Eminescu ” Floare albastră”

  • Postat în Life
  • la 17-01-2019 16:51
  • 274 vizualizări

Motivul literar și simbolurile florii albastre
”Şi te-ai dus, dulce minune,
Ş-a murit iubirea noastră -
Floare-albastră! floare-albastră!...
Totuşi este trist în lume!”
În literatura germană, în lirica lui
Novalis, floarea albastră are semnificația mistică a iubirii pierdute, a dorului de dragoste, a visului trecut în curgerea vremii. În poezia sa floarea albastră se metamorfozează în femeie luând chipul iubitei și tulburând inima eroului. Motivul florii albastre apare și la Leopardi.
La Eminescu floarea albastră reprezintă voința, dar și nostalgia nesfârșitului sau femeia ideală. Floarea albastră din poezia cu același titlu de M. Eminescu simbolizează seninul, infinitul limpede, orizontul absolut. Spre deosebire de Novalis şi Leopardi, Eminescu atribuie simbolului conotații noi, sugerînd incompatibilitatea dintre floare și albastru, dintre alcătuirea diafană și perisabilă a ființei umane și aspirația ei spre infinit.
...
Floarea albastră e simbolul condiției umane aflate sub semnul contrariilor: iubire/dispariție(moarte), și (sau poezie/infinit ” Și te-ai dus, dulce minune / Ș-a murit iubirea noastră”...

De același autor

Despre ZTB.ro

ZTB.ro este un agregator românesc de bloguri care colectează și afișează articole din diverse domenii, oferind vizibilitate bloggerilor și o platformă centralizată pentru cititori. Articolele sunt preluate prin feed-uri RSS/Atom și direcționează traficul către blogurile originale.

Articole recente