De ceva timp „cochetez” cu beneficiile unui program zilnic de
detoxifiere inlocuind una din gustarile zilei cu un suc natural de
sfecla rosie.
Nu urmeaza sa va spun cum pregatesc sucul pentru ca nu am nici un alt merit in aceasta privinta decat introducerea legumelor (fructelor) in aparat si pornirea acestuia, restul vine de la sine.
Sucul este delicios si il recomand cu toata caldura numai ca, de fiecare data, imi puneam intrebarea cum as putea folosi masa de fibra ce rezulta dupa procesul de extragere a sucului.
Mi se parea o risipa si nu puteam fi de acord cu asta.
Era un sfarsit de saptamana si isi anuntasera vizita o parte din copii, eveniment pentru care trebuia „sa-mi fac temele”, sa-i surprind, ca de obicei, cu ceva bun.
Tocmai pregatisem nectarul pretios si desfacusem aparatul sa-l curat cand, mi-a venit ideea: un jeleu de sfecla pe care sa-l incorporez intr-o prajitura.
Rezultatul? Surpriza maxima!
Efectul? Se cere repetat!
Si pentru ca imi place mult prajitura cu iaurt m-am gandit ca ar fi o asociere reusita, prospetimea aluatului fraged incurajand combinarea cu o crema pufoasa fara sa mai fie nevoie de insiropare.
Odata planul facut, nu-mi ramanea decat sa trec la realizare.
In prima faza se impunea pregatirea blatului:
Ingrediente:
- un iaurt mic (150 g) - se pastreaza paharul ca masura pentru celelalte ingrediente
- 1 pahar (cel de la iaurt) cu ulei
- 2 pahare zahar brun
- 3 pahare faina cu agent de crestere (000 - trei nule)
- 4 oua
- 2 lingurite praf de copt cu sofran Dr Oetker
- 1 plic zahar vanilat bourbon Dr Oetker
Intii se rastoarna continutul paharului cu iaurt intr-un castron. Se adauga pe rind uleiul si zaharul apoi amestecati energic.
Spargeti intr-un vas separat ouale, apoi se adauga la crema obtinuta anterior.
Adaugati faina, zaharul vanilat si praful de copt, si continuati sa amestecati pina obtineti o compozitie omogena.
Nu urmeaza sa va spun cum pregatesc sucul pentru ca nu am nici un alt merit in aceasta privinta decat introducerea legumelor (fructelor) in aparat si pornirea acestuia, restul vine de la sine.
Sucul este delicios si il recomand cu toata caldura numai ca, de fiecare data, imi puneam intrebarea cum as putea folosi masa de fibra ce rezulta dupa procesul de extragere a sucului.
Mi se parea o risipa si nu puteam fi de acord cu asta.
Era un sfarsit de saptamana si isi anuntasera vizita o parte din copii, eveniment pentru care trebuia „sa-mi fac temele”, sa-i surprind, ca de obicei, cu ceva bun.
Tocmai pregatisem nectarul pretios si desfacusem aparatul sa-l curat cand, mi-a venit ideea: un jeleu de sfecla pe care sa-l incorporez intr-o prajitura.
Rezultatul? Surpriza maxima!
Efectul? Se cere repetat!
Si pentru ca imi place mult prajitura cu iaurt m-am gandit ca ar fi o asociere reusita, prospetimea aluatului fraged incurajand combinarea cu o crema pufoasa fara sa mai fie nevoie de insiropare.
Odata planul facut, nu-mi ramanea decat sa trec la realizare.
In prima faza se impunea pregatirea blatului:
Ingrediente:
- un iaurt mic (150 g) - se pastreaza paharul ca masura pentru celelalte ingrediente
- 1 pahar (cel de la iaurt) cu ulei
- 2 pahare zahar brun
- 3 pahare faina cu agent de crestere (000 - trei nule)
- 4 oua
- 2 lingurite praf de copt cu sofran Dr Oetker
- 1 plic zahar vanilat bourbon Dr Oetker
Intii se rastoarna continutul paharului cu iaurt intr-un castron. Se adauga pe rind uleiul si zaharul apoi amestecati energic.
Spargeti intr-un vas separat ouale, apoi se adauga la crema obtinuta anterior.
Adaugati faina, zaharul vanilat si praful de copt, si continuati sa amestecati pina obtineti o compozitie omogena.
Se rastoarna aluatul cremos obtinut intr-o forma cu fundul
detasabil tapetata in prealabil cu hartie de copt.
Se loveste usor tava de blatul mesei pentru uniformizarea
compozitiei apoi se introduce in cuptorul preincalzit la 180˚C
pentru 40 - 45 de minute. Este gata cind trece testul
scobitorii.
Cat timp se raceste blatul pregatim jeleul de sfecla.
Se da pe razatoarea fina o sfecla mica de aproximativ 100 de
grame.
Pulpa rezultata
se rastoarna intr-un vas adaugandu-i 80 grame zahar gelifiant
Dr Oetker.
Se lasa doua minute pana se topeste zaharul apoi se aseaza
vasul pe foc mic pentru aproximativ zece minute dupa ce incepe sa
clocoteasca.
Inchidem focul si lasam amestecul sa se raceasca.
Pregatim in continuare o crema din:
- 2 galbenusuri
- 50 grame zahar
- 2 linguri lapte
- 250 grame (o cutie) mascarpone
- 50 grame unt
Omogenizam intr-un vas galbenusurile cu zaharul si laptele
fara sa insistam prea mult apoi asezam vasul deasupra unei cratite
in care fierbe apa dar fara ca aceasta sa atinga fundul
castronului.
Amestecam continuu pana se ingroase crema, capatand aspectul
de ciulama mai putin legata.
Cand crema de ou s-a racit ii adaugam continutul unei cutii de
mascarpone si untul mixand usor pana obtinem o crema pufoasa.
Punem si 1/3 din jeleul de sfecla in compozitie si
incorporam.
Este momentul asamblarii prajiturii.
Intai taiem un capac subtire din blatul ce a rezultat usor
bombat pentru a obtine o suprafata plana apoi sectionam blatul in
doua parti egale ca grosime, obtinand doua discuri.
Asezam prima foaie pe un platou dupa care rasturnam jeleul de
sfecla si il intindem pe toata suprafata intr-un strat
uniform.
Dam la rece pentru zece minute apoi adaugam 2/3 din crema cu
mascarpone si ou distribuind-o uniform si pe aceasta.
Asezam a doua foaie de blat peste crema apasand usor pe toata
suprafata.
Rasturnam restul de crema (1/3) cu mascarpone si unt si o
intindem intr-un strat egal.
Rupem in bucati capacul taiat de pe blat si il faramitam in
mixer.
Imprastiem pe toata suprafata prajiturii faramiturile obtinute
apoi presam usor cu fundul detasabil al tavii in care am copt
blatul.
Introducem prajitura la frigider pentru cel putin doua ore
inainte de a o consuma.
Un deliciu in culori vii, cu un gust inedit!
Vi-l recomand din toata inima!