Ginecologii sunt medicii specializati in sanatatea femeii, cu accent pe sistemul reproducator feminin. Acestia trateaza o gama larga de probleme, inclusiv pe cele legate de menstruatie si fertilitate, infectiile cu transmitere sexuala si tulburarile hormonale. De asemenea, un doctor ginecologic se ocupa de sarcina si de nastere.
Cand trebuie o femeie sa mearga la ginecolog?
O data pe an, fiecare femeie trebuie sa mearga la ginecolog pentru un control general al sistemului reproducator. De asemenea, medicul trebuie vazut de fiecare data cand apar simptome precum dureri pelvine, vulvare si vaginale sau sangerari anormale din uter.
Conditiile tratate in mod obisnuit de catre ginecologi includ:
– problemele legate de sarcina, fertilitate, menstruatie si menopauza;
– planificarea conceperii unui bebelus;
– contraceptia, sterilizarea si intreruperea sarcinii;
– problemele ce survin la nivelul tesuturilor care sustin organele pelvine, inclusiv ligamentele si muschii din zona respectiva;
– sindromul ovarelor polichistice;
– incontinenta urinara si fecala;
– afectiunile benigne ale tractului reproductiv, de pilda, chisturile ovariene, fibroamele, afectiunile sanilor, ulceratiile vulvare si vaginale si alte modificari de tesut necanceroase;
– afectiunile premaligne, cum ar fi hiperplazia endometriala si displazia cervicala;
– cancerele tractului reproductiv si ale sanilor;
– anomaliile congenitale ale tractului reproducator feminin;
– endometrioza, o afectiune cronica ce afecteaza sistemul reproducator;
– bolile inflamatorii pelviene, inclusiv abcesele;
– disfunctia sexuala.
De la ce varsta trebuie femeile sa mearga la doctorul ginecologic?
Un ginecolog poate trata o fata sau o femeie de orice varsta. Cu toate acestea, este recomandat ca fiecare fata sa inceapa sa mearga anual la medic incepand cu varsta de 13 – 15 ani, de cand apare prima menstruatie.
Construirea unei relatii cu medicul ginecolog permite unei fete sau unei femei sa se simta mai confortabil punand intrebari despre menstruatie, sexualitate si eventualele afectiuni ce apar in viitor.
La ce trebuie sa se asteapta o femeie in timpul unui control ginecologic?
Ceea ce se intampla la ginecolog depinde de motivul vizitei si de situatia pacientei.
Daca o tanara ajunge pentru prima data la medic, este foarte probabil ca ea doar sa discute cu acesta, sa obtina informatii generale despre sanatate si sa afle la ce sa se astepte in viitor.
Este recomandat ca inainte cu 2 zile de controlul ginecologic sa se evite activitatea sexuala, folosirea dusurilor vaginale si folosirea tampoanelor.
Daca nu este pentru prima oara la medicul ginecolog, femeia poate sa se asteapta la urmatoarele:
– o examinare fizica ce include masurarea semnelor vitale standard, indicele de masa corporala, palparea abdomenului si ganglionilor inghinali, evaluarea starii generale de sanatate, o examinare pelvina si o examinare a sanilor. Toate aceste examinari depind de la caz la caz si de varsta pacientei;
– este posibil sa fie nevoie, de asemenea, de o proba de sange sau de urina pentru un test de screening.
Mergand anual la medicul ginecolog, femeile vor fi la curent cu starea de sanatate a propriului tract reproductiv si vor afla ce trebuie sa faca pentru a minimiza riscurile pentru sanatate ce pot surveni la varste inaintate.
Alte evaluari anuale pe care le poate cere medicul ginecolog sunt testul Papanicolau, examinarea secretiei vaginale, o ecografie endovaginala, mamografia, colonoscopia, monitorizarea tensiunii arteriale, etc.
Simptome care indica nevoia unui control ginecologic de urgenta:
Cu atat de multe medicamente ce se vand fara prescriptie medicala, care promit sa vindece aproape orice infectie sau problema ginecologica, este tentant sa sari peste controalele regulate la medicul ginecolog. Dar, crezi sau nu, majoritatea problemelor din aceasta sfera necesita un control fizic facut de un specialist. Printre simptomele care necesita in mod imperios vizitarea unui doctor ginecologic se numara urmatoarele:
– secretiile vaginale anormale sau mirosurile neobisnuite;
– modificari ale ciclului menstrual sau intarzierea prea mare a acestuia;
– aparitia unor leziuni dureroase sau nedureroase in zona intima;
– dureri si alte probleme cu urinarea;
– dureri pelvine usoare sau balonare care dureaza mai mult de doua saptamani;
– durere brusca, ascutita in zona pelvina;
– durere in timpul actului sexual;
– agresiune sexuala;
– act sexual neplanificat si neprotejat;
– sangerari in timpul sau in urma actului sexual;
– sangerare dupa instalarea menopauzei.