Klagenfurt

  • Postat în Life
  • la 20-02-2017 08:29
  • 703 vizualizări
Klagenfurt
Imaginea este preluată automat împreună cu articolul de pe Un alt blog de călătorii

Klagenfurt este un oraș nu prea mare din sudul Austriei. Din Viena pînă aici se ajunge cu mașina în aproximativ 3 ore. Cu o populație de aproximativ 100 000 de oameni, este un important centru economic și cultural din regiune, întrunind toate aspectele unui oraș modern. În 2008 în Klagnefurt s-au jucat 3 meciuri din cadrul campionatului european de fotbal. Cu această ocazie a fost construit un nou stadion în locul fostului Wörtherseestadion. Dar așa cum fotbalului în Klagenfurt nu se bucură de o popularitate mare, așa ca în Viena, Salzburg sau Graz, localnicii nu prea sunt interesați de partidele care au loc aici. Tot pe acest stadion naționala României pierdea cu 2-1 partida cu Austria, în preliminariile Cupei Mondiale din 2010.

01 Simbolul orașului Klagenfurt este un balaur, numit Lindwurm. Legenda spune că pe aceste tărîmuri trăia demult o creatură înfiorătoare, care fura fetele frumoase din sat. Pînă într-o bună zi, cînd locuitorii din zonă au construit un turn înalt și au agățat de el un bou, în calitate de momeală. Dragonul s-a prins, a ieșit din mlaștină și a fost ucis de un tînăr curajos, care a eliberat astfel regiunea de sub blestemul lui. În prezent, fîntîna din centrul orașului ilustrează episodul uciderii balaurului din legendă.

02 De aici, Rathaus – sediul autorităților municipale, e la doar cîțiva pași distanță. În interior se găsește un centru de informare turistică, unde sunt puse la dispoziție pliante și diferite broşuri cu informaţii despre obiectivele turistice din zonă şi despre lacul Wörthersee.

03 Tot aici în Piața Nouă (Neur Platz) stă ridicat primul monument din Austria închinat Mariei Tereza, singura femeie suveran în cei 650 de ani de istorie a Habsburgilor. Și unicul monument unde împărăteasa este reprezentată stînd în picioare.

04 Neur Platz, piața din centrul orașului, fără de comerț stradal, și nici gherete sau alte unităţi comerciale ambulante nu sunt plasate. După cum observați nu sunt mașini parcate și nimeni nu staționează aici pentru ”5 minute”. Austria este una dintre țările mele preferate, pentru disciplina și ordinea de aici. Avem de învățat mult de la ei.

05 Balaurul despre care v-am povestit mai sus. Nu departe de Piața Veche, o bucată din pavaj este personalizată cu stema stilizată a orașului, avînd pe la margine amplasate stemele orașelor înfrățite. Apropo, Sibiul nostru este unul din orașele prietene cu Klagenfurtul.

06 Alter Platz – piața veche, azi zonă pietonală. Este locul de unde începe vizitarea orașului pentru majoritatea turiștilor. Tot aici sunt amplasate o serie de clădiri importante. Pe partea stîngă primăria veche, astăzi palatul Rosenberg, în față coloana Sfintei Treimi. Un monument ridicat ca semn de mulțumire pentru eradicarea ultimelor epidemii de ciumă. Crucea deasupra semilunii au fost adăugate după victoria asupra turcilor. Astfel de coloane au fost edificate în mai mute orașe din Imperiul Austriac, există unul și în Timișoara.

07 Centrul istoric, sau cum mai este numit – Innenstadt, este punctul central al vieții orașului. De aici pleacă numeroase străduțe medievale, toate aceste clădiri cu fațade baroce amintesc de măreția imperiului de altădată. Între timp a devenit locul preferat de plimbare al turiștilor cît și de localnici. Tot aici sunt amplasate cele mai multe magazine și buticuri.

Vreau să vă fac o confesiune, pentru prima dată în vacanță am mers la cumpărături, așa ca să vin înapoi cu două rucsacuri a cîte 75 litri pline cu haine. Presupun ca am nimerit în perioada de reduceri, însă prețurile la multe articole erau de 3-4 ori mai mici ca în Chișinău, despre calitate nici nu mai vorbesc. Așa că a trebuit să ducem sacii de dormit și covorașul în mînă, în geantă nu mai erau loc pentru ele

08 Costume populare austriece.

09 Unele pasaje din centrul orașului sunt acoperite cu umbrele colorate. Primii care au acoperit străzile au fost portughezii, după care idea a fost preluată de mai multe orașe din lume.

10 Terasă de vară pe una din străzi. Trageți atenția la exteriorul caselor, nimeni nu a intervenit să-și construiască un balcon, sau să pună termopane, la fel nu am văzut pe cineva să usuce rufele pe fațada blocului.

11 Un Cartier rezidențial la periferie. Parcarea mașinilor pe marginea drumului este permisă doar în zonele cu o densitate mai mică a populației. Aici lumea nu parchează în mai multe rînduri sau pe trotuare, ele fiind destinate exclusiv pietonilor. Nu pot să îmi imaginez cum trăiesc ei acolo cu balcoanele așa neastupate, și unde țin ei anvelopele de iarna, săniile, schiurile…

12 Biserica Ortodoxă Româna din Klagenfurt.

13 Nu arată așa de pompos ca bisericile de la noi, cred că aerul alpin și vremea de aici acționează altfel asupra percepției valorilor culturale.

14 Vedere panoramică asupra orașului, în imagine turnul bisericii Sf. Egid. Înăuntru am nimerit în ultima zi, chiar înainte de plecare, și asta după o săptămînă de umblat brambura. Îmi pare rău că nu am avut aparatul foto la mine, de altfel aș fi făcut niște fotografii în interior, unde am dat de o cameră așa mai ferită de ochii lumii, cu o pictură extraordinară pe pereți. Imagini de la crearea lumii pînă cînd a ajuns omul în cosmos, și chiar apocalipsa de după. Foarte frumos, am găsit pe net o panoramă 360 grade.

15 Piața Heiligengeistplatz, Biserică Sfîntului Spirit, și stația de autobuz de unde pornesc toate rutele din oraș.

16 În una din zile am mers să vedem grădina botanică din Klagenfurt, de notat că în toate pliantele este menționată intrarea gratuită în parc la posesia cardului turistic. De fapt cînd ajungi aici, nimeni nu percepe nici o plată fie aveți sau nu cardul dat, așa un trick din partea autorităților locale. Tot aici se află un muzeu al mineritului, amenajat într-un fost adăpost anti-bombardament din timpurile celui de-al Doilea Război Mondial.

17 Cei mai mulți turiști vin în sezonul estival. Lacul din apropiere, Wörthersee, despre care am scris o postare aparte, este cel mai cald lac alpin și cel mai mare din Carintia. Aici a fost amenajat un ștrand uriaș care atrage mii de vizitatori anual.

18 O altă atracție turistică din Klagenfurt despre care am mai scris, este parcul de miniaturi Minimundus. Un parc tematic cu o colecție de peste 150 de modele în miniatură de clădiri, trenuri și alte obiective turistice din întreaga lume.

19 Recomand celor mici și celor mari.

20 Statuia piticului Woertherseemandl pe una din străzile orașului. Legenda spune că în locul lacului Wörthersee ar fi existat o așezare care a fost inundată de către piticul din imagine, astfel pedepsind locuitorii orașului pentru lăcomia și obrăznicia lor. Așa și a apărut lacul Wörthersee.

Turiștilor le plac poveștile frumoase, unii chiar îi freacă și degetul, își pun o dorință și aruncă niște monede în fîntînă. Seara trecînd pe lîngă ea am văzut un grup de bărbați, din acei care trăiesc din îndemnizațiile austriecilor, colectînd monedele din apă, argh, și nici data asta nu luasem aparatul cu mine.

Apropo, eu am auzit că pusul mîinii pe sînul Julietei aduce noroc în dragoste. Da voi ce legende sau superstiții de așa gen mai cunoașteți? Sau poate aveți așa monumente în orașul în care locuiți?

21 Landhaus, aici se afla sediul guvernului Carinthian. În localul de la intrare se gătește gustos.

22 Cea ce cu adevărat mi-a plăcut la austrieci, asta cum sunt amenajate terenurile de joacă pentru copii. Eu am crescut în Chișinău în anii ’90 unde nu am avut parte de cine știe ce, construcții cu elemente tipice din fier și beton. Chiar și cele din plastic care sunt instalate azi la noi nu stîrnesc mare admirație. Pe cînd în Europa, locurile de joacă pentru copii sunt departe de cele tradiționale. Aici cei mici pot să se cațere pe frînghii, să se tîrască pe plasă și să se simtă adevărați ”descoperitori”. În România am fost în astfel de parcuri de aventură, doar că cel de aici este gratuit. Așa arată un stat cu adevărat interesat în educarea unei societăți sănătoase.

23 Cei mici își dezvoltă imaginația prin joacă. Statele care un înțeles asta, demult investesc în așa terenuri unde copii cresc liberi. Și cînd sunt mari, ajung să lucreze pe la IKEA sau JYSK.

24 Copii de aici pot studia legile fizicii în parc.

25 Unele instalații stîrnesc admirația chiar și celor maturi.


De același autor