În articolul de azi am să vă povestesc despre vizita mea acum ceva timp, din Granada, la unul dintre cele mai interesante muzee din Europa. De fapt este un parc interactiv de știință care acoperă o suprafața de 70 000 m pătrați, unde vizitatorii sunt invitați să afle despre: univers, spațiu, biosferă, electrostatică și multe altele. Mie nu-mi prea plac muzeele, dar sunt locuri ca acest parc spre exemplu, pe care nu le percep ca pe un muzeu. Am avut mai degrabă senzația că sunt la niște ore de laborator sau de parca aș participa la crearea unui film documentar de pe Discovery Science. Am rămas foarte încîntat de vizită, chiar entuziasmat, și m-am gîndit ce frumos ar fi să avem și noi un astfel de loc, unde nu numai cei care fac știință ar avea accesul dar și alți oameni cu copii lor. Sunt sigur că astfel de parcuri de știință ar trezi o sete de cunoaștere printre cei mici și ar contribui la formarea tînărului creator.
Da da, acolo am întîlnit mulți copii care au venit în grupuri organizate să vadă ce și cum stau lucrurile aici, însoțiți de profesori sau educători din grădinițe, căci unii erau mult prea mici. Unul ca unul, toți se distrau, mai ales în sala Eureka, unde au putut pune în practică diferite principii fizice. Să fi fost un așa parc în orașul meu, cu siguranță aș fi avut acum cunoștințe mai solide în multe domenii. Sper că v-am intrigat puțin acum vă învit să plecăm într-o călătorie imaginară prin acel parc.
01 Teritoriul parcului este imens, însă fiecare centimetru pătrat este bine gîndit astfel încît fiecare vizitator sau turist să se simtă bine.
02 Deși este un parc unde se fac cercetări științifice, lucrurile de aici sunt gîndite așa încît să trezească curiozitatea copiilor și fascinația lor față de științele reale.
03 Surpriza parcului o prezintă expozițiile interactive, am scris și la început că mie nu îmi plac muzeele, din cauza regulilor greu de urmat: nu alerga, nu te impacienta, nu atinge exponatele! Cînd mergi cu un copil într-un muzeu, cu greu îl poți convinge să nu facă cele menționate mai sus. Însă parcul de știință din Granada este un loc unde toate exponatele trebuie neapărat atinse.
04 Acest panou solar este conectat la o fîntînă cu apa. Așa dacă rotim panoul astfel încît razele solare să cadă perpendicular, putem controla puterea jetului de apa. Eu fiind matur și cunoscînd ceva din legile efectului fotovoltaic și cum intensitatea curentului depinde direct proporțional de fluxul de lumină. Nu m-am putut abține să rotesc instalația în toate direcțiile, plăcerea e maximă, ce să mai zic de copii.
05 Toate instalațiile de aici funcționează după principiul atinge și învață. Apropo acest concept stă la bază educației în multe țări.
Îmi permit să fac o mică abatere de la cele relatate. Îmi aduc aminte de orele de electronică de la facultate unde proful ieșea în față cu un conspect de acela cu foi galbene de pe cînd era el tînăr și frumos și pe parcursul orelor noi nu făceam nimic altceva decît să conspectăm (a se citi ca: a transcrie cuvînt în cuvînt). Ha ha ha, conspectăm…. hmmm, în era internetului… hmmm, la facultatea de Calculatoare și Tehnologii Informaționale. Tehnologii Informaționale, Carl!
06 Tot aici am văzut pentru prima dată, și nu numai am văzut dar și am pus în funcțiune un zootrop. Pe timpuri era una dintre cele mai la modă jucării.
07 Generator de curent pe bază de turbina eoliană AE-20 construit în Spania. Energia eoliană este cea mai importantă sursă de energie din țară, și Spania este printre lideri mondiali în termeni de capacități de energie eoliană instalată.
Am și eu o întrebare care mă frămîntă de foarte multă vreme: cum de ei au reușit și noi nu? Știu că nu ține de tema blogului, dar oricum.
08 Pe lîngă morile de vînt în parc sunt expuse diferite instalații care reproduc morile de apă, și pompează apa dintr-un loc în altul prin diferite canale, și multe alte ”jucării”. Odată ce ai intrat în joc, nu te mai poți opri. Așa și am alergat pe la toate exponatele din parc, cred ca din acest motiv nu am făcut destule poze, eram ocupați cu altceva.
09 Banda lui Möbius unde unul din capete este rotit și lipit cu celălalt capăt pentru a forma o buclă cu o singură față. Poți să te cațeri și aici, eu nu știu cum m-am abținut, erau prea mulți copii și părinți în jur
10 Alte instalații prezintă într-o formă mai simplificate noțiuni fizice de la mecanica fluidelor la proprietățile sunetului sau ale vîntului.
11 Pe lîngă nenumăratele expoziții interactive, parcul este prevăzut cu spații verzi, peluze largi, arbori, arbuști și diferite plante.
12 Cea mai mare parte a aleilor sunt acoperite. Pentru comoditatea vizitatorilor au fost instalate fîntîni cu apă potabilă (vara în Andalusia temperaturile toride pot atinge valori insuportabile), umbrele, bănci și locuri special amenajate cu măsuțe unde se poate lua masă. Dacă în alte parcuri de distracție nu ai voie să vii cu mîncarea ta, păi aici nu e nici o problemă să vii cu un sandwich. Țin minte în Ferrari World Abu Dhabi o simplă felie de pizza ajungea la 10-12 euro!
13 Din păcate nu am reușit să ne urcăm în turnul de observație – care are 50 de metri înălțime. De la nivelul superior al turnului, care este folosit ca punct de belvedere, se deschide o panoramă cred eu draguță asupra orașului și culmile munților Sierra Nevada.
14 În interiorul parcului sunt presărate mai multe monumente ai unor oameni de știință notabili. Marie Curie – singura savantă care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite.
15 Și alte instalații futuriste.
16 La intrarea în parc stă un elicopter UH-1 Huey, fiind identificat de mai mulți experți în domeniu ca cel mai bun elicopter produs pînă acum. Probabil a fost scos din funcțiune din forțele aeriene ale Spaniei.
17 Tot la intrare stă așezat pe un scaun Albert Einstein.
18 Clădirea muzeului găzduiește o serie de expoziții permanente: Eureka – secțiunea cu legile fizicii mecanice și electrice, Biosfera – unde se poate vedea și înțelege multe fenomene naturale sau cum arată un vulcan pe interior, Percepție – unde se poate juca cu sunetul și lumina, Explorare, Călătorie prin corpul uman și multe altele.
19 La intrarea în sală am dat de un pendul Faucault imens atîrnat de tavanul clădirii. Alături stă un model mai mic cu care poți să te joci pentru a înțelege principiul de funcționare. Astfel de pendule sunt amplasate peste tot în lume, un asemenea dispozitiv există și în Chișinău acesta fiind amplasat în Corpul de studii nr. 1 al Universității Tehnice.
20 Expoziție de tehnică de calcul.
21 Una dintre cele mai interesante expoziții a fost cea cu experimentele electrice. Îndată ce ne-am apropiat a început prezentarea despre electricitatea statică, unde ni s-a arătat cum funcționează mașina Wimshurst, un dispozitiv electrostatic pentru generare de înaltă tensiune.
22 Ați încercat vreodată să frecați de păr un balon umflat, după care să îl puneți deasupra capului? Ați observat că balonul încărcat cu electricitate statică v-a ridica firele de păr. Același lucru îl face și Generatorul Van de Graaff, doar că la o scară mai mare. Următoare imagine este din categoria, cu o secundă înainte de… Doamna care lua parte la experimente s-a speriat tare de tot.
23 Am participat și eu la un workshop dedicat electricității unde ni s-a demonstrat principiul ecranului electrostatic. Cu alte cuvinte am făcut cunoștință cu Cușca lui Faraday, un spațiu special conceput pentru a te proteja de efectul undelor electrice și electromagnetice din exterior.
24 Și spre final, bobina Tesla, de departe cel mai impresionant exponat. Ați privit cred eu, filmul Prestigiul regizat de Christopher Nolan, unde Nicola Tesla construiește o mașină de teleportare asemănătoare cu aceasta din imagine.
25 Mergem mai departe să explorăm și alte expoziții.
26 În una din săli sunt expuse mai multe piese de artilerie de cîmp, camioane dotate cu sisteme militare, mașini blindate și mute altele.
27 Un robot care poate executa o serie de comenzi programate, nu e cine știe ce, însă copiilor le place la nebunie. Așa ceva nu vezi în fiecare zi.
28 De aici mergem într-o altă sală care se intitulează ca Călătorie în corpul uman. Aici sunt expuse la o scară largă diferite părți ale corpului uman, schelete și aparatură de laborator, sală de operații, camere termice. Și toate explică într-un mod interactiv, multe din funcțiile corpului nostru. Tot aici ne-am duelat într-un fel de ”joc de minte” unde cu puterea gîndului (prin intermediul undelor Theta) trebuia să mișc o bilă. He he, join the dark side…
29 Printre exponate se găsesc și alte mulaje care reprezintă diverse animale.
30 Pe lîngă clădirea principală pe teritoriu mai sunt amplasate și alte clădiri mai mici, dar care găzduiesc expoziții la fel de interesante. Am intrat într-un fel de muzeu etnografic, inițial am crezut că e doar muzeu, după care am observat o persoană ce împăierea o căprioară, și am înțeles că e un taxidermist ce lucrează aici.
31 Toate mulajele sunt făcute dintr-o spumă poliuretanică specială. Modelele realizate sunt foarte ușoare, astfel pot fi aranjate în așa fel pentru a obține compoziții neobișnuite.
32 Arată foarte interesant.
33 După am trecut să vedem o secție de plante carnivore. S-a adeverit că aceste plante nu sar la om și nu este o problemă legată de securitatea vizitatorilor. În articolul precedent scriam că și în Iași există o seră cu plante carnivore doar că nu este deschisă publicului larg din motive de securitate. Bullshit.
34
35 Am stat de vorbă cu Charles Darwin.
36 Expoziție de păsări răpitoare.
37 I – imperturbabilitate.
38 Mai multe păsări răpitoare au făcut senzație la un show organizat de lucrătorii parcului. Păsările au executat comenzile stăpînului, au zburat printre rîndurile cu vizitatori și i-au încântat pe cei mici și mari.
39 Tot în curtea parcului, într-o clădire și mai mică se găsește un Mariposario, adică o casă cu fluturi tropicali.
40 Este un fel de seră de tipul grădinii zoologice, unde se pot observa fluturii vii în terariu de diferite culori și mărimi.
41 Fluturii zboară nestingheriți pe lângă tine și trebuie să fii foarte atent cum te miști și pe unde calci. Mariposario este unicul loc din parc unde nu ai voie să pui mîna pe nimic.
42 Fluturele cap de șarpe (Attacus atlas). E considerată insecta cu cea mai mare suprafață a aripilor. Distanța dintre vîrfurile aripilor este de 25 – 28 cm.
43 Larva fluturelui cap de șarpe. Indivizii din această specie trăiesc foarte puțin, două săptămîni și numai pentru a se reproduce.
44 Citricele și alte vase umplute cu miere asigură condițiile de viață potrivite fluturilor.
45 Multe dintre speciile de aici sunt obținute în laborator asta chiar dacă trăiesc în pădurile tropicale și subtropicale.
46 Stadiul de crisalidă sau pupă, atunci cînd omida se transformă în fluture.
47 Am încercat să surprind fluturii cu aripile întinse, coloritul lor de pe fețele interioare e mult mai viu.
48
49 Creșterea fluturilor este o ocupație extrem de importantă și nu e deloc ușoară. Fluturii exotici nu trăiesc decît 3 – 4 săptămîni.
50
51
Cam asta e tot ce am vrut să spun despre acest minunat parc. Dacă sunteți cumva prin Granada și aveți ceva mai mult timp nu ezitați să treceți pe aici mai ales dacă sunteți cu copii. Vizita de la Parcul de Știință a fost una de neuitat, singurul regret fiind acela că nu am avut destul timp și prin multe săli am trecut în grabă.