Studii: micronutrienții din sol, grâul și viitorul sănătății umane

Micronutrienții din sol au efect direct asupra productivității culturilor, dar se pare că au și un efect cu bătaie mai lungă asupra sănatății populațiilor care consumă aceste culturi, afirmă un studiu publicat de revista Nature. Deficitul de nutrienți la nivel global afectează peste 2 miliarde de oameni având consecințe pe termen lung asupra IQ-ului, abilităților motorii, sistemului imunitar sau gradului de dezvoltare al copiilor. Spre exemplu, studii recente sugerau că deficitul de zinc era responsabil pentru peste 150 000 de decese în rândul copiilor sub 5 ani la nivel global. Problema deficitului de zinc va fi acutizată de creșterea nivelului de CO2. Într-un studiu publicat acum cinci ani oamenii de știință arătau că multe culturi alimentare cultivate în condiții de 550 ppm CO2 în atmosferă au conținut de proteine, fier și zinc care este redus cu 3-17% în comparație cu condițiile actuale (situate conform ultimelor date NASA pe la 420 ppm). Nivelul ridicat de CO2ar putea determina încă 175 de milioane de oameni să aibă deficit de zinc și alte 122 de milioane de oameni să aibă deficit de proteine. Pentru fier, 1,4 miliarde de femei de vârstă fertilă și copii sub 5 ani se află în țări cu o prevalență a anemiei mai mare de 20% și ar pierde >4% din fierul alimentar.

O mare parte a populației este deja expusă unui risc mai mare de deficiențe minerale, deoarece consumă culturi cultivate pe soluri cu concentrație scăzută de minerale biodisponibile. Disponibilitatea scăzută a minerale...