care să scriu despre vacanța petrecută în Cipru. Pentru că e mult de povestit și lumea o să mă tot întrebe ce și cum, ca de obicei am să împărtăşesc impresii și fotografii din călătorie în cîteva articole la rînd. Și apoi, îmi face plăcere să-mi aduc aminte de cît de bine a fost, după ceva timp să las să se mai sedimenteze gândurile.

A fost prima noastră vacanță cu Mihaela, care acum două luni în urmă a împlinit un anișor. De teamă că nu v-a fi ușor zborul ne-am pregătit din timp, am luat cu noi multe atracții pe care Mihaela nu le mai văzuse, asta pentru ai trezi din curiozitate. Am mers de mînuță tot aeroportul, pînă a adormit la Oxana în brațe înainte să urce în avion și a dormit aproape pe toată durata zborului. Stewardesa ne-a atenționat să-i punem centura, așa cum dormea am ridicato la care ea a deschis ochii somnoroși, repejor am pus centura, sînul în guriță și de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. Prima experiență la bordul avionului cu copilul mic a fost una pozitivă din toate punctele de vedere.

Am ales să vizităm Ciprul pentru că în luna mai temperaturile sunt deja ridicate acolo, zborul durează cam două ore și pentru că urma să mergem pentru prima dată în Cipru sau ”Insula Afroditei”, mitologia greacă desemnîndo ca locul unde s-a născut zeița.

Prima și cea mai grea alegere pentru mine a fost unde ne oprim: Larnaca sau Limassol? Sunt pentru prima dată cu copil mic în vacanță și nu-mi permit luxul de a sta undeva o zi-două după care merg mai departe cu autostopul. A fost idea mea să stăm cazați într-un singur oraș pe tot parcursul sejurului de unde cu mașina luată în chirie mergem să explorăm insula.

Am citit tot felul de păreri pe internet, care ne-au dat și mai multă bătaie de cap. Unii spun Larnaca alții Limassol, argumente pro și contra din ambele părți, nu am găsit undeva să fie scris alb pe negru ceva care mi-ar determina alegerea. Pînă la urmă am ales să mergem în Limassol, în Larnaca am stat mai puțin de o zi și vă pot spune cu certitudine că în Larnaca nu ai ce face. Ambele nu sunt nemaipomenite ca arhitectura, în schimb zona de promenadă din Limassol arată considerabil mai fain. Acest aspect este destul de important pentru mine, din simplu motiv că iubesc plimbările din vacanță la ceas de seară.

Larnaca este din categoria orașelor unde o zi este mai mult decît suficient pentru al explora și pentru a te bucura de aerul său mediteranean. Aici se afla unul din cele două aeroporturi controlate de partea greacă și cel din Larnaca este cel mai mare, astfel orașul fiind poarta de intrare în Cipru. Mulți dintre vizitatori vin aici pentru o zi sau două după care pornesc mai departe în explorarea insulei.

01 De la aeroport am mers în oraș unde am lăsat mașina într-o parcare privată în apropiere de gara de autobuze, deși chiar lîngă gară am găsit una gratuită. De aici am mers în direcția Golfului Marina, sunt cam 5 minute pe jos.

02 Marina este cel mai mare port de iahturi din Cipru. O aglomerație de ambarcațiuni private, locul de unde se pot cumpără excursii sau închiria o barca pentru incursiuni în larg. Se poate opta și pentru o croazieră cu iahtul, pentru a vizita toată insula.

03 După ce am fotografiat cîteva ambarcațiuni de lux, am mers în direcția fortului, traversînd Piața Europa denumită astfel după aderarea Ciprului la UE. Piața cuprinde primele clădiri ale colonizatorilor britanici. Inițial au fost folosite pe post de depozite care au aparținut portului, în prezent Centrul Municipal Cultural. În fața edificiului stă amplasată statuia lui Zenon din Kition, un filosof antic considerat fondatorul stoicismului.

04 De aici începe faleza cu palmieri și zona de promenadă care continuă pînă la castelul medieval. Am observat cu surprindere că pentru un oraș atît de mic sunt prea multe statui și monumente.

05 Statuia leului venețian. În 2010 Veneția și Larnaca au devenit orașe surori. În cinstea evenimentului, venețienii au făcut un cadou acest leu , care a fost amplasat pe faleză, în apropierea digului.

06 Faleza este mărginită de o parte cu numeroase hoteluri, terase, baruri și restaurante.

07

08 Și cu plaja Finikoudes de cealaltă parte.

09 Finikoudes este principală și cea mai accesibilă plajă din Larnaca. În mai la început de sezon încă se mai poate răsufla liber, pe cînd în sezon poate fi destul de aglomerată.

10 Denumirea plajei se traduce ca palmieri mici fiind dată la momentul cînd au fost plantați palmierii, evident care au crescut și sunt înalți în prezent.

11 În apropiere de fort plaja este mai liberă, aici nu am văzut șezlonguri sau umbreluțe. Pare un pic dezolant cum arată, poate că e început de sezon și lipsesc zgomotul și hărmălaia aferentă turiștilor veniți în zonă.

12 În toate ghidurile este notată cu steag albastru, personal nu am văzut nimic deosebit. Plajă ca toate plajele. Calitatea apei pentru scăldat e sătisfăcătoare, deși se află în zona portului. Totuși pentru plaje mai bune ar trebui sa ieșiți undeva în afara orașului.

13 Fortul Medieval se află la capătul sudic al plajei Finikoudes. În prezent este folosit ca muzeu și pentru diverse evenimente culturale.

14

15 Backpackeri.

16 Cîndva și noi umblam așa, acum cu căruciorul, vă spun cinstit în componența asta îmi place și mai mult.

17 La cîteva sute de metri de plajă stă Biserica Sfîntului Lazăr. Lăcașul a fost ridicat pe mormîntul lui Lazar – omul pe care Hristos l-a înviat din morți. Este un loc de cult foarte important pentru creștinii ortodocși, pe cînd teologii catolici susțin că Lazar a fost înmormîntat în Autun, Franța.

18 După cum arată clădirea turiștii nu prea trec pe aici.

19 Ne întoarcem înapoi tot pe faleză spre zona gării auto.

20 Strada este plină de magazine.

21 Carusel.

22 Apropo erau 35 de grade în acea zi.

Cam asta este tot ce poate fi văzut în Larnaca. Mai sunt încă cîteva situri istorice prin apropiere la care nu vă pot spune dacă merită sau nu. În rest un oraș cu o poziționare numai bună pentru a merge în alte locații de pe insulă

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente