Desi mi-a atras de nenumarate ori atentia printre
fructele exotice facandu-mi cu ochiul aspectul sau inedit,
artistic, necunoscandu-i calitatile si neavand habar asupra
gustului sau, il programam mereu pentru o achizitie ulterioara, si
il vedeam doar decorand un tort delicat. L-am
descoperit de curand intr-un raft de magazin, printre alte fructe
pe care deja le combinam in forma deshidratata cu
iaurtul.Mi-am spus: „acum e cazul” (!) si am strecurat
un plic in cos.Acasa, google search si, „cireasa”
fotogenica a crescut in ochii mei.Supranumită şi
Cătina incaşilor (sau Ciresele de pamant), Physalis
peruviana este denumirea oficială a fructului cu origini în
America de Sud apreciat ca fiind unul dintre cele mai gustoase
fructe.Fructul comestibil are culoare portocalie, este rotund, usor
lipicios la atingere, și este protejat intr-o capsula stravezie,
creponată, de forma unui lampion chinezesc, care se usuca pe masura
ce fructul se maturizeaza.Physalis este un fruct bogat
în vitamine din complexul B, B12 fiind rar întâlnită în alte
vegetale. De asemenea physalis are în compoziție vitamina P
recunoscută pentru proprietățile anti-inflamatorii, anti-oxidante
și anti-virale. Aceste fructe mai conțin vitamina A , iar
cantitatea de vitamina C este dublă față de lămâie. Fructele
Physalis au un conținut ridicat de proteină, aproximativ
16%, calciu, fier, fosfor, zaharuri. Bogate în
carotenoide și polizaharide, aceste fructe ajută la îmbunătățirea
sistemului imunitar. De asemenea fructele physalis conțin 18
aminoacizi și toți cei 8 aminoazici esențiali.Melatonina din fruct
previne bolile neurodegenerative la persoanele in varstă. Acest
fruct mai este utilizat in tratarea si prevenirea cancerului, a
leucemiei, reumatismului, astmului, malariei, hepatitei,
dermatitei, litiazei renale sau a gutei.Concluzionand, beneficiile
fructului Physalis pentru sanatate sunt:
- intarirea sistemul imunitar,
- un excelent remediu natural pentru stres, depresie, oboseala fizica si psihica,
- previne imbatranirea celulelor si combate dezvoltarea celulelor canceroase,
- stabilizeaza nivelul de zahar din sange, este benefic pentru toate tipurile de diabet,
- scade nivelul colesterolului,
- creste cantitatea de extrogen, fiind de ajutor in simtomele de menopauza,
- purifica sangele si stimuleaza productia de celule rosii,
- ajuta la dezvoltarea oaselor si a dintilor, este eficient in astm, sinuzita, in boli alergice, are actiune antireumatica pentru articulatii.
- sub forma de comprese cu infuzie de frunze si fructe constituie un excelent remediu in reumatism, guta, eriteme, furunculoza, rani, diferite afectiuni la nivelul pielii.
Calitatile sale curative il recomanda si in alimentatia
directa, fructele coapte putand fi consumate ca atare sau se pot
pastra si consuma uscate, sunt excelente preparate sub forma de
dulceata, gem, marmelada, uscate isi pastreaza culoarea, sunt
deosebite si aspectuoase folosite in decorarea produselor de
patiserie, prajituri, torturi, rulade, diferite
dulciuri.
http://agrointel.ro/
http://www.biaplant.ro/
Cum prea multe vorbe tind sa estompeze subiectul,
sa pregatim aproape ingredientele si, lucrarea este pe jumatate
facuta: Physalis cu iaurt grecesc, pastura proaspata si miere de
acacia, cu fulgi de porumb cu miere de albine.
Pentru o portie avem nevoie de:
- 150 grame iaurt grecesc scurs
- o lingurita pastura
- o lingura Physalis deshidratat
- o lingura inele de porumb glazurate cu miere
- o lingurita miere de acacia (sau oricare miere care va place)
Combinati in straturi ingredientele uscate cu iaurtul decorand la final cu mierea de albine si cateva cereale.
Delicios, dietetic, revigorant!