Rijeca este cel mai mare port și al treilea oraș ca mărime din Croația (după Zagreb și Split). Pe drumul înapoi din Klagenfurt, ne-am oprit în Rijeka unde am stat o zi. Per total, orașul mi-a lăsat o impresie ambiguă, mi-a plăcut și nu mi-a plăcut. Fiind probabil cel mai ne-turistic oraș rămas în Croația, am avut impresia că merg pe străzile din Chișinău, și asta e partea bună, eu ca vizitator vreau să simt din caracterul locului, să văd coloritul lor balcanic, pentru asta am și venit.
01 După destrămarea Imperiului Austro-Ungar, Rijeca a existat pentru o perioadă destul de scurtă sub numele de Statul Liber din Fiume, după modelul orașului Danzig, după care a fost anexată de Italia.
02 Noua graniță cu Iugoslavia a fost stabilită pe rîul Rjecina, care în prezent a fost transformată în zonă de promenadă după model european. Tot aici se afla şi centrul oraşului.
03 Urmele arhitecturii de influență italiană se întind pe cîteva bulevarde și străzi din zona centrală.
04 De pe unele clădiri se desprind bucăți de tencuială. Așa o impresie că fațadele blocurilor sunt lăsate la voia întîmplării, fix ca în Chișinău.
05 Spre deosebire de orașele italiene, unde arterele principale sunt aglomerate și deseori devin neîncăpătoare din cauză turiștilor. În Rijeca pe străzi circulă foarte puțină lume.
06 Korzo este bulevardul principal, cu acces exclusiv pietonal, inima orașului, precum și punctul principal de intîlnire a locuitorilor.
07 De-a lungul străzii sunt înșirate numeroase magazine, cafenele şi tot ce ar mai putea atrage privirile şi interesul trecătorilor. Doar că publicitatea de pe clădiri strică tot aspectul urbanistic al promenadei.
08 Pe alocuri pare că suntem în alt oraș, undeva prin Austria.
09 E de ajuns să trecem puțin înainte că să ne convingem că încă suntem în Croația. Făcînd parte din fosta Iugoslavie, nebunia arhitectonică a conducătorilor comuniști încă poate fi văzută și astăzi. Fîntîna din piața Ivan Kobler, ridicată cu prilejul aniversarii a 150 de ani de la înființarea făbricii de hîrtie.
10 Scuarul din fața teatrului național.
11 Castelul Trsat, cel mai important obiectiv turistic din Rijeka, situat pe colina cu același nume.
12 Intrarea este gratuită, spațiul din interior este bine amenajat avînd amplasată o zonă de recreere cu terasă.
13 Avîntul tehnologic militar de la sfîrșitul secolului XVIII a scăzut din importanța strategică a castelului ca apoi să fie lăsat să cadă în ruină.
14 După o perioadă lungă de timp, ruinele au fost achiziționate și restaurate de un comandat austriac, care și-a construit aici un mausoleu.
15 La intrare, pe ambele părți stau cîte o statuie a vasiliscului, o creatură fabuloasă reprezentată ca o combinație de dragon și cocoș.
16 Copii par a fi mai puțin entuziasmați ca taică-său.
17 Castelul Trsat văzut de jos.
18 Cel mai spectaculos loc din Rijeka este acolo pe deal, de unde se vede portul și centrul orașului.
19 Și cui i-a venit în cap să strice panorama cu blocurile astea?
20 Imaginele surprinse de aici sunt de-a dreptul încîntătoare. Totuși cît de mult contează spațiile verzi din zonele urbane. Cred că nu ați observat din prima acoperișul stricat la una din clădiri.
21 Zona de pe colină mai este și un loc de pelerinaj. Aici se află un alt obiectiv turistic – Biserica Maicii Domnului.
22 Noi. Turnul bisericii poate fi văzut pe fundal.
23 Monumentul lui Papa Ioan Paul al II-lea din ograda bisericii.
24 Parcul din apropiere decorat cu monumente ilustrînd secvențe din evenimentele legate de răstignirea lui Iisus.
25 Așa cum Rijeka este principalul port maritim din Croația, economia orașului se axează în mare parte pe construcțiile navale și transportul maritim.
26 Aici funcționează un șantier naval – 3 Maj. În perioada comunistă, industria constructoare de nave maritime era o ramură înfloritoare în Croația . Pe cînd acum se confruntă cu probleme serioase în obținerea finanțării. Odată cu aderarea la UE, oficialii din Bruxelles au înaintat careva condiții în cea ce ține de restructurarea sectorului. Astfel șantierele din Croația nu mai pot primi subvenții de la stat.
27 În Rijeka sunt puține plaje, chiar și cele existente nu sunt printre cele mai frumoase de pe litoralul adriatic. Nu departe de centrul de natație Kantrida, de la periferia orașului am găsit una cît de cît amenajată. Localnicii preferînd odihna în stațiunile din apropiere.