Dragă cititorule,
Cum bine spunea un coleg în domeniu, “Fotografia de evenimente nu este un trend, este o necesitate când vine vorba de amintirile cele mai dragi. Mulți dintre noi aleg ca imortalizarea acestor momente să fie făcute de un fotograf, însă de cele mai multe ori nu știm să facem diferența între un fotograf profesionist și un fotograf de ocazie.”
Cel mai des, mirii sau proaspeții părinți, aleg să se îndrepte în mediul online pentru a căuta un fotograf pentru evenimentul lor. Din păcate, de cele mai multe ori, în online, cei ce practica aceste servicii, nu specifică forma de funcționare dpdv legal. Doar o hârtie de mână sau un contract fără o acoperire în spate este ilegal și incorect față de cei care au făcut un efort și și-au deschis o firmă și care achită impozitele către stat cum este și normal. Prestatorul acelor servicii trebuie să funcționeze ca și PFA, II sau SRL, autorizat să desfășoare acea activitate comercială.
De ce este important să se încheie această colaborare legal? Deoarece, atunci când cineva din cele două părți nu-și duce promisiunea până la capăt, nu ai cum să îl tragi la răspundere dpdv legal.
Din nefericire, cunosc destui de mulți fotografi cu vechime în domeniu care nu lucrează legal, adica nu oferă factură sau bon fiscal clientului, drept urmare încalcă legea și nu sunt trași la răspundere. Știu că poate, dacă ești la început, nu vrei să ai cheltuieli prea mari, dar consider că în orice afacere, la început se face o investiție. În cazul de față achiziția unui aparat de fotografiat, flash, lentile, accesorii precum și deschiderea unui PFA/II, achiziția unei case de marcat (sau nu, dacă se acceptă plățile doar prin bancă) . Eu unul consider că este loc pentru oricine pe piața asta și clienți vor fi mereu însa e important sa fim corecți atât între noi ca și colegi c...