San Marino este o țară mică din centrul Italiei, o enclavă, despre care nu cunoaștem prea multe informații. La lecțiile de istorie sau geografie nu țin minte să fi citit ceva la temă, însă acesta nu trebuie sa reprezinte un motiv pentru a trece cu vederea cea mai veche republică din lume.
Nuștiu restul ce zic, dar dacă credeți că sensul existenței acestui stat micuț este doar de a oferi puncte de calificare pentru România și Moldova, vă înșelați amarnic. În realitate, lucrurile stau altfel.
În San Marino se ajunge cu autobuzul din Rimini, cel mai apropiat aeroport și gara de trenuri se află tot în Rimini. Altă opțiune de ajune decît cu autobuzul sau mașina nu e. Autocarele rulează la intervale regulate, prețul unui bilet într-o direcție este de 6 euro, și în mai puțin de 40 de minute ajungem la destinație pe un traseu montan.
01 Capitala statului pitic poartă același nume – San Marino, situată pe muntele Titano la o latitudine de 700 m deasupra nivelului mării. Alte orașe din zonă nu prezintă nici un interes din punct de vedere turistic.
02 De aici, de sus, se vede foarte bine Litoralul Adriatic. Localnicii zic, cînd cerul e senin, se poate observa o pătrime din teritoriul Italiei.
03 San Marino este cea de-a treia țară de dimensiuni mici din Europa, după Vatican și Monaco. Statul e într-adevăr mic, ocupă o suprfața de 61.2 km pătrați, de 2 ori mai puțin ca Chișinăul și apropae de 4 ori ca Bucureștiul. Printr-o singură mișcare de 360 grade, poți îmbrățișa cu privirea întregul stat liliputan.
04 Din vîrf se zăresc panoramic Munții Apenini, tocmai de aia se merită să stai aici.
05 În pofida dimensiunii sale geografice, San Marino atrage mai mulți turiști decît alte state întinese pe mai multe meridiane. Este vizitat anual de peste 3 milioane de oameni. Raportînd numărul de vizitatori la populația totală, unui locuitor îi revin 100 de turiști, astfel San Marino este clasat printre topul țărilor unde numărul turiștilor este mai mare decăt cel al localnicilor.
06 Cei mai mulți vizitatori vin în perioada de vară, în special turiștii care își petrec vacanța la mare, în Rimini sau orice altă stațiune de pe coasta Adriatică, și care pleacă într-o excursie de o zi în San Marino.
07 Contribuția totală a turismului la PIB este de aproximativ 3 procente.
08 În același timp San Marino este printre cele mai bogate țări din lume, cu un PIB de 65.300 USD pe cap de locuitor. România – 22.300, Moldova – 5.200.
09 San Marino este un stat cu o economie înfloritoare, datorită unui sistem de taxare scăzută pentru corporații. Multe companii străine au sediul deschis aici.
10 Deși fiind o țară mică, San Marino are toate atributele specifice unui stat, așa, spre exemplu, poșta. Cutiile poștale sunt amplasate pe cîteva străzi principale. Mulți cînd pleacă în vacanță își trimit de acolo carți poștale. Eu m-am abținut să trimit una pentru că a devenit prea mainstream, în schimb mi-am completat colecția cu timbre din San Marino.
11 Ca și în multe alte state pitice din lume, producția timbrelor și monedelor constituie pentru stat o importantă sursă de profituri. Timbrel de aici sunt foarte căutate, vă spun asta ca colecționar.
12 San Marino are un centru istoric vechi care a fost inclus în lista patrimoniului cultural UNESCO.
13 Personal, nu am vazut nimic deosebit aici. Din pricina unui număr mare de turiști veniți, întreg orașul este transformat într-un magazin mare de suvenire. Parterele sunt ocupate de tot felul de buticuri, cafenele şi restaurante, se simte greu atmosfera medievală a oraşului.
14 Cît despre spații verzi și parcuri, sunt foarte puține, terenul fiind ocupat în mare parte de clădiri.
15 Piața Liberta din fața Palatului Public, sediul principalelor instituții ale republicii.
16 Sistemul politic din San Marino este unul neobișnuit. Republica este condusă de doi Căpitani Regenți care sunt în funcție timp de cîte 6 luni și de un parlament ales pe un termen de 5 ani. Acești doi ”Căpitani” reprezintă puterea executivă în stat și fac parte din diferite partide politice. Asta da democrație!
17 San Marino este considerată cea mai veche republică din lume.
18 Aș dori să vă prezint un caz din istoria țării care mi s-a parut destul de interesant. Atunci cînd Napoleon a intrat în Italia, a subordonat Veneția, Genua și alte republici dar nu și San Marino. Această mică republică a reprezentat pentru el un adevărat model al libertății. Napoleon a avut intenția de a oferi o mărire teritorială, care a fost refuzată de San Marino, motivînd că pe viitor acest lucru ar putea pune în pericol independeța republicii.
19 Am scris la început că San Marino merită să fie vizitată pentru peisajele magnifice cu munții Apienini, dar și pentru cele 3 castele construite în vîrful muntelui.
20 Guaita este unul dintre cele trei turnuri de pe Monte Titano. În prezent găzduiește un mic muzeu de arme.
21 Același castel văzut dinspre pasul delle Streghe, o trecătoare fortificată.
22 Piața din fața castelului.
23 Așa și nu am îneles rolul elementelor din beton de pe fundal, care seamnă mai degrabă cu un storcător de citrice.
24 Cesta – cel de-al doilea turn.
25 Al treilea turn – Montale care este închis spre vizitare. Drumul pînă la el trece pe o potecă de-a lungul crestei.
26 Toate cele trei turnuri se regăsesc pe stema San Marino.
27 Plăcuța de înmatriculare.
28 Drapelul Republicii San Marino, alb și albastru deschis.
29 Orașul este amplasat la poalele celor două castele – Guaita și Cesta, toate străzile de aici sunt zone pietonale.
30 Basilica San Marino, locul unde odihnește întemeietorul sanctificat al statului san marinez.
31 Actualul stat poartă numele fondatorului sau – Marinus. Legenda spune ca a existat un cioplitor de piatră care a fugit din Dalmația de persecuțiiile romanilor, a trecut Marea Adriarică și a întemeiat un stat pe muntele Titano. Frumoasă legendă, turiștilor le plac astfel de povești.
32 San marinezii într-adevăr adoră legendele, mai ales acelea care pompează bani în buzunare. Autoritățile san marineze au declarat teritoriul statului ca zonă economică liberă. Și în pliantele turistice scrie ca prețurile de aici sunt cu 20 de procente mai mici ca în Italia. Și cei care vin aici cred în asta, ba chiar încearcă să convingă și pe alții ca prețurile sunt într-adevăr mai mici.
33 Zeci de autobuze cu turiști vin zilnic pentru a face shopping aici, în același timp cei din San Marino, adică localnicii fac cumpărături în Italia. Și dacă îi întrebi, niciunul nu v-a dezvălui secretul. Pe cînd orice alt italian din localitățile din apropiere vă vor spune ca în San Marino numai cei bogați își pot permite să cheltuie bani. În magazinele italiene aceleași produse: genți, haine, încălțăminte, pot fi de 2 sau chiar de 3 ori mai ieftine.
34 Rețeaua de trasnporturi din San Marino este completată și de un funicular, care face legătura între orașul San Marino de pe muntele Titano și orașul Borgo Maggiore așezat la poalele muntelui.
35 Borgo Maggiore.
36 Prețul unei călătorii dus întors este de 4.50 euro, o atracție destul de fainică pentru localnici și turiști.
37 Greu de numărat cîte sesiuni foto au loc în fiecare zi pe fundalul munților de aici.
38 Design code policy, unic pentru toți hotelierii.
39 Din punct de vedere gastronomic, bucătăria din San Marino este practic identică cu cea din Italia.
40 Coș de gunoi san marinez.
41 Harta obiectivelor turistice din San Marino.
42 Per-total am rămas cu o impresie bună, punctele de belvedere oferă vederi panoramice fascinante asupra munților din jur, straduțele înguste și pline de terase crează o atmosferă estivală în plină toamnă. Nu cred că aș mai veni a doua oară, dar ca o excursie timp de o zi, merită tot efortul.