Continuăm astăzi călătoria noastră prin nordul Italiei iar surpriza cea mare este Verona, orașul celor doi din drama shakespeareana, ce a indus în eroare mii de oameni secole înainte. Este interesant faptul că William Shakespeare un dramaturg englez, a plasat tragedia la Verona, pentru că astăzi orașul să fie invadat zilnic de mii de turiști din China și Japonia, înarmați cu aparate foto și predispuși de a nimeri în cadru la alți turiști (No way! Numai nu la mine). Vrînd-nevrînd contribuind prin asta masiv la PIB-ul Italiei. Dacă ar fi să dăm la o parte toate poveștile astea siropoase și romantismul tras de urechi, Verona este un oraș absolut minunat, ca și multe alte orașe din Italia (în afară de Milano). La sigur Verona nu este așa de populară printre vizitatori ca Roma, Veneția sau Florența, însă în topul meu al orașelor din Italia este pe locul unu. Asta v-o spun pe bună dreptate, să mergem să vedem!
01 Ador plimbările pe jos și obișnuesc să fac asta aproape în fiecare diminiață, mai ales cînd plec în vacanță. Străzile sunt încă pustii, liniștea îmi pătrunde în suflet, mă ia de mînă și mă obligă să-i țin pasul. În așa clipe în vin în minte o mie de idei despre ce aș mai putea face și nu am făcut încă.
02 Cine se scoală devreme n-are somn departe ajunge.
03 Orașul văzut de sus.
04 Catedrala din Verona.
05 Dacă ar fi să comparăm Verona cu Bologna, în Verona sunt mult mai multe spații verzi, plăcut ochiului, și te face să te simți mai confortabil. Pe cînd Bologna e mult mai aspră.
06 Terasa acoperiș a blocului transformată într-o oază de verdeața.
07 Verona este străbătută de rîul Adige. Pe timpuri fluviul era o cale de comunicare de primă importanță, astăzi reprezintă o important atracție turistică prin faptul că se poate plimba cu barca sau gondola.
08 Cursul rîului înconjoară centrul istoric oferind o priveliște superbă, în formă de potcoavă. Prin urmare cele două maluri sunt legate între ele de 13 poduri, care astăzi sunt obiective turistice în sine.
09 Via Interrato dell’Acqua Morta și Biserica San Tomaso Becket. Nu ar trezi nici un interes turistic dacă tînărul Mozart la vîrsta de 13 ani nu ar fi susținut un concert de orgă aici.
10 Castelul San Pietro. Cel mai romantic loc cu putință din Verona, și nu balconul Julietei așa cum este indicat în majoritatea ghidurilor. Priveliștea din dreptul castelului asupra orașului este pur și simplu minunată. Apropo, imaginile de mai sus au fost făcute anume acolo.
11 Biserica San Pietro da Verona in Santa Anastasia, Catedrala și Turnul Lamberti. Ultimul este cea mai înaltă clădire din Verona, cu o înalțime de 82 metri. Turnul a fost construit de familia cu același nume și la fel ca în Bologna sau Ferrara simboliza puterea și bogăția familiei nobiliare. La începutul secolului XV un fulger a lovit partea de sus a turnului, abia după 50 de ani au început lucrările de restaurare și turnul a devenit mult mai înalt. Lucru încă vizibil datorită materialelor diferite utilizate inițial la construcție și restaurare.
12 Partea nouă a orașului.
13 În mijloc Castelvecchio sau Castelul Vechi din Verona.
14 Turiștii admiră panorama spre oraș din fața bisericii La Santuario Nostra Signora di Lourdes, sus pe o colină de unde se deschide un peisaj superb asupra Veronei. Aici am făcut pozele de unde se văd clădirile mai noi din oraș, acoperite de ceață și de lumina timidă a dimineții.
15 Sus pe deal La Santuario Nostra Signora di Lourdes. De la Castelul San Pietro primul punct de belvedere unde am fost, sunt cam 20 – 30 minute pe jos pînă acolo.
16 Faleza.
17 Stație de autobuz cu acoperiș.
18 Stație de autobuz neacoperită. În centrul istoric sunt foarte multe astfel de stații. Nu e deloc bine cînd ai de așteptat autobuzul și afara plouă.
19 Verona a promovat un nou sistem pentru reducerea traficului și a poluării în oraș. Proiectul se numește Verona Bike, în prezent sunt 24 de stații unde este posibilă închirierea unei biciclete și pe viitor se planifică extinderea numărului de stații. Tarifele sunt acceptabile, abonamentul anual costă 25 de euro, prima jumătate de oră de folosire a bicicletei este gratuită, dacă depășești primele 30 de minute costurile se adună. Idea e că durată de călătorie nu ar trebui să depășească 2 ore, dacă se depășește această limită de 3 ori cardul este automat deconectat. În caz că bicicleta nu este returnată timp de 24 de ore primiți o amendă de 150 euro. Toate aceste măsuri sunt întreprinse pentru a utiliza bicicleta ca mijloc de transport și a fost conceput în primul rînd pentru a decongestiona traficul din oraș. Astfel de sistem funcționează în multe orașe din Europa pentru că este modern și ecologic. În articolele anterioare am scris despre sistemul de încheriat biciclete din Londra aici, aici și aici
20 Pe trotuare unde gabaritele nu permit separarea fizică, pistele sunt comune pentru biciclete și pietoni.
21 În oraș se poate călători pe jos, cu mașina, cu autobuzul, cu bicicleta sau cu… pe placa de surf (!)
22 Biserica San Giorgio in Braida.
23 Nu sunt singurul care a îndrăgit plimbările de diminiață.
24 În general traficul auto este restricționat în oraș, nici vorbă de a parca în centrul istoric, aceasta poate fi făcută numai de rezidenții ce dețin autorizație. La periferia centrului sunt mai multe parcări însă toate sunt cu plată. În Verona există trei tipuri de locuri de parcare, și sunt marcate corespunzător: alb, galben și albastru. Alb numai pentru rezidenți, galben destinate persoanelor cu handicap și albastru sunt cele cu plată. Amenzile sunt usturătoare iar dacă parcați în fața unui garaj sau porți, imediat vă va fi ridicată mașina.
25 Parcarea este permisă de la ora 9 diminiața pînă la 7 seara.
26 Prețurile la parcare diferă, la cea din imagine prețul este de 2 euro pe oră, în alte locuri poate fi 1,50 euro sau un euro, și nu vă puteți lăsa mașina mai mult de două ore consecutive. Biletele pot fi procurate de la chioșcuri sau din parcomatele de pe trotuarul din zona respectivă. Pe bilet este scris ora eliberării și cînd expiră, după care tichetul se pune pe parbriz încît să fie văzut de persoană care se plimbă prin parcări și verifică biletele.
27 Întreținerea unui automobil în Europa este un lucru scump, în schimb deplasarea cu bicicleta este mai ieftină, mai sănătoasă și mai ecologică.
28 Pentru mulți locuitori ai orașului bicicleta face parte din viața de zi cu zi. Acolo în Verona am asistat la un marș ciclistic organizat de FIDAS, o asociație a donatorilor voluntari de sînge, care prin acest marș susțin donarea de sînge, și încearcă de ai mobiliza pe alții să contribuie la salvarea unei veți.
29 Mare sau mic, tînăr sau bătrîn, toți merg călare pe bicicletă.
30 Poliția locală merge pe scutere.
31 Străzile pietruite din centru, clădirile colorate și balcoanele împodobite cu flori, toate la un loc creează o atmosferă deosebit de plăcută cu o priveliște liniștitoare.
32 Verona seamănă foarte mult cu ceea ce era pe vremea cînd nobilimea străbătea străzile.
33
34 Aș putea umbla toată ziua pe străzi.
35 Piazza delle Erbe, locul unde a fost forumul și centrul istoric al orașului. Oamenii se adunau aici încă de pe timpurile Imperiului Roman. În prezent în piață se găsesc de toate și pentru toți, la tarabe se vînd fructe și suveniruri, haine, bijuterii, genți și toată gama de produse de pe Ali Express.
36
37 Cînd cineva o să-mi ceară săi aduc un magnet.
38 Tinerii din ziua de azi.
39 Tinerii din ziua de ieri.
40 Fetili, cochetili!
41 Foarte multă lume, și de unde au apărut cu toții? Diminiața străzile erau încă pustii.
42 Rîndul la bilete pentru a urca în Turnul Lamberti. Eu nu am intrat pentru că fusesem de diminiață la alte două puncte de belvedere despre care am scris mai sus. Plus la asta Verona era înghițită de un nor de ceață și oricum nu aș fi văzut nimic. În zilele cu soare cei ce urcă sus au parte de o panoramă superbă asupra orașului.
43 A fost multă lume în acea zi în Verona, dar cea mai mare înghesuială a fost în fața unei case de pe Via Capello.
44 Capello și Capulleti se aseamnă un pic ca sonoritate, cred că și de asta au ținut cont atunci cînd această clădire a fost aleasă drept casa Juliietei. Sper că știți că celebrul balcon al Julietei, la fel ca și casa este o invenție și nu are nici o legătura cu realitatea. E doar un marketing bine gîndit, însă acest lucru nu oprește miile de turiști să se adune sub balconul unde, potrivit legendei, Romeo și Julieta si-au declarat dragoste pe veci.
45 Interesant este faptul că balconul Julietei nu este menționat în piesa lui Shakespeare, în acea perioadă ele nu existau. Și mai interesant este faptul că casa nu avea inițial un balcon, el a fost construit după și atașat ulterior zidului.
46 Se spune ca dacă atingi sînul drept al Julietei, vei avea noroc în dragoste.
47 Se pare mulți încă sunt în căutarea ei.
48 Zidurile curții sunt acoperite de mici bilețele de dragoste și gumă de mestecat. Se mai spune ă dacă lași o dedicație de dragoste vei fi mereu cu persoana iubita. Se pare că nici amenzile de 500 de euro nui încurcă pe unii să facă acest lucru.
Concluzia este că oamenii se simt foarte bine în mijlocul kitsch-ului.
49 Podul de cărămizi Scaligere, cel mai frumos pod din Verona.
50
51 Fundul rîului Adige.
52 Intrarea în Castelvecchio.
53 Din nou bicicliști. Vă spun eu un secret, mersul pe bicicletă te ajută să ai picioare frumoase.
54 La un pahar de voie bună.
55 La un pahar de Aperol Spritz.
56 Piazza Bra. Aici stau cîteva dintre atracțiile majore din Verona.
57 Tot în piața se întinde Amfiteatrul din Verona, amfiteatrul este cunoscut sub numele de Arena, din latină nisip. În perioada antică pe arenă aveau loc lupte de gladiatori, după care terenul era nivelat și acoperit cu nisip pentru a absorbi sîngele celor care au căzut, de aici și denumirea de Arenă. În Evul Mediu aici și-au pierdut viața prin ardere pe rug oameni invinuiți de erezie. Interesant este că Arena este folosită și în zilele noastre, evident că cu alte scopuri, spectacole, concerte, festivaluri de operă.
58
59 Inima orașului.
60 În piață sunt o mulțime de cafenele și restaurante care o mărginesc. Pentru a simți cu adevărat farmecul Italiei, trebuie numaidecît să savurați o cafea.
61 25 Aprile în Italia se sărbătorește ziua eliberării, ziua care a pus capăt ocupației naziste și a perioadei fasciste din Italia. Ziua de 25 Aprile este proclamată sărbătoare națională și Italienii au liber în această zi, asta e și motivul numărului mare de oameni pe străzile din oraș. În multe orașe din Italia sunt organizate evenimente, parade și comemorări. Am avut norocul să nimeresc și eu la un așa eveniment în Piazza Bra.
62 Actori îmbrăcați în uniformele militare a americanilor din timpul celui de al doilea război mondial.
63 În 1944 forțele americane au intrat triumfător în Roma cu tancurile lor Shherman.
64 Tehnică militară expusă aici în piață.
65 Pînă la 1 mai 1945 au fost eliberate principalele orașe din nordul Italiei.
Nu vă mai chinui cu date istorice și vă las să priviți imaginile de la eveniment. A fost frumos plus la asta am mai aflat și eu ceva nou despre partizani, „Bella Ciao” și Campania din Italia. Pentru cei interesați găsiți un articol aici și ceva date pe wikipedia.
66
67
68
69
70
71
72