Cel mai bun lucru cand stai acasa e sa nu fii introvertit

  • Postat în Edu
  • la 29-03-2020 14:09
  • 324 vizualizări
Cel mai bun lucru cand stai acasa e sa nu fii introvertit
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Mayhem.ro - Dezvoltare Personala

“M-am pregatit pentru momentul asta tot restul vietii mele.”

Nu stiu altii cum sunt, dar numai de meditat si de jurnal n-am chef in perioada asta. Desi am o practica indelungata in spate la capitolul asta, parca acum s-a activat altceva in mine.

Am facut upgrade total la blog, dupa cum vezi daca m-ai citit pana acum. In 3 ore de lucrat in flow, am construit ce am amanat ani intregi, pe motiv ca nu stiu cat o sa-mi ia tot procesul.

Si asta e una din lectiile pe care vreau sa ti-o transmit acum: ce considerai o corvoada in trecut, acum s-ar putea sa fie floare la ureche pentru tine. Pentru simplu fapt ca ai crescut intre timp, si povestea pe care ti-o tot spui s-ar putea sa nu mai fie valabila.

Observ asta inclusiv la oameni care au trecut prin traume si care si-au construit personalitatea in jurul mecanismelor de autoaparare pe care le aveau atunci. Si acum se mandresc cu faptul ca sunt introvertiti, sau ca acum au o misiune formata in jurul acelor traume.

Problema e ca nu mai esti un copil mic si nu esti obiectiv in momentul prezent. Daca ai pasi in afara scenariului pe care l-ai alimentat atatia ani, ai mai sti cine esti?

E infricosator, deoarece inseamna ca ce gandesti si ce simti nu e de incredere. Ai nevoie de circumstante ca cele de acum sa te scoata din poveste si sa iti dai seama un lucru foarte important: ca esti o persoana adaptabila.

Nevoia de certitudine e cea care te tine pe loc

Una dintre cele mai mari capcane pe care o inveti in dezvoltare personala, pe langa mentalitatea fixa si cea de crestere, e ideea de introversie si extraversie. Stiinta demonstreaza din nou si din nou ca tu cresti tot timpul, ca ti se modeleaza creierul tot timpul, ca te schimbi tot timpul, chiar daca vrei sau nu.

Intr-un studiu efectuat pe angajatii din call centers, care a durat 3 luni de zile, s-a demonstrat ca cei care au avut profiturile cele mai mari au fost cei care nu s-au identificat ca fiind introvertiti sau extravertiti. Deoarece, pentru a avea succes, mai ales pe partea de vanzari, ai nevoie sa-ti folosesti ambii “muschi”.

Dar ideile despre introversie, extroversie, tipuri de personalitate, sunt populare deoarece oamenii isi doresc cu ardoare “certitudine”. Vor sa prezica ce o sa functioneze pentru ei, la ce vor fi buni, asupra caror lucruri sa se concentreze pe o perioada indelungata de timp. E o falsa siguranta, care incearca sa evite riscurile care apar inevitabil in orice te-ai apuca sa faci.

O a doua lectie pe care vreau sa ti-o transmit: te identifici cu acele lucruri la care esti bun deja. Daca interactiunile sociale merg cum ai fi vrut, o sa le preferi. Daca esti ranit de catre ele, sau daca nu sunt in cel mai bun interes al tau, vei folosi o alta strategie.

Esti un fals introvertit?

Majoritatea sunt falsi introvertiti. Acesta crede ca daca nu-i place sa socializeze sau sa fie in mijlocul multimii, asta il face introvertit, cand de fapt e vorba de ce anume te stimuleaza.

Daca stai pe telefon, facebook, seriale si alcool, inca te bazezi pe stimulare din lumea exterioara. Un introvertit veritabil ar prefera sa stea cu gandurile lui, sa si le analizeze, sa le scrie, sa traiasca in fantezia lui interioara.

In copilarie, am oscilat tot timpul intre extrema introversiei si extraversiei. Puteam sa stau afara de dimineata pana seara cu copiii sau intr-o sala de jocuri, alaturi de foarte multa lume, si sa nu ma simt epuizat. Dar acum, datorita faptului ca sunt foarte informat si mai imi fac si teste de personalitate pe deasupra, imi dau seama ca trebuie sa fiu intr-un anumit fel, ca imi incarc bateriile asa si ma epuizez in altfel.

Daca ai fi obiectiv, ti-ai da seama ca e un mecanism de adaptare. Felul in care ma simt raportat la grup, cat de integrat, cat de accceptat si de respins sunt, dicteaza strategia pe care o folosesc sa tratez situatia.

Cand spui ca esti introvertit, acea pozitie iti aduce niste beneficii – sa nu iti fie ranite sentimentele, sa nu fii respins, sa nu ai imaginea de sine sifonata, sa te simti ok cu cochilia pe care ti-ai creat-o.

Nu-ti lasa preferintele sa devina blocaje care-ti limiteaza cresterea

Unii spun: ma simt secat de energie atunci cand stau prea mult in jurul oamenilor, deci sunt introvertit. Ce se intampla de fapt e ca te simti epuizat deoarece ai invatat ca daca joci un rol in fata altora, o sa iesi mai profitabil din situatie. Daca te comporti intr-un anumit fel, daca spui cuvintele potrivite.

De ce sunt importante ideile astea? Sa te identifici ca extravertit in timpurile astea te trage in jos. O sa te pui in tot felul de situatii nebunesti, unde n-o sa-ti fie frica tie, sa iesi afara, in parcuri, sa mergi la petreceri, sa-i sfidezi pe toti.

Si cand o sa se termine toata nebunia, cei mai dezavantajati vor fi “introvertitii”. Deoarece cand vine vorba de relatii si de bani, ai nevoie sa fii vulnerabil, sa te expui, sa vorbesti cu straini, sa-i faci prieteni si parteneri de viata, chiar daca iti convine asta sau nu. Cealalta varianta e sa fii falit si depresiv.

Circumstantele vietii de zi cu zi te obliga sa nu fii ori introvertit, ori extravertit. Altfel ar insemna sa nu fii in contact cu realitatea momentului actual.

Nu sunt de acord cu gurus care spun ca trebuie sa te concentrezi pe punctele forte. In orice extrema te-ai afla, e nevoie sa iei opusul, sa-l tratezi ca pe un muschi atrofiat si sa incepi sa-l dezvolti. De ce? Deoarece toate ariile vietii tale vor fi afectate de cat de bine poti realiza asta.

Care e cel mai bun lucru pe care-l poti face acum?

Daca te consideri introvertit, fa opusul la ce ai facut pana acum. Mai ales cand stai acasa, e extrem de important. Daca pana acum erai timid si rezervat, fa opusul. Sa zicem ca te inscrii la un curs in perioada asta. In mod intentionat, raspunde la mailurile pe care le primesti. Intra in conversatii, porneste discutii, trimite mesaje oamenilor si ofera-le valoare foarte mare.

Asta e cel mai bun mod in care vei putea supravietui in perioada asta. Ajutand oamenii, acestia vor incepe sa fie atenti la tine, sa te cunoasca, si asta duce la oportunitati la care in mod normal nu ai fi avut acces daca ai fi fost timid si rezervat.

Chiar daca o tratezi ca pe un exercitiu, daca zici ca “nu e cine esti de fapt”, vei realiza un lucru: cu cat actionezi mai mult asa, cu atat mai mult iti dai seama ca era o alegere tot timpul asta.

Asadar, esti un introvertit adevarat? Iti petreci majoritatea timpului visand cu ochii deschisi, meditand si scriindu-ti gandurile? Cel mai probabil ca nu. Majoritatea sunt ambiverti, introvertitii si extravertitii fiind speciile rare. In ziua de azi, iti este imposibil sa fii un introvertit veritabil. Ai nevoie de doza de stimulare exterioara, mai precis de shot-urile de dopamina din creier.

Acum ca nu mai ai concepte in spatele carora sa te ascunzi, care sa-ti justifice situatia, esti liber sa iesi din povestea pe care ti-o spuneai si sa incerci lucruri noi.