Ce e Power BI? Cum ma poate ajuta la rapoartele mele? De unde incep? Intrebarile ar putea sa continue, dar ma opresc aici, hai sa le dam un raspuns, hai sa facem o introducere in Power BI.
Introducere in Power BI
Daca preferi varianta video, vezi mai jos.
Ce e Power BI?
Hai sa vedem ce zice Microsoft:
Power BI is a unified, scalable platform for self-service and enterprise business intelligence (BI). Connect to and visualize any data, and seamlessly infuse the visuals into the apps you use every day.
Pe romaneste, este o aplicatie care se poate conecta la diverse surse de date si care mai apoi poate sa iti faca rapoarte foarte smechere. Stiu, nu am tradus foarte precis lucrurile de mai sus.
O descriere a mea mai ciudata este ca Power BI este un fel de Pivot Table pe steroizi. E o unealta care duce la urmatorul nivel ceea ce face Pivot-ul, prin calcule, data model dar si elemente de vizualizare.
Ce trebuie sa stii
Daca vrei sa folosesti Power BI, ar trebui sa iei in calcul urmatoarele lucruri. Eu le-am pus in ordine, dar unele etape pot fi inversate, in special cele din mijloc (2-4):
- Import de date: ca sa poti face un raport in Power BI, trebuie sa aduci date acolo.
- Legaturi intre tabele: daca ai mai multe tabele, e posibil sa vrei sa le legi intre ele.
- Calcule: de cele mai multe ori ai nevoie sa calculezi indicatori, vrei sa faci asta direct in Power BI.
- Construirea graficelor: partea cea mai „sexy” aici transformi numerele in grafice.
- Publicare si partajare: atunci cand totul e gata.
Mai jos voi lua pe rand aceste etape. Cu mentiunea ca daca vrei sa inveti sa folosesti acest tool, probabil cel mai bun mod in care poti face asta este cu ajutorul unui curs online despre Power BI. Gasesti acolo atat video-uri cat si seturi de date pe care poti exersa.
Import de date
Cu asta incepem cand construim un nou raport. Avem aici o lista luunga de surse posibile de date, de la Excel-uri si CSV-uri pana la SAP si alte aplicatii la care ne putem conecta direct.
Partea faina este ca la import poti face si modificari. Mai stergi coloane de care nu ai nevoie, mai corectezi pe ici pe colo acolo unde sunt erori, lucruri de genul asta.
Import-ul in Power BI se face cu ajutorul Power Query. Mentionez asta aici pentru ca e acelasi mecanism pe care il putem folosi pentru a importa datele si in Excel.
Legaturi intre tabele
In cazul in care vrem sa avem mai multe tabele in acelasi raport, va fi nevoie sa facem si legaturi intre tabele. Aceste legaturi le vei face cu ajutorul acelor coloane pe care le foloseai pana acum pentru a face VLOOKUP-uri.
Subiectul e mai complex, motiv pentru care am alocat o sectiune intreaga in cursul online pe acest subiect. In acest punct insa cred ca e suficient sa stii ca e un subiect pe care mai trebuie sa faci research.
Calcule
Desi calculele sunt teoretic optionale in Power BI, greu de
crezut ca poti face un raport fara macar o masura sau o coloana
calculata. Iar vorbesc limbi straine.
Avem mai multe tipuri de calcule, atat rand cu rand (coloane calculate) cat si calcule mai generale (masuri). Pe langa astea 2, cateodata mai generam si tabele. Si acest subiect ar trebui aprofundat, cel mai probabil voi publica si alte articole pe tema asta.
Construirea graficelor
Asta probabil e partea care ne place cel mai mult, sa ne jucam cu elementele de vizualizare.
Tine cont aici ca poti modifica atat elementele pe care le adaugi pe un grafic, cat si modul in care arata acesta (culori, font, etc.). Vezi cele 2 butoane de mai sus de deasupra chenarului rosu.
Publicare si sharing
Odata ce ai finalizat un raport, ai vrea ca si altii sa poata sa il vada, dar nu neaparat sa il poata si modifica. De asta, cel mai probabil ca nu o sa vrei sa dai mai departe fisierul PBIX, oricum nu toata lumea are instalat Power BI.
O sa vrei cel mai probabil sa publici raportul, iar pentru asta ai nevoie de un cont de Office. Pe langa asta, daca vrei sa share-uiesti raportul, aici daca bine tin minte se pare ca ai nevoie de Power BI Pro.
Mai multe despre Power BI
Acest articol nu este primul (desi probabil ca ar fi trebuit) despre Power BI. Nu va fi nici ultimul, vezi aici si restul articolelor despre Power BI. Aboneaza-te prin email daca vrei sa te tinem la curent cu articole noi.
Cursuri Power BI
Daca ai urmarit video-ul de mai sus, sau citit articolul crezi ca te putem ajuta sa inveti sa folosesti Power BI, sa stii ca suntem de acord cu tine.
Te putem ajuta in urmatoarele feluri:
- Curs online preinregistrat: pe care il poti parcurge in ritmul tau; varianta cea mai ok in cazul in care vrei sa inveti pe cont propriu.
- Cursuri in clasa: o varianta foarte ok in cazul in care sunteti
mai multi colegi dintr-o companie interesati de subiect; venim noi
la voi.
- Cursuri online: similar cu varianta de mai sus, diferenta e data de modul de livrare, nu ne mai intalnim in sala de curs ci pe Zoom, Teams sau ceea ce folositi voi.
- Consultanta si suport: cateodata nu vrei sa inveti tu, vrei sa faca altcineva pentru tine.
The post Introducere in Power BI appeared first on onLearn.