Fără gluten înseamnă adeseori indice glicemic crescut: o meta-analiză a rețetelor de pâine din literatura de specialitate

Din ce în ce mai multe persoane sunt interesate de dieta fără gluten, inclusiv persoane care nu au un diagnostic de celiachie. Rezultatul acestui comportament al consumatorilor este urmarea apariției în ultimii ani a unei literaturi care acuză consumul de produse pe bază de gluten pentru o mulțime de dereglări metabolice care ne abat de la starea de bine. Este adevărat că se acumulează studii în literatura medicală care sugerează existența unor alergeni noi în produsele pe bază de grâu, așa cum sunt inhibitorii de amilază și tripsină, dar acest lucru ar trebui totuși confruntat cu istoricul de consum al produselor pe bază de grâu care datează din preistorie. Modelul alimentar pe bază de grâu a stat la baza sucesului civilizației noastre, iar cercetătorii sunt chemați să explice de ce, brusc, avem o mulțime de idiosincrazii la nivelul populației generale legate de consumul acestor alimente. Este acesta un simplu artef...