Nu trebuie sa ai sentimentul de vinovatie atunci când mănânci
pește prăjit!
Peștele prăjit nu poate fi alimentul preferat în curele de
slăbire din cauza continutului crescut de grăsimi și calorii, dar
într-o dietă echilibrată este un aliment foarte hranitor, chiar
prăjit cu ulei.
Exista insa niste conditii care trebuie indeplinite pentru un
rezultat favorabil consumului.
- Utilizați întotdeauna uleiul de măsline, de preferat extravirgin.
- Temperatura de prajire sa nu depaseasca 170 grade Celsius.
- Prajirea trebuie sa fie cat mai scurta posibil (rumenirea trebuie sa fie uniforma pe ambele parti) intrucat proteinele continute in carnea de peste se altereaza daca sunt expuse la temperaturi ridicate un timp mai indelungat.
- Nu prăjiți în același ulei mai mult de jumătate de oră.
- Alegeti intotdeauna pestele proaspat deoarece contine proteine de inalta calitate
- Stropiti-l inainte de gatire cu suc proaspat de lamaie pentru a conserva grasimile bune (omega 3) continute in carnea pestelui.
Deci, punem șorțul de bucătărie, deschidem radioul pe muzica
preferata și pregatim o portie de placere vinovata, dupa care ne
vom linge degetele!
Avantajul de a face lucrul acesta acasa, posibilitatea de a-i
„asorta” si o mamaliga pe cinste.
Casa va mirosi ca in vacantele de pe plaja cand, storsi de
vlaga dupa „taiatul” valurilor, nu ne dorim decat o punga unsuroasa
indesata cu hamsii prajite.
Pentru doua portii care sa ne satisfaca pofta avem nevoie
de:
- 1/2 kg hamsii (anchois, baby hering, sardine, oblet)
proaspete
- 1/2 lamaie
- o lingurita sare, pentru sarat pestele dupa curatare
- 50 grame faina (4 - 5 linguri)
- 50 - 70 ml ulei (de masine extravirgin), pentru prajit
Se curata pestele cu grija de intestine dupa care se spala
atent cu apa rece.
Se presara cu sare si se stropesc cu zeama de lamaie dupa care
se lasa deoparte pentru zece minute.
Se tamponeaza cu servetele de bucatarie, se trec prin faina
scuturandu-se de excesul de faina
si se pun in uleiul incalzit.
Se intorc dupa cinci minute si se rumenesc uniform si pe
cealalta parte inca cinci minute.
Dupa care se scot pe hartie absorbanta pentru a indeparta
surplusul de ulei.
Puneti berea la rece cat timp pregatiti mamaliga.
Ce bun, ce bun!