Populatia zonei mediteraneene este renumita pentru o
sanatate remarcabila, datorata stilului de viata echilibrat,
generic denumit „dieta mediteraneana” - patrimoniu cultural valoros
care include o atitudine pozitivă față de alimentație, sărbători,
obiceiuri, produse specifice și relationari sociale destinse,
prietenoase.
Cel mai important este faptul că alimentaţia popoarelor
mediteraneene se bazează pe retete culinare simple, cu alimente
puţin procesate şi pe porţii mici, stropite din belsug cu ulei de
masline autohton.
Peștele reprezinta o parte importanta a dietei
traditionale mediteraneene si este ușor de înțeles de
ce.
Coaste nesfarsite, intinderi albastre valurite, o clima
subtropicala prietenoasa – aproape lipsita de zbuciumul furtunilor,
ofera o motivatie suficienta pentru ca viata locuitorilor de pe
tarmurile Mediteranei sa se invarta in jurul barcilor de
pescuit.
Pescuiesc in scop comercial dar cei mai multi o fac din
placere, si doar atat cat sa puna pestele proaspat pe masa familiei
in fiecare zi.
Completat cu ingrediente simple, ierburi si legume
mangaiate de un soare darnic, pestele este alimentul complet,
infuzie sanatoasa compatibila cu placerea de a gusta mancaruri
delicioase.
Calatori indragostiti de litoralul grecesc nu eram
straini de gustul preparatelor culinare pe baza de peste, asa ca,
atunci cand piata romaneasca si-a diversificat sortimentul si a
fost posibil sa procuram din magazinele locale specii de pesti din
Mediterana, nu am stat mult pe ganduri.
Din tot ce am incercat cel mai mult ne-a placut dorada
pentru ca este grasuta si aromata si deosebit de
gustoasa.
Nu ma complic cu retete sofisticate deoarece varianta de
peste fript cu legume la gratar mi s-a parut ideala si de aceea o
aduc in atentia voastra azi.
Vorbim despre: Dorada in stil mediteranean cu legume,
reteta preferata a familiei mele.
Portii: 2
timp de pregatire: 30 MINUTES
timp de gatire: 20-30 MINUTES
timp de pregatire: 30 MINUTES
timp de gatire: 20-30 MINUTES
dorada in stil mediteranean cu legume la
gratar
ingrediente:
·2 Dorade de calibrul 300 – 400
grame
·O vanata
·Un dovlecel
·Rosii cherry – 2
ciorchini
·O ceapa rosie
Marinada pentru peste:
·4 linguri ulei de masline
·4 linguri zeama de lamaie
·o lingurita sare de mare
·o lingurita capere
·o lingurita oregano
·o lingurita rozmarin proaspat
Suplimentar pentru legume:
·4 linguri ulei de masline
· o lingurita sare de mare
· o lingurita oregano
preparare:
-Se curata pestele de solzi, se indeparteaza
urechile si intestinele.
-Se spala cu atentie si se curata toate
membranele.
-Se cresteaza transversal din doi in doi
centimetri astfel incat marinada in care urmeaza sa il asezam sa
poata patrunde in profunzime.
-Se pregateste marinada amestecand intr-un vas 4
linguri ulei de masline cu 4 linguri de zeama de lamaie, o
lingurita sare de mare, o lingurita oregano, o lingurita capere
zdrobite si o lingurita de rozmarin proaspat.
-Se omogenizeaza amestecul.
-Ungem pestele pe toate partile si in interior cu
marinada obtinuta utilizand o pensula de bucatarie dupa care il
asezam in vas lasandu-l sa absoarba aromele pentru 30 de
minute.
Intre timp pregatim legumele.
-Taiem vanata in felii de jumatate de centimetru
si le presaram cu sare de mare apoi le asezam pe un plan inclinat
asa incat apa lasata sa se scurga.
-Feliem si dovlecelul in acelasi fel.
-Tamponam cu prosoape de hartie de bucatarie
feliile de vanata apoi le ungem cu ulei de masline pe fiecare
parte
-Procedam in acelasi mod si cu feliile de
dovlecel
-Presaram oregano si amestecam usor asa incat sa
nu rupem feliile si sa obtinem o distribuire uniforma a
condimentului.
-Punem gratarul pe flacara mare a masinii de
gatit lasandu-l sa se incinga bine.
-Frigem intai pestele, maxim 10 minute pe fiecare
parte, intorcandu-l cu grija de pe o parte pe cealalta.
-Se scoate pe un platou urmand ca pe gratar sa
punem legumele.
-Randuim feliile de vanata, dovlecel si rosiile
cherry pe gratar avand grija sa nu aglomeram foarte tare suprafata
acestuia
-Acestea se coc nu mai mult de 3 minute pe
fiecare parte, timp suficient ca sa se gateasca.
-La final se vor asambla in portii portivite
picurandu-se deasupra cativa stropi de ulei de masline pentru a
ajuta la eliberarea aromelor.
NOTES
Ierburile aromatice in combinatie cu lamaia vor fi subliniate
de uleiul de calitate pastrand discret dar dominant gustul
maslinelor dand pestelui o savoare unica.